Toen Henk Jan Bijmolt tien jaar geleden begon met zijn webwinkel voor hout, werd hij hier en daar nog uitgelachen. Hout zou geen product zijn wat mensen online willen kopen. Maar niets bleek minder waar. Tien jaar verder is Gadero een groot bedrijf met 200 mensen op de loonlijst, bezorging in zes landen en een omzet die dit jaar naar verwachting de 40 miljoen zal overtreffen. Het is een one stop shop, veel keus, snelle bezorging, aldus Bijmolt.

Het bedrijf richt zich met name op tuinhout. Dat was indertijd niet online verkrijgbaar. Terwijl het wel een lastig product is om zelf te moeten vervoeren. “Achteraf was het wel goede timing om toen met dat soort producten online te beginnen. Daardoor heb je nu nog een voorsprong. Ik en een groep jongens van het eerste uur er ook echt 1000 procent voor gegaan. We vinden het een leuk product, een leuke branche. Dus die inzet, het er 1000 procent voor gaan in combinatie met de juiste timing is denk ik in hoofdlijn het succes.” Inmiddels is het aanbod van Gadero wel wat verbreed. Zo verkoopt het bedrijf ook sierbestrating, planken vloeren en kerstbomen in de winter.

“De showrooms ondersteunen de website”

De concurrentie heeft ook niet stil gezeten. Steeds meer tuincentra en bouwbedrijven bieden online hout aan. “Een Hornbach is vrij goed qua e-commerce. Maar mijn grote kracht is: ik ga de diepte in. Waar een tuincentrum een paar lengtes heeft heb ik 12 lengtes, dus ik ben echt specialist. Ik ben geen bouwmarkt, dat is een groot verschil. Ik heb ook net wat andere dingen.” De vraag verschilt per land waar Gadero actief is. Naast Nederland is dat in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Zo willen de mensen in België andere maten en andere houtsoorten. “Dat heeft vaak een koloniaal verleden. Dat hebben we vrij snel opgepakt: maar het is niet een kwestie van vertalen en gaan.”

In Duitsland hoef je niet te proberen om vijf minuten later dan afgesproken aan te komen zonder dat je dat laat weten. “In Frankrijk kun je zelfs een dag later komen. Dat merk je ook in België: mensen zijn daar iets relaxter qua levertijden.” Naast de webshop, die op dit moment opnieuw gebouwd wordt, heeft Gadero ook drie showrooms. “Ik heb een echte e-commerce achtergrond, dat is de kracht van het bedrijf. We doen weinig lokaal. We hebben een showroom in Breukelen, in Meppen in Duitsland en eentje vlakbij Nantes. De showrooms ondersteunen de website. We willen niet een enorme explosie aan showrooms. Dat is ook niet mijn DNA. Je merkt wel in Breukelen dat mensen uit Limburg, Rotterdam of Arnhem komen. Verwachtingsmanagement is dan wel een uitdaging, want je kunt niet 20.000 artikelen in de showroom proppen. Dus we vragen mensen om op afspraak te komen.”

“ ”

Gadero profileert zich sterk op YouTube.Het bedrijf had daar vorig jaar 6 miljoen views. “Daar leren we mensen om iets duurzaam te monteren en hoe iets zo lang mogelijk mee gaat. Daar kregen we in het begin vaak kritiek op. Maar dat vind ik niet meer van deze tijd. Ik vind het ook prima als je pas over 20 jaar weer bij ons terug komt. We hadden vorig jaar op YouTube 6 miljoen views. Dat is echt bijzonder. Ik ben zelf wel eens herkend op straat. Ik heb de eerste 100 filmpjes allemaal zelf gedaan, dat wordt heel erg gewaardeerd. Maar ik kwam er wel achter: ik ben geen timmerman. Daar kreeg ik ook wel klachten over. Daar zit nu meer een vakman op.”

Qua toekomstvisie heeft een externe partij een plan neergelegd. “We hebben onlangs aan mooi vijfjarenjaren plan laten maken. Door twee jongens extern. Heel fijn om dat uit te besteden. We willen negen landen bedienen en als we het daarna nog gekker willen maken dan moeten we naar een tweede warehouse. Maar dat is wel echt een dingetje. Dus eerst die negen landen. Ik vind het ook leuk om meer te kijken naar duurzaamheid: hoe kunnen we nog meer doen met hout van dichtbij. Het hoeft niet allemaal over de aardbol gesleept te worden. Zelfs populierenhout, echt waaibomenhout, kunnen ze tegenwoordig met stoomtechnieken verduurzamen. Daar lopen we wel mee voorop om dat aan te bieden.” Eigen bossen zijn ook niet uitgesloten, maar voorlopig blijft dat bij een idee.

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!