Seats2Meet is in Nederland een begrip. Het bedrijf, begonnen in Utrecht, biedt naast verhuur van vergaderruimten co-werkplekken waar mensen tegen betaling van sociaal kapitaal mogen komen werken. Geen geld, maar het delen van kennis en ervaring zijn het uitgangspunt daarvoor, met voor iedereen een gratis lunch.  Met als gevolg: Seats2Meet hoeft geen cent uit te geven aan sales en groeit tegen de klippen op. Inmiddels zijn er wereldwijd 134 lokaties waar volgens het Seats2Meet model wordt gewerkt. Onlangs organiseerde het bedrijf een conferentie met internationale partners. Ondernemer Guilherme Tiezzi uit Brazilië was één van de deelnemers. 

“Ik geloof dat de exploitatie van onze planeet z’n grenzen bereikt. Dus voor mij is het duidelijk: we moeten gaan delen. Minder kopen, meer delen wat we al hebben en manieren onderzoeken waarmee we weer meer verbinding met onze planeet kunnen vinden. We kunnen niet zo blijven doorgaan als we hebben gedaan, delen is een oplossing”, aldus Tiezzi. Brazilië bevindt zich momenteel in een diepe crisis na meer dan tien jaar van grote voorspoed. Hierdoor staan er veel gebouwen en bedrijfsruimtes leeg. Een ideaal uitgangspunt om meer te doen met delen van werkruimtes. “Ik werk al meer dan 10 jaar aan samenwerken en het bouwen van netwerken tussen bedrijven. En de laatste 2 of 3 jaar zie je grote bedrijven die in het verleden er niks van wilden weten er voor open staan: misschien is het tijd om te gaan samenwerken.”

“De Brazilianen zijn creatief, ze durven risico’s te nemen en nieuwe dingen te doen ”

Brazilië staat bekend als een ondernemend land. “De mensen zijn creatief, ze durven risico’s te nemen en nieuwe dingen te doen. Dat is dus allemaal heel goed. Want het betekent dat we nieuwe zaken kunnen opstarten, nieuwe dingen kunnen doen. Je ziet dan ook dat er veel mensen bezig zijn met deze nieuwe vorm van ondernemen gebaseerd op de deeleconomie.” Tegelijkertijd is het opbouwen van vertrouwen in Brazilië een ander proces dan in Nederland. Hier lijkt al meer geloof te bestaan in software waarmee het hele proces wordt ondersteund. In Brazilië staat dat nog in de kinderschoenen, waardoor het land veel nuttige kennis kan toevoegen.

Ook co-werken staat nog aan het begin. “De sector van co-werkers heeft nog geen kritieke massa bereikt, waardoor er nog geen vragen zijn over wetgeving of legale issues. Wel kent Brazilië een sterke groei van het aantal zelfstandigen. Er zijn statistieken dat in 2020 bijna de helft van de beroepsbevolking als zelfstandigen zullen werken. Dat heeft me een inzicht opgeleverd: de grootste uitdagingen zie je niet bij de individuele werknemers of bij het bedrijfsleven, maar zie je er tussenin: hoe moet je kleine en effectieve groepen opzetten die effectief leren samenwerken?” Delen bevindt zich in Brazilië nog aan het begin van de ladder: het delen van ruimtes. “Dat is wat mij betreft het eerste niveau van delen: heel praktisch. Hier in Nederland en in andere Europese landen zijn jullie al op een tweede niveau beland. Daar gaat het om het delen van het proces en relaties. Dus het gaat verder dan het delen van tastbare spullen, het zijn processen die gedeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan boekhoudsystemen of juridische ondersteuning of web meeting software of zelfs kennis. Dit noem ik de deeleconomie. Daar boven heb je nog het derde en vierde niveau. Daarin vind de verschuiving plaats van een deel economie naar een geef economie. Dan deel je waarden en doelen en identiteit. Maar om daar je komen moet je eerst de andere niveau’s doorlopen.”

“Ruimte om businessmodellen te innoveren”

Tijdnes zijn bezoek aan Nederland bezocht Tiezzi Amsterdam Connected, het gebouw waar voorheen ABN Amro was gevestigd. Daar wordt op dit moment een nieuwe co werk plek gecreëerd waarbij Seats2Meet een belangrijke rol zal gaan spelen. “Dit gebouw staat al 4 jaar leeg, maar de airco is gewoon aan blijven staan. Dat is goedkoper dan het uitzetten en weer opstarten op het moment dat dat nodig mocht zijn. Maar dat kost wel gewoon geld. En daar kun je nog de kosten voor onderhoud en veiligheid bij optellen. Misschien dat de eigenaren inmiddels anders aankijken tegen zaken doen. Je kunt een gebouw leeg laten staan en het toch nog moeten onderhouden in de hoop dat je het ooit weer gaat verhuren of je kunt kijken naar andere oplossingen. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.”

Nederland kan ook leren van Brazilië. Zo heeft het land veel ervaring in het laten samenwerken van kleine en middelgrote bedrijven. “We hebben een hele grote interne markt van meer dan 200 miljoen mensen. Onze handelaren zijn verspreid over het hele land zodat je geen dominantie van een paar grote partijen ziet. Er zijn heel veel kleine familiebedrijven en winkels. En met ene grote markt die niet geconcentreerd of georganiseerd is is er ruimte om te innoveren op het terrein van de distributie netwerken. Dus wij hebben ruimte om businessmodellen te innoveren. Dat helpt ons die verschillende partijen bij elkaar te brengen en daar van te leren. En omdat er geen grote druk op staat om alles binnen een jaar te veranderen is er tijd om meer te leren. Wij hebben veel expertise op het terrein van communities die bestaan uit kleine en middelgrote organisaties. Daar kan Nederland van leren.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.