Welk medicijn een dokter voorschrijft wordt onder meer bepaald door medisch onderzoek.”Wij faciliteren elke medische onderzoeker in de wereld om hele hoge kwaliteit data te verzamelen die ze dan kunnen analyseren en daar dan een paper over kunnen schrijven. Dat leidt dan uiteindelijk tot de richtlijn van de huisarts, zodat patiënten de juiste behandeling krijgen. Wij zijn één van de weinige systemen in de wereld die professionele kwaliteit bieden tegen een betaalbare prijs”, aldus Derk Arts founder en CEO van Castor EDC

Het grote probleem op dit moment is dat vrijwel iedere onderzoeker een eigen onderzoek uitvoert en de data in een eigen systeem bewaart. Het opnieuw onderzoeken van data of vergelijken met nieuwe data is hierdoor heel erg lastig. “Het hele proces van medical research is verouderd, het is traag en 85% van de effort in de vorm van tijd en geld komt niet ten goede aan de patiënt. Wij willen met technologie als één van de pioniers het verschil maken hoe we dat proces slimmer en sneller gaan maken. Nederland is vrij klein qua onderzoek, dus als je toch impact wil hebben dan moet je groot denken.” Om die reden besloot Castor toch in zee te gaan met een investeerder. Via die weg werd 5 miljoen opgehaald.

“Data standaardisatie is een hele belangrijke stap”

Drie jaar geleden telde Castor nog geen tien medewerkers, inmiddels zijn dat er 45. Er werken zelfs al mensen voor Castor in de US. “Voorheen realiseerde ik me niet hoe lang het zou gaan duren voordat je iemand in Amerika zou kunnen gaan betalen. Dat is gewoon ontzettend duur. Al die dingen (een office, een entiteit, personeel) kosten veel geld en om dat bootstrapped te bereiken heb je heel veel tijd nodig. Ik dacht stel nu dat ik straks in mijn graf lig, dan hoop ik dat ik er alles aan heb gedaan om de wereld beter te maken met technologie. Onderdeel daarvan is nu een investering ophalen, want anders gaan we het nooit halen of gaat het te lang duren. We hebben de ingrediënten: een visie, een plan, een team, een product  en nu gaan we geld ophalen om sneller te kunnen groeien en er zo alles aan te doen dat we ook in die andere landen het verschil gaan maken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Het directe doel is ook duidelijk. Data moeten zo worden gestandaardiseerd dat ze machine readable worden. “Als ik jou op dit moment 25 datasets geef over een bepaald onderwerp dan ben je twee jaar bezig om dat bij elkaar te voegen. Dat is niet te doen. Er zijn zelfs Europese subsidies voor, maar dan nog kost het heel veel tijd en moeite. Het standaardiseren van data is dus echt cruciaal want als je dat doet en het vervolgens machine readable wordt, dan kan een computer voor jou zeggen wat bij elkaar hoort. Dan kan je dus 100 sets uit de hele wereld pakken en in 1 keer bij elkaar gooien en daar een analyse op draaien. Dus data standaardisatie is een hele belangrijke stap.”

“Een nieuwe manier van onderzoek doen”

Maar daarmee is Castor er nog niet. De volgende stap is ervoor te zorgen dat onderzoekers ook bereid zullen zijn om data te delen. “Kijk naar AirBnB. Die hebben ervoor gezorgd dat mensen over de hele wereld hun huis en alles wat ze daarin lief is met vreemdelingen gingen delen. Het komt puur door technologie die dat gefaciliteerd heeft. Zoiets moeten we ook creëren voor medische onderzoeksdata. Dat de onderzoeker denkt: okay, ik heb een dataset die is me heel veel waard, maar die ga ik in een veilige omgeving beschikbaar maken waardoor ik controle heb over wie er bij kan. Ik weet waarom die persoon erbij wil. Ik weet wat voor credits ik ga krijgen, kan ik misschien in ruil daarvoor een andere dataset krijgen.” Wanneer het eenmaal zo ver is zal dat het onderzoek enorm gaan versnellen.

Castor lijkt op de goede weg. “We hebben een product dat een bewezen market fit heeft. We genereren revenu, dat zijn al een aantal elementen die heel veel startups missen. Onze revenu verdubbelt tot nu toe elk jaar. Verder zitten we in een markt die heel veel potentieel heeft en heel erg groeit. Zelfs als we alleen een saai datasysteem zouden bouwen, zonder visie of mooie ideeën, dan nog is het interessant want we hebben gewoon één van de betere systemen. Zeker over een paar jaar.”

Daarbij zet Castor in op patient owned data. “In onze ideale wereld heeft de patient altijd inzicht in waar de data heen stroomt, heel GDPR compliant. Vooral omdat het common sense is. We willen ook controle geven. Als je meedoet aan een onderzoek dan moet de onderzoeker bij elke stap in de verwerking van die data toestemming vragen.”

Arts wil de komende tijd verder met de uitbreiding in de US. “Het plan is dat ik een tijd met mijn vrouw en kind naar de US ga om daar de business verder te laten groeien. Ik hoop dat het in de komende jaren heel erg duidelijk wordt dat wij de innovator zijn in onderzoeksland en dat dat ook buiten Nederland bekend is. Dat we een beetje uit onze niche kruipen en gezien worden: dat is interessant, een nieuwe manier van onderzoek doen.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.