We hebben natuurlijk allemaal die filmpjes gezien waarin president Trump dingen waarheidsgetrouw lijkt te zeggen die hij nooit over zijn lippen heeft gekregen. De toekomst waarin we niks meer voor waar kunnen aannemen is dichtbij. Vroeger was een geluidsopname of beeldfragment ontegenzeggelijk waar. Dat is niet meer zo. Met artificial intelligence is het mogelijk de karakteristieken van een stem te analyseren en vervolgens quotes te produceren die nooit gezegd zijn.

De ontwikkelingen gaan enorm hard. Zo is Lyrebird deze week live gegaan en daarmee komt deze technologie binnen ieders bereik. Na een minuutje zinnen inlezen, doet Lyrebird als best goed ondergetekende na. En we weten dat dat alleen maar beter gaat worden. En Lyrebird belooft ook beter te worden als ik er meer tijd in stop. Ik heb nu 30 zinnen ingelezen, maar als ik er 250 doe, is de kunstmatige Blom al weer veel beter. Hoor mijn kunstmatige ik ‘What’s the time?’ zeggen of ‘To be honest, no’. Ik heb de zin ingetikt, Lyrebird laat het me zeggen. Natuurlijk, nog lang niet perfect, maar wel al behoorlijk goed.

Het is knap, dit. Zeker in de wetenschap dat dit slechts een begin is. Maar het is ook freaky. Want zoals gezegd, we zijn hard aan het afstevenen op een tijdperk waarin we echt niet meer weten wat waar of niet waar is. Lyrebird zegt er te zijn om de mensen die hun stem kwijt zijn weer een geluid te geven, maar de toepassingsmogelijkheden met minder nobele doelen zijn talrijker. Zie onder een video waarin de computer Obama nabootst.

Maak je eigen stem aan by Lyrebird.
Erwin Blom
Lyrebird - Create a digital copy of your voice. - YouTube
Lyrebird – Create a digital copy of your voice. – YouTube