Vierhonderd video’s per dag, 365 dagen per jaar, in 35 verschillende landen, in 15 talen, een recente jaaromzet van 20 miljoen euro en 140 medewerkers. Een paar indrukwekkende cijfers die betrekking hebben op het Amsterdamse Zoomin TV. En toch zal de gemiddelde Nederlander nog nooit van het bedrijf hebben gehoord. Dat komt omdat Zoomin TV zich niet rechtstreeks richt op consumenten. De door hen geproduceeerde video’s worden gedistribueerd over meer dan 2000 aangesloten websites. “Of je nou een site bent voor voetbal, vissen of games, dat maakt niet uit: wij hebben daar producten voor. “

Aan het woord is oprichter Jan Riemens. Een man die, zoals hij het zelf formuleert, nog stamt uit de tijd van Nederland 1, 2 en 3 en niks anders. Inmiddels is het aantal kanalen ontelbaar geworden. En daarmee is het kernproduct van Zoomin TV ook veranderd. Vroeger stond nieuws centraal, dat omvat inmiddels nog maar 10% van de  activiteiten. Het aanbod is verbreed en daarnaast doet Zoomin TV meer dan alleen het produceren van video’s. Zo regelt het bedrijf ook de commerciële kant, ook voor derden, of biedt het een content management systeem aan tegen betaling. Ook  probeert het bedrijf YouTube talenten aan zich te binden en onder te brengen in zogenaamde Multi Channel Networks (MCN) op YouTube. Met het idee dat beide partijen er beter van worden. “Het is veel leuker om mensen van buiten aan je te binden. Die hebben een verse blik en zijn bezig met innoveren. Wanneer je dat combineert met onze inhoud levert dat mooie crosspromotie op.”

“ Massa is kassa”

Zo heeft Zoomin TV op dit moment 34 eigen channels op YouTube. daarvan doet het gameskanaal het fantastisch. “Het kanaal maakt onderdeel uit van een Multi Channel Network. Dat is een community van 8000 channels wereldwijd,  die samen een half miljard views per maand opleveren.” Per 1000 bekeken video’s wordt  tussen de 1 a 2 dollar netto verdiend. En dat terwijl Riemens aanvankelijk niks in YouTube zag. “Ik was in die tijd net als veel anderen: wij zijn veel beter, YouTube is niks. User generated content is niks. Maar dan vergeet je de kracht van een Amerikaans bedrijf en de jeugd die dat wel leuk vindt. Massa is kassa. Als je maar genoeg kijkers hebt kun je daar altijd geld mee verdienen en geld stuwt de boel voort.”

YouTube is op dit moment dan ook één van de beste partners van Zoomin TV. “Je ziet veel worsteling in de media: hoe overleven we dit? Ik denk dat dat niet gaat lukken. Video’s op portals, zeker als die breed georienteerd zijn, neemt af. En portals waar geen redacteur meer tussenzit, dat neemt de overhand. Daar gaan we naartoe: naar b2c. Mijn klantengroep verdwijnt.” En YouTube zorgt ervoor dat hij die consument rechtstreeks kan bedienen. Bang dat hij daarmee overgeleverd is aan de macht van YouTube is Riemens niet. “Er is een wederzijdse afhankelijkheid aan het ontstaan. Wij maken een half promille van het verkeer op YouTube, dat is relatief veel. YouTube is afhankelijk aan het worden van al die MCN’s. YouTube is de top en daaronder zitten zo’n 200 grote verzamelingen die op hun beurt voor zichzelf zouden kunnen beginnen. Dus ze passen wel op.”

“ Blijven kijken waar je toegevoegde waarde ligt

Wie zich wel zorgen zouden moeten maken over hun voortbestaan zijn volgens Riemens de traditionele media. Veel nieuws is inmiddels gratis, series en films bekijk je via Netflix. Dus wat blijft er over voor traditionele media? “Nieuwsmedia hebben geen toegevoegde waarde meer. Er wordt in Nederland niet geïnnoveerd. Je kunt ook niet vanuit grote de uitgevers innoveren.  Die worden in beslag genomen door hun eigen zorgen. Ik geloof wel in de nieuwe particuliere initiatieven in de journalistiek. Daar zie je begeestering, zonder politieke balast. Er zijn partijen die voor 10% van de kosten in staat  zijn om hetzelfde werk te doen op een innovatievere manier.”  Wat er dus overblijft: je moet kijken waar je toegevoegde waarde ligt.

Dat geldt ook voor Zoomin TV. Het bedrijf beweegt mee. “Als ik naar Den Haag naar een persconferentie van Rutte ga dan lever ik toegevoegde waarde want ik ben daar. Maar ik kan het zelf uitzenden, daar heb ik een zender niet meer voor nodig. Maar als het gaat om ervoor te zorgen dat dingen gebeuren: dat is toegevoegde waarde. Wij zorgen ervoor als nieuwsbedrijf dat we accreditaties kunnen krijgen en daarmee zijn wij internationaal vaak één van de weinigen. Dat geeft ons een voorsprong op al die jongens en meisjes op YouTube. Wij regelen accreditaties en sturen mensen die we kunnen vertrouwen  Dus de toegevoegde waarde zit dan dus in rechten. Dat is belangrijk, daar hebben we een speciale afdeling voor. En daarnaast de distributie: als wij iets uitzenden wordt het door heel veel mensen gezien. Dat is weer interessant voor adverteerders.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.