Kaarten bestaan al meer dan 2000 jaar. Het is een goede manier om overzichtelijk veel informatie te delen. “Het mooie aan een kaart is dat bijna iedereen kaart kan lezen. Het duidt ongelooflijk goed wie, wat, waar, en hoe. We zijn nu bezig met onze eerste klant, een farmaceut, die is geïnteresseerd in sociale demografie. Hoe zien bevolkingsgroepen eruit, wat eten ze, hoe is hun leefstijl, hoe vaak gaan ze naar de dokter, wat voor medicijnen nemen ze af? Dat is allemaal bekend en kun je opvragen. Dat inzicht kan een farmaceut helpen waar die medicijnen weg kan zetten”, aldus Diederik Stolk co-founder van Cartha.

Waar het om gaat: hoe zorg je nou dat je zo snel mogelijk inzichten kunt genereren, zodat je sneller besluiten kunt nemen en effectiever kunt handelen. “We hebben aangenomen dat een kaart hierbij kan helpen. Die aanname zijn we nu nog aan het testen. Ze worden integraal gebruikt bij defensie of binnen crisismanagement, voor planningsdoeleinden en ook voor logistiek. Wat ik zelf heb gezien is dat er veel met spreadsheets wordt gewerkt, maar vaak zijn de datasets zo groot dat je er niet snel doorheen kunt ploegen. Hoe sneller je dingen bij elkaar kunt krijgen en daarmee inzichten krijgt, hoe sneller je kunt handelen. Visuele informatie is makkelijker te doorgronden dan bijvoorbeeld spreadsheets of een rapport.”

“Fictieve conflicten ”

Stolk deed veel ervaring op bij defensie waar hij als wargame-specialist werd ingehuurd. “Ik ben er tijdens mijn studie ingerold. Ik heb mijn masters in Leiden gedaan en daar had ik een professor en die was bezig met gaming. Hij had een kleine non profit stichting opgezet en die kregen de vraag binnen van het Ministerie van Defensie om een game te maken over Afghanistan.  Daar heb ik een kaartspel over gemaakt. Met als kern: hoe werk je samen met andere actoren in een crisisgebied. En van het één komt het ander. Op een gegeven moment belt de NAVO: zou je voor ons een grote militaire oefening mee willen helpen ontwikkelen. Dat heb ik gedaan en toen ben ik voor mezelf begonnen.”

Defensie bereidt alle acties en missies voor met realistische games. Binnen de NAVO wordt vooral gewerkt met fictieve conflicten, dat is standaard. Dat betekent dat een team hele knappe mensen een compleet scenario verzint en schrijft, dat is alles van de geodata tot en met stories over een politiek systeem. Daarbinnen creëren ze een crisis met verschillende actoren en belangen. Alles is cutting edge. Ze hebben alles nagebouwd: Twitter, Facebook, Youtube. Er zijn allemaal mediateams, die huren we in, dus elke dag krijg je fake nieuwsuitzendingen te zien. Hoe meer mensen ze kunnen trainen, hoe groter de show. Dat kan tot 30.000 man en die zijn dan ook echt allemaal bezig met een klein onderdeel binnen die grote organisatie.”

“Verschillende databronnen en datasets integreren”

Hoewel Stolk altijd heel erg heeft genoten van zijn werk als wargamer, en er bovendien heel erg goed in was, toch vond hij het tijd voor wat anders. Cartha moet het mogelijk maken om van gepersonaliseerde klussen naar een schaalbare business over te stappen. En hoewel de site tijdens het interview nog maar net live staat zijn dan de eerste twee grote klanten al binnen. “In het begin van het jaar hebben we de rolodex open gedaan  en zijn we gaan kijken: met wie zouden we nou eens kunnen gaan praten. Toen hebben we een rondje door het land gedaan. We hebben mockups gemaakt die de potentie laten zien.” Veel andere partijen werken met één dimensionale datasets. “Wij willen verschillende databronnen en datasets integreren. Daarbij zijn wij  absoluut gefocust om zo snel mogelijk tot een schaalbaar product te komen waarbij verschillende datakoppelingen ervoor kunnen zorgen dat je heel snel verschillende bronnen bij elkaar brengt en kunt visualiseren. We willen ideaal het een one click wonder maken.”

Wat Stolk geleerd heeft door zijn werk voor defensie is dat geografie werkelijk impact heeft op de manier van opereren en ook op de manier van hoe je je bedrijf voert. “Als jij sneller tot betere besluitvorming komt dan je tegenstander dan win je.” Wie bijvoorbeeld voor de vastgoedwereld sneller inzichtelijk kan maken welke grond goed past in de bestemming voor de aanleg van die windmolenparken dan kan je eerder zijn dan je concurrentie en in principe loop je dan voor.

“Het gaat om winnen.” Stolk wil ook winnen met Cartha. “Ik hoop dat we over een jaar meer dan 14 man in dienst hebben, dat we een solide omzet draaien en dat we  een gedegen keus kunnen maken of we wel of niet met investeerders in zee willen gaan. Dat stellen we het liefst nog even uit. Het belangrijkste is dat Cartha een stuk verder is in het zijn van een household name. Ik hoop dat senior decision makers die een aantal inzichten willen verkrijgen waar een geografisch aspect aan zit, automatisch zullen zeggen we hebben Cartha nodig. Dat zou harstikke mooi zijn”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.