Softwarebedrijf Getlogic is de basis waarboven Edwin Tiben en de zijnen nieuwe bedrijven lanceren. Soms vanuit eigen projecten, soms door een overname. “We opereren wereldwijd, maar Groningen is een mooie standplaats om vanuit te opereren.”

Getlogic is eigenlijk maar één van de bedrijven waarbij Edwin Tiben actief is. Het software bedrijf gespecialiseerd in maatwerk en applicaties die “net iets meer vragen” vormt het middelpunt van de activiteiten van Tiben. “We vinden het leuk om daaromheen spinoffs neer te zetten”. En dus is Tiben ook betrokken bij onder meer Yellowbird en Wie Kies Jij. Bedrijven die zo op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben, maar waar de rode draad de software is. Tiben en partners werken vaak volgens hetzelfde concept. “Getlogic staat centraal, maar wij ontwikkelen de software ook voor onze eigen startups. We zetten ze eerst op en gaan dan onderzoeken of er een markt voor is. Is dat het geval dan maken we er een bv van met eigen personeel en een eigen directeur. (…) Wij bouwen bedrijven voor onszelf, maar we kunnen ook onze klanten heel erg goed helpen.”

“De fase van de gimmick voorbij”

Zo is Wie Kies Jij voortgekomen uit een opdracht voor stichting Open State. Nadat de op maat gebouwde software klaar was is er gezamelijk gekeken wat daar nog meer mee te doen viel. Inzet op de participatiemarkt bleek een gouden greep. Yellowbird, een ander voorbeeld, is gespecialiseerd in 360 graden videotechnologie. Die techniek is onder andere gebruikt in een project voor Ikea. Bezoekers van de website konden zelf online door een kamer manouvreren Met als gevolg dat de omzet van Ikea UK aantoonbaar 5,8% gestegen is. Hierdoor groeide Yellowbird explosief. ” In London gaan alle deuren voor ons open. We zitten daar bij alle FOX en Sky’s en dat soort bedrijven aan tafel. Waarbij we altijd zoeken naar een goed concept.” Yellowbird is dan ook de fase van de gimmick voorbij, aldus Tiben. En niet alleen de gimmick voorbij, het bedrijf heeft inmiddels ook vestigingen wereldwijd.

Toch blijft Tiben Groningen trouw. Zelfs de lange reistijden zijn geen probleem: “Dat los je op met Hangout of Skype. Groningen is een hele jonge omgeving. Je vindt er veel afstudeerden, veel kennis, soms wat minder ervaring, maar scholen staan heel open voor samenwerking. Dat is super. Dat helpt een startup scene in Groningen” Bovendien blijven veel mensen die in Groningen gestudeerd hebben daar ook graag hangen, waardoor het makkelijker is om goed personeel vast te houden. Kortom: Tiben ziet voornamelijk voordelen. Wat hem persoonlijk drijft? “Ik vind het mooi om een bedrijf op te bouwen en te zien dat het gaat lopen. Dat is fantastisch om te zien. Je hebt veel eer van je werk.”

Bekijk alle afleveringen van de Groningen special.

[De Groningen-special van Fast Moving Targets kwam mede tot stand dankzij Streamzilla, SMC050, Mercure Hotels, EMG FaktorsVoys, de NOM, de Europese Unie, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Drenthe, Groningen en Friesland.]