Sommige diensten voelen zo goed, dat je je bijna niet meer voor kunt stellen dat er een tijd geweest moet zijn dat ze niet bestonden. IDEAL is zo’n dienst. Toch was het pas 15 jaar geleden dat dat werd geïntroduceerd. Twee van de mensen die bij de ontwikkeling van IDEAL betrokken waren, komen nu met IBANXS. Een internationale vorm van IDEAL.

“Twee jaar geleden zijn mijn zakenpartner en ik IBANXS gestart om in te spelen op een Europese trend: de PSD2 wetgeving regelde dat bankrekeningen toegankelijk zouden worden voor een derde partij”, aldus CCO Edy Bruinoge. IBANXS is de schakel in het midden. Het bedrijf legt connectie met zoveel mogelijk van de 5000 Europese banken en bedrijven die een dienst leveren kunnen een connectie maken met IBANXS. “Wij zijn de rails waarop de Adyens, maar ook boekhoudprogramma’s en app builders zoals Flow mooie diensten kunnen ontwikkelen. En die rails zorgen ervoor dat alle banken toegankelijk zijn.”

“Open banking as a service ”

Met IDEAL zijn tien Nederlandse banken gekoppeld. “Als jij bij bank 11 bankiert, dan kun je niet betalen met IDEAL. Wij hebben inmiddels al 1500 banken gekoppeld in heel veel Europese landen. We zitten in Duitsland, België, de UK, Spanje, Nederland. Dus als je een Spaanse bankrekening hebt dan zou je met een soort Europese IDEAL ook op die website kunnen betalen, maar dan moet Mollie wel zich op ons platform aansluiten. Dat maken we nu al mogelijk.” IBANXS kan dit doen doordat het bedrijf een PSD2 vergunning van de Nederlandse bank heeft gekregen.

“Wij hebben als product: open banking as a service. Dus als je een app builder bent en je hebt een goed idee en een mooie klantenkring, maar je hebt niet het geld om een eigen vergunning te halen, dan kom je naar ons toe en dan kun je via open banking as a service toch aan de slag. Daar zitten natuurlijk allerlei toeters en bellen en regels aan, maar wij zorgen dat het mogelijk wordt. Het blijft altijd veilig, secure en volgens alle regelgeving. Wij hebben die infrastructuur al liggen en zetten dat ook in voor dat soort klanten. Dus voor die klanten wordt het laagdrempeliger.”

“De wet van de remmende voorsprong”

IBANXS is misschien niet uniek, maar het bedrijf loopt technisch wel voor. Grote partijen die zich er ook mee bezighouden hadden veelal te kampen met legacy. “Wij zijn zo’n twee jaar geleden begonnen met een eigen platform en onze eigen developers.” Doordat Bruinooge en zijn compagnon ook bij de ontwikkeling van IDEAL betrokken waren konden destijds gemaakte fouten worden vermeden. “De dynamische connector is echt de grootste winst die we nu hebben. IDEAL was destijds gebouw met allemaal hard coded connectoren, dus als je dan een bank moest toevoegen dan was je maanden verder. En het tweede wat we hebben ontwikkeld voor onszelf is de health check. Als je 1500 connecties hebt, dan moeten ze wel ook alle 1500 werken want je weet nooit welke bank de volgende is die wordt aangeroepen door 1 van je klanten. Dus we hebben een health check ontwikkeld die bij iedere om de zoveel tijd kijkt ie of ze nog online zijn.”

IBANXS is een onafhankelijk platform. “Wij willen de rails zijn van alle payment service providers en niet van eentje.” Het verdienmodel is eenvoudig: wie meedoet betaalt. “Als je alleen maar betalingen doet dan is iedere transactie een tik ofwel een paar cent.  En voor boekhoudprogramma’s hebben we een ander prijsmodel bedacht, wat je kunt terugrekenen naar kosten per klant. Dan kan zo’n boekhoudprogramma heel mooi die kosten doorrekenen of niet. Wat ze zelf willen.”

IBANXS is klaar voor business. De connectie met 1500 banken is gelegd, de eerste grote klanten hebben zich gemeld. De tijd dat je als Nederlander met Paypal of een creditcard moet betalen bij een buitenlandse dienst zal, als alles goed gaat, snel verleden tijd zijn.

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!