Marleen Stikker van de Waag Society in Amsterdam is een oude bekende van Fast Moving Targets. We kennen elkaar uit de tijd dat zij De Digitale Stad mede op zette. Ze was meermalen te gast in Top Names. In de tijd dat we dat programma vanuit De Waag uitzonden, maakten we met diezelfde Waag de documentaire ‘Fix The Internet’. Ze is sinds het prille begin van het publiek internet een betrokken bevechter van de publieke zaak.

Deze week schreef ze samen met Jelle de Graaf van de Piratenpartij een ingezonden stuk in het Parool onder de kop ‘Slimme Amsterdammer, eis uw digitale recht op’. Ze maken zich grote zorgen om een beperkt aantal internationale technologiepartijen dat steeds meer het monopolie op data en relaties aan het vergaren is. Amsterdam is de aanleiding, maar dit stuk gaat natuurlijk over ieder andere dorp en stad.

Er zijn goede eerste stappen gezet, menen de twee, zoals het manifest Tada van de Amsterdam Economic Board, maar nu moeten we een volgende fase in.

Dit is wat Stikker en De Graaf betogen:

Het eigenaarschap van onze gegevens en de controle over de technologie van de stad moeten in handen komen van de Amsterdammers. Ze moeten zelf kunnen bepalen welke gegevens ze delen, met wie en waarvoor die gegevens gebruikt mogen worden.

De gemeente moet de technologie die ze gebruikt zelf gaan ontwikkelen, zodat we onafhankelijk worden van grote bedrijven. Hiervoor kunnen we samenwerken met steden als Barcelona die dit pad al hebben gekozen. 

Slechts bij hoge uitzondering mag de stad haar ICT aanbesteden. Ook dan moet de code altijd openbaar en leesbaar zijn. Want wat met publiek geld wordt ontwikkeld, moet publiek worden vrijgegeven. Op eigen servers, een ‘Amsterdamse Wolk’, kunnen we deze gegevens veilig opslaan. 
Ook mag het gebruik van technologie niet ten koste gaan van de planeet. Geen elektronisch zwerfvuil door microsensors, geen conflict­mineralen in de apparaten, maar wel open en repareerbare hardware die op een eerlijke wijze is geproduceerd. 
Technologie is dienend, niet leidend.Ik zeg doen!Erwin Blom

'Slimme Amsterdammer, eis uw digitale recht op'

Manifest Tada - Duidelijk over data -