Sinds 2013 kennen we de bitcoin. De crypto currency kwam sinds die tijd zowel positief als negatief in het nieuws. Dat had mede te maken met extreme waarde schommeldingen. Op het hoogtepunt, in 2017, was de digitale munt rond de 20.000 dollar waard. “Toen klapte de prijs weer in elkaar en zijn de meeste handelaren weer verdwenen. Ondertussen bouwden wij op de achtergrond rustig door en bereiden we ons voor op de volgende fase”, aldus Frank Schuil CEO en co-founder van het Zweedse bedrijf Safello.

Safello is een crypto currency broker. Het bedrijf werd in 2013 opgericht. “Er zat weinig structuur omheen en er waren veel hacks en scams en mensen die geld verloren. Wij wilden een tegenhanger zijn. We konden ons indertijd registreren in Zweden en we vonden daar ook een bank partner. We hadden een website die de aankoop en verkoop makkelijk moest maken.” Safello telt inmiddels circa 125.000 actieve klanten die via het bedrijf een aankoop doen. Daarmee is een bedrag van miljoenen gemoeid en is Safello de nummer 1 crypto currency broker van Zweden. Buitenlandse avonturen zijn tot op heden altijd gestrand.

“Wachten is op een Europese crypto licentie”

Crypto currencies zijn met een zeker mate van anarchisme omgeven. Dat resulteerde erin dat gelukszoekers en criminelen hun toevlucht namen tot de munten. Hierdoor kwamen de digitale betalingsmiddelen al snel in een kwaad daglicht te staan. Reguliere banken wilden er lang niet van weten. “Je ziet dat bepaalde protocollen de  munten naar een volwassen niveau brengen. Ik zie zelf dat de nieuwe ontwikkelingen de payements case wel gaan stimuleren. Maar als je het helemaal terugdraait: het anarchistische bestaat nog steeds en als je kijkt wat bitcoin wel goed doet dan is het het vastleggen van waarde van mensen in landen die leven met hyperinflatie. In die landen heeft bitcoin wel degelijk fundamenteel nut. Je hebt in Venezuela voorbeelden van mensen die met bitcoins spullen in Amerika hebben kunnen kopen en die naar hun land hebben kunnen verschepen.”

Het landschap voor crypto currency ondernemingen is heel competatief. “De moeilijkheid zit hem in het opereren binnen het kader van de wet en met name in de samenwerking met financiële toezichthouders, banken en instellingen. Je moet zorgen dat je niet je geld verliest en dat dat je fraude tegengaat. Dat wat wij doen is uiteindelijk vrij moeilijk om te doen en lang vol te houden. Wij hebben het vanaf dag één binnen alle kaders geopereerd. Wij voldoen dus aan alle anti witwas-, en terroristische financing wetten.”

Wetgeving zorgt er ook voor dat het lastig is om het bedrijf Europees uit te rollen. “We hebben wel meerdere internationale avonturen gehad. We hebben wel een draaiboek klaarliggen voor als we dat uiteindelijk gaan doen. Tot nu toe is de bankensector weinig positief tegenover de crypto. We maken dus pas op de plaats en zorgen dat er geen kans ontstaat waarbij de banken ons eruit zouden gooien. We hebben dat wel gezien bij andere partijen. Het blijft een hele fragiele situatie en het wachten is op een Europese crypto licentie komt voor crypto valuta.”

“Uitrollen naar Europa ”

Europa blijft wel lonken. “Het liefst zouden we van het principe van een Europese markt uit willen gaan en op basis daarvan uit willen rollen naar de rest van Europa. Maar doordat er geen duidelijk leidraad is durven bedrijven die meer risico durven te nemen de stap wel te wagen. Dat zijn feitelijk slechtere bedrijven als je kijkt naar hoe ze opereren. Soms krijgen ze boeten en sluiten dan, maar soms redden ze het wel en worden ze dominante partijen. Dus alles volgens het boekje doen is vrij pijnlijk omdat je niet op dezelfde manier kunt schalen. Je ziet wel dat traditionele instellingen eerder geneigd zijn om met ons te werken, maar je hebt gewoon een hele lange adem nodig.”

Schuil ziet de toekomst zonnig in. “Nu is het 2020. Binnen een maand is de halfing van de bitcoin Dat betekent dat ze van 12,5 naar 6,25 gaat. Dat is vaak de voorbode van een groeiende prijs. Dat zal hopelijk uitmonden in een nieuw hoog niveau dit jaar of anders volgend jaar. Als dat niet zo is dan breekt het de trend. Op basis van een een verwachte waardestijging zien we een volumegrootte 10 tot 20 keer van wat we normaal zien. Dat houden we voor ogen. We hebben veel dingen in de pijplijn zitten wat ons meer in de richting van een bank zal brengen. En ik hoop dat we over twee jaar toch ook wel onze uitstap naar en andere geografie succesvol hebben volbracht .”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!