Een accu is niet het meest sexy product. Maar wel enorm belangrijk. Met een goede accu valt of staat het gebruik van elektrisch vervoer. SPIKE Technologies richt zich op de bouw van solide, betrouwbare accu’s.Uiteindelijk zijn er in een accu best veel knoppen waaraan je kunt draaien die bepalen of een accu geschikt is voor een bepaalde applicatie. Dat betekent dus dat je niet zomaar elke accu in elk voertuig kunt stoppen. Wij onderscheiden ons door de intelligentie van een accu. Een accu op zichzelf is een heel stom iets: een cel die leeg kan lopen. Hij heeft zelf verder geen idee wanneer hij leeg is. Dus het is heel belangrijk dat je intelligentie toevoegt”, aldus founder Bas Verkaik.

Het begon allemaal met de bouw van een elektrische motor. Een motor waarmee je in 80 dagen de wereld rond kon rijden. “In 2014 waren er niet zo heel veel elektrische motoren. We hebben die toen zelf ontworpen: met een accu met een lange range, zodat hij ver kon rijden. De accu moest bovendien snel geladen kunnen worden, want we hadden maar 80 dagen. Dat betekent 500 tot 700 kilometer per dag rijden. Als je dan maar 100 kilometer kunt rijden en dan weer 8 uur moet opladen, dan ga je dat niet redden. ” Met het project STORM, uitgevoerd door een groep studenten aan de TU Delft, werd unieke kennis vergaard. Kennis die later leidde tot de start van SPIKE Technologies.

“ Verre van duurzaam ”

De bekendste hedendaagse gebruiker van accu’s is de Tesla. SPIKE richt zich met zijn technologie op alle voertuigen daar onder. Motoren, scooters, tuktuks, kleine auto’s. Naast intelligentie heeft SPIKE ook een flexibele opbouwmodule ontwikkeld. “Wij gebruiken weinig componenten omdat we op een slimme manier opbouwen. Daardoor kunnen we heel makkelijk een custom batterijpakket ontwikkelen voor een bepaalde applicatie die daar om vraagt.”

Kabeltjes zijn vervangen door een minder kwetsbaar systeem voor de onderlinge communicatie tussen de verschillende cellen. “Het is leuk dat onze accu’s gebruikt worden in allerlei toffe elektrische voertuigen. Zodat we er op die manier voor kunnen zorgen dat de transitie op een goede manier verloopt, in plaats van te snel met heel veel superslechte producten. Dat is wat je nu vaak ziet en dat is wat wij niet willen. Dat zorgt voor een slecht imago en dat willen wij tegengaan.”

“Er zijn ook best wel veel dingen die je fout kunt doen bij een accu. Als je de intelligentie niet goed geregeld hebt dan kan het zijn dat de cellen te diep ontladen en dan sneller kapot gaan. Er zijn helaas veel accu’s van onvoldoende kwaliteit en die gaan dus snel kapot. Dat is jammer. Het idee achter de accu is toch duurzaamheid, maar doordat ze zo snel kapot gaan zijn ze verre van duurzaam. Dan kun je je afvragen of het nut heeft. Dus allereerst moet het gewoon een goede degelijke accu zijn. En er zijn best wel veel knoppen waaraan je kunt draaien: het voltage, de capaciteit, het vermogen dat je eruit wilt trekken, de vormfactor. Je kunt bijvoorbeeld optimaliseren op levensduur of kosten.”

“ State of the art technologie ”

SPIKE Technologies werkt samen met TNO. “Om voorop te blijven lopen moeten we de state of the art technologie blijven gebruiken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar cellen, maar een nieuwe revolutionaire cel die op grote schaal geproduceerd kan worden dat kost gewoon heel veel tijd. Dat is wel interessant en er zijn ook wel bewegingen die veelbelovend zijn. Daar willen wij mee voorop lopen.”

Het bedrijf, met inmiddels 8 fte, is gevestigd in Helmond. “Daar staat de automotive campus. Het is daar allemaal gestart met Philips en daar zijn allemaal spin-offs uit ontstaan. Je krijgt ook heel veel innovatieve toeleveranciers en vanuit de universiteit wordt er heel veel samengewerkt om te zorgen dat ze voorop kunnen blijven lopen. Uiteindelijk zorgen die grote bedrijven voor een olievlek met allemaal toffe kleine bedrijven die innovatieve dingen gaan doen en voor je het weet heb je een heel tof ecosysteem.”

SPIKE heeft de ontwikkeling tot op heden zelf weten te bekostigen met betaalde klussen en wat subsidies. Op dit moment wordt gezocht naar een investeerder. Om de komende twee jaar te kunnen focussen op wat belangrijk is: de productie goed opzetten. “We willen een paar producten op de markt zetten die gecertificeerd zijn, dat kost ook tijd. Producten die direct te gebruiken zijn voor bepaalde applicaties, zodat we vanaf de start van 2020 kunnen gaan uitleveren aan de eerste klanten.”

Maar daar blijft het niet bij. “Over een jaar hebben we een mooie fabriek staan op de automotive campus in Helmond waar wij accu’s produceren voor een mooi aantal voertuigen, waar we ook aan hebben bijgedragen qua ontwikkeling. Daarmee onderscheiden wij ons ook. Wij leveren  niet alleen de accu’s, maar kunnen helpen een heel aandrijfsysteem te ontwikkelen. Daarnaast willen we volgend jaar één eigen voertuig lanceren die we in kleine aantallen gaan uitleveren. Wat dat wordt vertel ik nog niet. Er zijn straks heel veel voertuigen waar we aan meegeholpen hebben en eentje waar we een eigen sticker op gaan plakken. ”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.