Top Names laat iedere week zien en horen hoe de digitalisering nu in ieder haarvat van de samenleving aanwezig is. Alles is digitaal. Van zorg tot onderwijs tot e-commerce tot sport tot overheid. Jaarlijks schuiven 80 gasten bij Erwin Blom en Roeland Stekelenburg aan. Het verhaal van 24 van hen is verwerkt in het Top Names 2018 jaaroverzicht.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Zandbeek, al twee jaar op rij het nummer één marketingbureau in de MT 1000. Zandbeek, pioniers in contentmarketing.

Wat zijn de grote lijnen, wat zijn de indrukken die na een jaar met 80 vernieuwers achterblijven?

Dat Artificial Intelligence overal is, bijvoorbeeld. Zeker, het is een modewoord wat in een bullshitbingo thuishoort, maar de opmars van kunstmatige intelligentie dankzij toegenomen rekenkracht en goedkopere techniek is bij het gros van de gasten aanwezig. Om betere adviezen te geven, om slimmere routes te berekenen, om ziektebeelden te analyseren, etcetera. AI is dus een blijver.

Dat moeten we van de blockchain nog maar helemaal afwachten. Want dat was ook zo’n begrip dat iedereen ging toevoegen aan de pitch van zijn product. AI en blockchain gingen bijna hand in hand. In Top Names besteden we al 5 jaar aandacht aan het fenomeen. En heel vaak hebben we de vraag gesteld: maar kan dit ook niet zonder blockchain? En vaak blijkt de blockchain dan niet onmisbaar. Maar om de techniek daarmee helemaal bij het oud vuil te zetten, is ook onzin. Zo is je identiteit en genoten opleiding kunnen vastleggen in de blockchain heel belangrijk voor bijvoorbeeld vluchtelingen die zonder papieren hun toevlucht in een voor hen nieuw land zoeken.

Virtual Reality is ook zo’n techniek die enkele jaren terug overhyped werd. En ook dan heb je de neiging om het fenomeen helemaal af te schrijven. Doe dat niet. Ga op zoek naar de terreinen waar het wel kan werken, waar het wel echt van toegevoegde waarde is. VR lijkt voorlopig de massa nog niet te bereiken, maar wordt zeer waardevol ingezet bij trainingen (brandweer),  therapieën (pleinvrees) en B2B-toepassingen (architecten).

Luister naar het jaaroverzicht van Top Names en wat met name heel erg tastbaar wordt is hoe de digitalisering nu in ieder haarvat van de samenleving aanwezig is. En dan ontbreken de voorbeelden uit de muziek, de sport, de food etcetera nog die ook aan tafel zaten. Dit jaaroverzicht is één lopend verhaal, we zouden er zo nog een paar kunnen vertellen. Want het is en blijft een feestje om wekelijks te praten met mensen met een missie, die een gat willen vullen, een probleem willen oplossen, een kans zien. Bevlogen ondernemers of ondernemende mensen. Wij leren er zelf wekelijks van. Wat ons betreft komt die waarde dubbel en dwars naar voren in het jaaroverzicht.

In de podcast komen o.a. aan het woord: Beter Dichtbij, Zivver, Contexta, Startpage, Marleen Stikker, Picnic, Walther Ploos van Amstel, ViaTIM, Sendcloud, Specs E-Mobilty, Scoozy, Voltogo, Physee, Rural Spark, Groasis, Tykn, Unchain.io, Ikbenfrits, FeedbackFruits, Mr. Chadd, Trylikes, Sitly, Marc Teerlink, Closure.

Veel plezier!

Top Names kwam ook dit jaar weer tot je dankzij: Erwin Blom, Roeland Stekelenburg, Johan Schaap, Leonieke Daalder, Guido van Nispen, Roderick van Nispen, Martinus Meiborg en Willem-Jan Draper. Grote dank gaat zoals altijd uit naar onze sponsors: Bier & Co, Jetstream, PQR en Freedom Lab!