Een paar maanden terug was het nog maar alleen een idee in het hoofd van Bob Vlemmix. Net klaar met zijn studie communicatie kwam hij tot de conclusie dat de virtual reality bril Oculus Rift handen kon gebruiken voor de besturing. Vlemmix zocht technische talenten bij elkaar en de rest is geschiedenis. Het bedrijf Manus Machinae maakte een prototype controller  in de vorm van handschoenen en draait op dit moment mee in de in de Startup Bootcamp High Tech XL. Een periode waarin verder gekeken wordt naar een goed businessplan en wordt gezocht naar investeerders en partners.

Vlemmix kwam op zijn idee na ervaringen met de Oculus Rift. “Als je helemaal in de virtual reality zit, dan is een toetsenbord niet handig, dat gaat ten koste van de ervaring. Iedereen die onze handen aandoet zegt dat het eventjes wennen is, maar binnen twee a drie minuten hebben mensen al door hoe ze moeten lopen en daarna het voelt heel natuurlijk aan. Ik denk dat dit ook gewoon nodig is. Je wilt  helemaal in die wereld aanwezig zijn.” Met de handschoen en handbewegingen is het mogelijk een spel volledig te controleren: lopen, schieten, duiken, noem maar op. “Ik doe echt alles met mijn handen, zonder controller, muis of toetsenbord.”

“Binnen nu en een half jaar een compleet af product op de markt”

De Manus Machinae zorgt dus voor een betere virtual game ervaring, maar volgens Vlemmix is er nog veel meer mogelijk.” Je zou bijvoorbeeld de gebarentaal van een dove kunnen omzetten in gesproken taal. En er zijn bijvoorbeeld ook muziekfestivals waar veel geluid is. Beveiligers op die drukke evenementen kunnen zich vaak moeilijk verstaanbaar maken. Daarvoor moeten ze eerst een knop indrukken. Maar er er zijn situaties dat je heel snel moet handelen: als er tenten instorten en er paniek is.” De Manus Machinae zou die beveiligingsmannen kunnen helpen, zodat ze alleen maar een simpel handgebaar hoeven te maken om duidelijk te maken dat actie geboden is.  Wanneer je er zo naar kijkt, zijn de mogelijkheden eindeloos. “We hebben wel een aantal ideeën maar het kan best zijn dat we een aantal zaken compleet over het hoofd gezien hebben. We zien wel dat gaming een hele interessante markt is, daar zijn we zeker naar aan het kijken.” Zelf zou Vlemmix graag zien dat het product ook andere mensen gaat helpen.  Een droom die gedeeld wordt door zijn companen.

Binnen nu en een half jaar kan er een compleet af product op de markt zijn. Als het zo snel gaat moet je over het algemeen de concurrentie ook niet uitsluiten. Maar Vlemmix maakt zich geen zorgen. “Eindhoven is voor startups een fantastische plek. Vooral waar we nu zitten: de High Tech Campus, dat is gewoon één vierkante kilometer waar enorm veel bedrijven zitten. Er zitten hier mogelijke productiepartners en bedrijven die ons kunnen helpen. De bootcamp heeft voor ons zoveel deuren geopend. Ik ben echt heel blij en dankbaar dat zij ons hierin ondersteunen. Want de High Tech Campus biedt bedrijven mogelijkheden. Dus ik zie het echt goedkomen” Een belangrijke les voor mensen die nog in de ideeën fase zitten: “Luister niet naar naysayers. Er zijn altijd mensen die zeggen dit gaat het niet worden, maar als je daar naar luistert dan kun je net zo goed in je bed blijven liggen. Dus als jij er echt voor wilt gaan: doen! En doe het goed. ”

[Fast Moving Targets was een dag in Eindhoven op de High Tech Campus om ondernemers te interviewen. Bekijk hier de 9 gesprekken]

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.