Vakwerk van de Volkskrant

Ik heb een klein batterijtje aan iPads in huis. Maar heel eerlijk: ik gebruik ze nooit meer. Ik heb genoeg aan mijn iPhone en mijn laptop. Dat tussenformaat voegt weinig toe.

Althans dat dacht ik. Tot ik de Volkskrant app voor iPad installeerde om eens te kijken. Dat moet ik wel een beetje als lid van het bestuur van de stichting De Volkskrant.

Maar wees gerust, vanuit die functie hoef ik niks goed te vinden. Sterker nog: ik heb de afgelopen jaren mijn afkeuring voor de PDF versie van de krant niet onder stoelen of banken gestoken. Dat we daar in de internet-tijd genoegen mee moesten nemen, ik heb het nooit begrepen.

Maar de iPad app van de Volkskrant, dat is een ander verhaal. Dat is een feestje om te openen. De app ziet er stijlvol uit, is lekker visueel om door te bladeren, gebruikt bewegend beeld waar zinvol, zet vloeiende animaties in wanneer van toegevoegde waarde, leest ook lekker bij lange verhalen, kan verversen wanneer dynamiek nodig is, etcetera.

De app is net als de nieuwe site tot stand gekomen onder leiding van Marten Blankesteijn (ex-Blendle). Alle hulde aan hem en zijn team. Zo moet een krant op de iPad er uit zien. Dit is echt toegevoegde waarde.

Twee dingen nog:

1) Ik ben zelf een groot fan van ePubs, daar hoef je nooit te scrollen maar laad je gewoon een nieuwe pagina als je de oude uit hebt. Dan hoef je ook niet te zoeken waar je was. Dat moet met een app voor 1 apparaat ook kunnen, lijkt me.

2) Met Pinksteren bracht de Volkskrant op maandag een extra editie voor iPad uit. Kunnen we dat niet voortaan op zondag ook tegemoet zien? Het blijft een beetje raar om een dag geen krant te ontvangen.

Maar verder alleen maar hulde!
Erwin Blom