De afgelopen vier jaar heeft Donald Res zich te pletter gewerkt, vertelt hij in Top Names. Met resultaat. Cleeng, het bedrijf waar hij werkt als CTO, heeft een duidelijke richting gevonden en timmert hard aan de weg. Iedereen met een videostream, live of on demand, kan met behulp van de tools van Cleeng binnen vijf minuten de betaling regelen.”Of het nou pay per view is, een subscription abonnement, een rental of een bundeling. Ook internationaal, met alle verschillende currencies.” De basis is een standaard platform. Op verzoek en tegen betaling levert Cleeng ook maatwerk voor grotere klanten. En wordt het aantal features langzaam maar zeker uitgebreid. 

“Aan de ene kant hebben we heel veel kleine partijtjes: de fitnessstudio’s of de kleine sporten die letterlijk binnen 5 minuten iets kunnen verkopen via hun eigen website. Daarnaast hebben we de grotere partijen die vaak specifieke wensen hebben. Maar ook daar zien we dat ze zich steeds meer aanpassen aan het standaard stramien qua functionaliteit, omdat dat ook vaak het beste werkt.”

Daarbij richt Cleeng zich steeds meer op ze zogenaamde verticals die het qua kijkcijfers goed doen. Mits de rechten geen probleem zijn. “Wat goed werkt zijn de b-sporten, waar de rechten niet zo ingewikkeld verdeeld zij over landjes en werelddelen.” Qua sport staan de vechtsporten bovenaan, maar ook bijvoorbeeld de roller derby, populair in Amerika, waarbij twee teams van vijf mensen (vaak vrouwen) op rolschaatsen elkaar uit de baan moeten zien te drukken. Daarnaast zijn conferenties een interessante markt. En onderzoeken zowel YouTube creators als gevestigde broadcasters meer en meer wat ze met online betaal-tv kunnen doen.

“Grootste concurrent is nog steeds de Do It Yourself markt”

Traditioneel zijn de grotere partijen angstig als het op online video aankomt. “Ze denken dat als het via de setup box of de tv wordt uitgezonden dat de content dan veilig is en niet makkelijk gestolen kan worden,  maar op het moment dat je het online zet, dat het dan alle kanten op kan gaan.” Iets wat ook niet geheel ondenkbeeldig is, geeft Res toe. Om die reden heeft Cleeng het zogenaamde tattoo watermarking ontwikkeld. “Technologie die voorkomt dat je stream heel makkelijk verspreid kan worden. Hiermee kunnen we achterhalen welke gebruiker dat aan het doen is en met technisch ingrijpen kunnen we binnen enkele minuten de stream van die persoon ook uitzetten. Dus dat geeft rust.” Dus daarmee wordt het online aanbieden van content ook voor grote partijen, zoals de broadcasters, aantrekkelijker. “Dus we werken bijvoorbeeld met Canal+ in Canada die hun  met name Franstalige  video’s daar aanbieden via een Netflix model”

Grootste concurrent van Cleeng is gek genoeg nog steeds de Do It Yourself markt. “Vijftien jaar geleden bouwde iedereen zijn eigen webshop. Dat doet nu niemand meer, want er zijn zoveel tools beschikbaar die je makkelijk in elkaar klikt. Maar in de videocommerce wereld zijn er toch nog heel veel partijen die hun eigen oplossing bouwen. Veel webagencies  denken: ik moet iemand laten inloggen, registreren, betalen, dan geef ik hem toegang en klaar.” Maar in praktijk komt er meer bij kijken.  Verschillende talen, verschillende betaalmethodes, meerdere currencies, daar is lang niet iedereen klaar voor. Cleeng biedt dat allemaal wel. Daarom is het bedrijf internationaal een interessante partij. Met heel veel ervaring. Zowel met kleine partijen als steeds grotere. “De grootste online sporten zijn vechtsporten. Die doen een half miljoen omzet in relatief kleine landjes, dus dat is echt aanzienlijk en spannend voor ons. Maar de bokswedstrijden die in Amerika nog via Comcast worden uitgezonden die doen 150 miljoen via Pay tv. Dat is een markt die ook online komt en daar beginnen we mee te praten.”

“Online is er maar één winnaar ”

Bij Cleeng werken op dit moment zeventien mensen, tweeënhalf daarvan op de sales afdeling. Dat lijkt misschien wereldwijd erg weinig, maar het bedrijf steekt ook de nodige tijd in het trainen van sales mensen bij de 400 grotere videoplatformen.”Dus dat is eigenlijk onze sales force”. Cleeng bouwt haar diensten bovenop de streaming diensten. Daarmee is het bedrijf dus ook afhankelijk van de kwaliteit die die diensten leveren. Dat kan een probleem zijn, want mensen zijn best bereid te betalen voor met name live evenementen, maar dan moet de kwaliteit van het gebodene wel goed zijn. Dus niet haperen. “Bij Ustream en Livestream werken we in principe alleen samen met de mensen die daar een enterprise account hebben, omdat we dan weten dat de kwaliteit wat hoger is. Toch gebeurt het af en toe dat iemand een evenement organiseert en dat de stream down is. Daar puzzelen we nog op hoe we dat moeten oplossen.”

Waar niet meer op gepuzzeld wordt is een nieuwe ronde funding. Cleeng is op zoek naar geld. “Over twee jaar woon ik waarschijnlijk in New York. We willen ons hoofdkantoor daar naartoe verhuizen met een deel van de funding die we nu willen ophalen. Het is onze ambitie om de onbetwiste leider van de video commerce te zijn. (…) Er zou iemand kunnen komen met een paar miljoen en die zou een soortgelijk platform kunnen maken en met de juiste contacten kan die best ver kunnen komen. Waarom had een YouTube in het begin geld nodig? Je had ook Daily Motion in Frankrijk. YouTube kreeg geld, die is doorgeschoten  en Daily Motion is altijd nummer twee gebleven. Zo werkt het online, er is maar één winnaar.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.