Goed omgaan met geld is een kunst. Veel mensen zouden wel willen sparen, maar het lukt ze toch niet. Flow kan uitkomst bieden. Je koppelt de app met al je bankrekeningen “Zo kun je je geld slim en automatisch verdelen over budgetten en spaardoelen. In tegenstelling tot apps van banken en digitale huishoudboekjes geeft onze app niet alleen inzichten maar kun je ook actie ondernemen met je geld”, aldus founder Daan van Klinken.

Door geld toe te wijzen aan verschillende potjes is de verleiding minder groot om te veel geld uit te geven. Je huur of hypotheek, gas en licht, sparen voor vakantie of een buffer. Je kunt overal potjes voor aanmaken. Door geld wat binnenkomt daar automatisch over te laten verdelen, wordt veel duidelijker hoeveel geld je echt hebt. “We helpen zo mensen naar hun lange termijn doelen toe te werken: een nieuwe auto, pensioen of een droomhuis.” Flow heeft twee PSD2 vergunningen waarmee het bedrijf niet alleen accountinformatie mag lezen maar ook transacties mag doen namens klanten.

“Dit moet anders. Een app die je pro-actief helpt bij het verdelen van je geld ”

In de loop der tijd hebben diverse digitale huishoudboekjes het licht gezien. Velen van hen zijn ook weer verdwenen. Van Klinken en zijn compagnon hebben zelf bij zo’n huishoudboekje gewerkt. “We zagen dat dat mensen echt hielp. Maar we zagen ook dat mensen na drie maanden de app niet meer wilden openen omdat ze geen zin hadden in de confrontatie met hun eigen gedrag: je hebt het weer niet goed gedaan. We konden wel tips en inzicht geven, maar meer niet. We dachten daarom: dit moet anders. Een app die je pro-actief helpt bij het verdelen van je geld.”

De nieuwe Europese PSD2 wetgeving bood een kans. Banken worden verlicht om een koppeling met fintech apps te faciliteren. “Wij zijn een onafhankelijk bankoverkoepelend platform dus wij koppelen met alle banken en straks ook alle beleggingsrekeningen. Zo kun je als klant alles overzien. Dit komt erin en hier moet het allemaal heen. Dat kun je allemaal zien en ook controle over hebben. Je maakt zelf keuzes maken hoe je het wil verdelen. Je kunt een buffer aanleggen en als die vol is gaat het naar een beleggingsrekening. Of als ik wat over heb mag het naar een goed doel. Dat is ons doel: mensen controle geven en niet alleen inzicht geven. ” Flow kent een handmatig freemium model. Voor het automatisch vullen van potjes moet worden betaald.

“We hebben al twee keer eerder geld opgehaald en je moet strategisch een route uitstippelen”

Flow telt op dit moment tien werknemers. Het bedrijf werkt volledig remote. “We hebben net nog een nieuwe investeringsronde afgesloten, dus we gaan flink uitbreiden: meer mensen op marketing en development.” Daar blijft het niet bij. Terwijl er net geld is opgehaald wordt al weer nagedacht over een nieuwe, grote ronde. “We hebben al twee keer eerder geld opgehaald en je moet strategisch een route uitstippelen. Wij willen naar Europa en nog verder internationaal. Daar zul je steeds nieuwe investeringsrondes voor moeten doen en die latere investeerders kijken ook is het nog wel het bedrijf van de ondernemer? Of is het al in handen van allerlei investeerders en dan ben je eigenlijk een soort werknemer. Daar zijn we heel bewust mee bezig: niet te veel weggeven.”

Na Nederland zullen de pijlen worden gericht op de UK en Duitsland.” In de UK lopen ze twee jaar voor op de rest van Europa dat is onze glazen bol. Duitsland was altijd een cash land, maar door corona zijn ze een een digitale stroomversnelling gekomen en wordt die taart nu keihard verdeeld.” Flow heeft een Nederlandse PSD2 licentie, voor andere landen moet per land een paspoort worden aangevraagd. Daar worden zware eigen aan gesteld. Maar Van Klinken maakt zich geen zorgen: Flow heeft de zaken goed op orde. Het bedrijf hoopt over drie jaar zeker honderdduizend gebruikers te hebben.

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!