De uitvinding dateert al van meer dan tien jaar geleden, maar de startup AlphaBeats probeert er op dit moment een succes van te maken: mensen helpen te ontspannen met behulp van muziek. En dan niet klaterende beekjes of vage new age klanken, maar je eigen favoriete muziek. “Van Bach tot Rammstein. Op basis van metingen van de spanning in je hoofd passen we de muziek zodanig aan dat jouw brein naar ontspanning wordt geleid. Het komt erop neer dat we je brein belonen, als het gaat ontspannen”, aldus co-founder Bert-Jan Woertman.

AlphaBeats opereert vanuit Brainport Eindhoven. Daar zijn meer bedrijven met uitvindingen rondom het brein en gezondheid bezig. Het gaat dan vaak om hardware, maar in dit geval betreft het software. “We zitten heel veel hier, maar ook vaak in Amsterdam. Daar hebben ze in het algemeen meer verstand van software, maar we zitten net zo makkelijk in Berlijn te praten waar mensen zitten met kennis van digital healthcare. We gebruiken alle netwerken. We proberen op die manier de juiste mensen wereldwijd te betrekken.”

AlphaBeats denkt een oplossing te hebben gevonden voor een groot maatschappelijk probleem: stress. “De maatschappij gaat alleen maar sneller, de stress gaat niet verdwijnen. Wij kunnen je helpen om dat aan te pakken, om dat te verbeteren.”

“Wetenschappelijk aangetoond dat het werkt ”

Je eigen favoriete muziek wordt heel subtiel aangepast op het moment dat je onvoldoende ontspannen bent. De spanning kan op drie manieren worden gemeten: met de hartslag, de ademhaling en hersengolven. “Alledrie zijn voldoende voor ons algoritme om aan de slag te gaan met jouw muziek op zo’n manier dat je gaat ontspannen.”

Verschil met bestaande methodes: je hoeft zelf niks bewust te doen. “Jouw brein reageert vanzelf. Het gaat als het ware automatisch tunen om die goede muziek te vinden. We hebben 4 jaar onderzoek gedaan met de Universiteit van Tilburg en ook wetenschappelijk aangetoond dat het werkt. Het is bijna drie  keer zo effectief als gewoon luisteren naar muziek en dat is al ontspannend. Na vier weken dagelijks 10 minuten is er een blijvend effect. Dan heb je jouw capaciteit om je stress te managen blijvend verbeterd.”

Aanvankelijk werd gedacht dat er hardware voor moest worden gebouwd. “Maar toen kwamen we er via de uitvinder achter dat alles ook gewoon met de eigen telefoon kon. Daarmee kun je je hartslag meten. Je kunt dus allemaal eigen spullen gebruiken: je eigen koptelefoon, telefoon en playlist. Het is nog niet te koop maar je kunt je nu inschrijven voor de Beta Test.” Deze maand zal eerst een wat kleinere alfa test worden gedaan, waarna zo snel mogelijk een uitgebreide beta test zal volgen. De focus zal aanvankelijk liggen op ontspanning, maar het is niet ondenkbaar dat in de toekomst ook andere gemoedstoestanden zullen volgen.

“Van depressief naar vrolijk ”

“Dat is precies de ambitie op de lange termijn. Spanning en ontspanning kunnen wij nu meten via alpha golven, ademhaling en hartslag. Waneer dat echt goed werkt kunnen we het algoritme mogelijk ook aan het werk zetten om jou naar focus te brengen, om jou naar meer vrolijkheid te brengen en op termijn misschien zelfs wel naar vrolijk in plaats van depressief. Dat heeft te maken met een goede meting. Pas dan kunnen we het alpha ritme wijzigen om je naar de gewenste gemoedstoestand te kunnen brengen.” AlphaBeat wil een oplossing worden naast alle andere mindfulness oplossingen.

Bang zijn dat AlphaBeats je ook onbewust kan beïnvloeden om ongewenst gedrag te vertonen, denk bijvoorbeeld aan koopgedrag bevorderen, hoeft niemand te zijn. “Het systeem werkt niet via boxen en het werkt ook niet algemeen. Jouw brein reageert anders dan dat van iemand anders. Dus we hebben de informatie uit jouw brein nodig dat we via een gesloten feedbackloop moeten laten werken op jouw brein.”

Woertman is naast betrokken bij AlphaBeats ook actief op andere terreinen in Eindhoven en omstreken. “Het is gewoon hele duidelijke afspraken maken met je team. Misschien schrijf ik straks wel het boek: je kunt 100 dingen tegelijk doen en ook nog een startup beginnen. Volgens mij heeft niemand het recept voor een succesvolle startup. Er zijn wel een aantal dingen waarvan je weet dat ze werken: netwerk, leeftijd, ervaring. Daar is allemaal wetenschappelijk bewijs voor. Dat heeft ons team allemaal met mijzelf in de rol van vrije middenvelder en verbinder.”

Wie mee wil doen aan de beta test kan zich hier melden

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!