De beste ideeën ontstaan uit problemen die je zelf ondervindt. Dat geldt ook voor CodeSandbox. Ives van Hoorne werkte bij Catawiki en werd op vakantie door zijn collega’s benaderd met vragen over een stuk code. “Ik had mijn laptop niet bij me. Ik kreeg het toegestuurd via Slack en kon er toen niet veel van maken. Toen ontstond het idee dat het gaaf zou zijn als we een plek zouden hebben waar we die code konden schrijven en dat je dan van welke locatie ook de code kan zien.” Eigenlijk wat Google Docs doet met tekst. In 2017 werd CodeSandbox gelanceerd.

“Ik heb gekeken naar wat voor problemen ik zelf ondervond en wat de oplossing daarvan zou kunnen zijn. Dit was een probleem voor een web developer en daar zijn er heel veel van in de wereld. Dus ik dacht er moeten heel veel meer mensen zijn die hier tijd mee verdoen. Zodoende hebben we het uitgebracht. We hebben een minimale versie live gezet om te kijken wat de aandacht daarvoor zou zijn. Als het aanslaat: mooi, dan hebben we een goed idee en anders dan pakken we een volgend idee van de stapel.” Inmiddels zijn er 6 miljoen projecten gemaakt op CodeSandbox. “We hebben ongeveer 1,5 miljoen bezoekers per maand en daarvan zijn er 180.000 die daadwerkelijk code schrijven.”

“ Focus op Javascript”

CodeSandbox is niet de enige manier om online code te delen. Maar niemand pakt het op dezelfde manier aan. Neem Github, één van de bekendste concurrenten. “Daar sla je code op. Daar kun je geen code in draaien of veranderenen. Dat was het probleem waar ik mee zat: ik wilde het kunnen veranderen en draaiend zien om te zien wat de impact was. Dat miste. Wij worden op dit moment veel gebruikt omdat de drempel een stuk lager is. Stel dat wij er niet zouden zijn, dan zou je de code doorsturen en dan moet iemand anders de programma’s om code uit te voeren eerst op de computer installeren. Dat kan 1 tot 10 minuten duren. Bij ons druk je op de link en dan werkt het in seconden. Wij focussen ons op Javascript.”

Gebruikers kunnen kiezen tussen een gratis en een betaalde versie. In het laatste geval konden mensen aanvankelijk zelf kiezen wat ze betalen. Dat ging om een bedrag tussen de 5 en 50 dollar, waarbij 70% voor 5 dollar koos. “Er was ook iemand die de code van de slider veranderde, waardoor je meer dan 50 dollar kon betalen. Er was één klant die  vrijwillig 300 per maand betaalde.”

Inmiddels is er een pro versie geïntroduceerd. Die kost 9 dollar per maand. Er wordt ook hard gewerkt aan een Team Pro versie, nu nog gratis. “Zo willen we feedback verzamelen en over een paar maanden formaliseren en dan moeten mensen betalen.” CodeSandbox is begonnen als open source project. Het huidige team, elf mensen, werkt nog steeds grotendeels allemaal vanaf een eigen plek. “We hebben een kantoor in Amsterdam. Daar mogen mensen komen, maar iedereen werkt meestal thuis. We hebben mensen uit Londen, Berlijn, Hongarije, Roemenië en Noorwegen en Nederland. We hebben ook ooit iemand voor ons werken op een plek met 9 uur tijdsverschil. Dat bleek niet productief. Dus dat doen we niet meer.”

“ Van no code naar code”

Onlangs wist CodeSandbox 2,4 miljoen aan investeringen op te halen. Snelle groei is het doel. “Er wordt bijna geen één editor zoveel gebruikt als die van ons. We willen er nu voor gaan zorgen dat we ook gebruikt gaan worden binnen bedrijven. Tot nu toe worden we vooral gebruikt in de vrije tijd. Grote bedrijven hebben speciale features nodig zoals bijvoorbeeld een single sign on. Die zijn we nu aan het bouwen. We kijken wat ze verder nodig hebben van ons en hoe we dus het beste pro package kunnen maken. Dat is het doel van de investering.”

Blijft de vraag of de no code beweging het bedrijf niet overbodig gaat maken. ” Wij zijn ook aan het experimenteren om een deel no code in CodeSandbox te zetten. Je hebt de code aan de linkerkant en de preview, de uitwerking, aan de rechterkant. Wij spelen met het idee dat je in de preview dingen kunt veranderen en dat de code dan automatisch update. Een soort van no code die wordt omgezet naar code.”

Van Hoorne bedacht CodeSandbox nadat hij net van de middelbare school was gekomen. Inmiddels is het een serieus bedrijf dat goed geleid moet worden. Een proces waarbij de investeerders een belangrijke rol spelen. “We zochten in de investering twee dingen naast het geld. Eén was dat we validatie wilden hebben. We wilden een investeerder met een goede reputatie zodat wij ook serieus genomen zouden worden, niet langer een project, maar meer als bedrijf. En twee was ervaring. Wij zijn first time founders en er valt nog heel veel te leren. We hebben een groep angels die daar bij helpt. We vragen veel advies en leren veel. De co-founder van Catawiki is ook één van de angels die ons heeft geholpen. Ik heb me na de middelbare school aangemeld bij Catawiki en hij heeft me onder zijn vleugels genomen. Hij heeft me enorm veel advies gegeven en geholpen.”

Dus waar staat CodeSandbox over een jaar? “Dan worden we ook door bedrijven veel gebruikt, hebben we veel meer usage van designers zodat ze feedback kunnen geven op de developers. Ik denk ook dat het team van flink is gegroeid, misschien wel verdubbeld. Dus een jaar gaat heel veel verschil maken.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!