Heel eerlijk, ik vond technologie criticus Andrew Keen altijd maar een brompot. Wel een slimme brompot, want hij vertelde met zijn kritiek het verhaal dat veel mensen wilden horen. Maar voor mij was het altijd maar één deel van het verhaal. Want internet heeft ook zoveel moois gebracht. Als je dat niet ook wilt zien, ben je af wat mij betreft.

Het was dan ook heel fijn om een nieuwe Keen te horen. Een Keen die kritisch is, maar ook naar de andere kant en naar de oplossingen van problemen kijkt. Hij vertelde het verhaal van zijn nieuwe boek How To Fix The Future. Want dat het slecht is dat we in een ‘winner takes all’ wereld leven waarin een vijftal bedrijven de macht hebben, daar zijn we het natuurlijk ook over eens.

En dat we naar zowel de kracht als de zwakte van AI moeten kijken, dat is ook helder. En net als Keen denk ik dat een basisinkomen goed en onvermijdelijk is. En dat het dan interessant wordt om te zien hoe en of mensen nieuwe waarde in hun leven gaan ontdekken.

“The algorithm undermines us. It’s designed to replace us. But what it can’t do, It can’t have consciousness. We must shape the world according to our interests, to our human values.”

Eigenlijk sloot Keen heel erg aan bij een centraal thema dat ik uit deze SXSW destilleer: we moeten de controle terugpakken. Als het bij-effect van technologie is dat er een wereld ontstaat die we niet willen, dan moeten we daar wat aan doen. Want dat kunnen alleen wij mensen. En daarom ging hij op pad. Hij reisde de wereld rond op zoek naar goede voor- beelden. Voorbeelden van hoe en dat het anders kan. Hij ging naar Singapore, naar India, naar London, naar Estland en zag daar mooie projecten.

Volgens Keen zijn er 5 tools voor verandering die de mensheid altijd heeft gehad: regulation, innovation, consumer power, citizen engagement, education. “There are no simple solutions. But it is going to happen. Because of us.” Wat een verademing, een optimistische Andrew Keen!

Erwin Blom