Jeroen Hofs werd bekend als Eboman, muzikant en beeld sampelaar. Met kleine stukjes geluid maakte hij eigen nieuwe composities. Later kwam daar ook beeld bij. Voor hem heel logisch, maar in de praktijk ingewikkeld. Hofs stak veel tijd in het handmatig knippen, plakken en bewerken van beeldfragmenten om zo tot een nieuwe beeldcompositie te komen. Afgelopen december introduceerde Hofs een plug-in op Ableton live, waardoor dit muziekprogramma ook een videoprogramma wordt. “Zo kun je als muzikant met hetzelfde gemak ook met video werken.”

De plug-in, die 99 dollar kost, werd in een maand tijd door 350 mensen gedownload. Volgens Hofs voorziet het in een duidelijke behoefte.  “Ik denk dat we allemaal sample jongens zijn. Zo zit de hele natuur in elkaar. Je neemt dingen van elkaar over. Op die manier leer je van elkaar. Je mixt en creëert wat nieuws. Internet is één grote sample chaos, daar gaat het niet om de vraag ben je nou met muziek bezig of beeld. Het is één pot nat. Je wilt een bepaald doel bereiken, een sfeer neerzetten, een gevoel, een grap vertellen, een verhaal overbrengen, mensen enthousiast krijgen. Dan is video een hele sterke component.”

“Visuele identiteit  is super belangrijk tegenwoordig”

Hofs ontwikkelt al meer dan 20 jaar eigen technologie. “Dus dat hele technische proces: het langzaam gaan en beta testen dat ben ik wel gewend. Sinds 2012/2013 maken we ook apps voor mobile devices en daar heb ik ook al een aantal releases van gedaan. Daar heb ik wel al veel geleerd over dingen als customer support  en het nog kritischer kijken naar je eigen software. Het moet echt goed werken ook op de lange termijn.”

Maar een app is wat anders dan een plug-in waar mensen serieus geld voor moeten betalen. De prijs wekt bepaalde verwachtingen waar je vervolgens aan moet voldoen. “We hebben ook een forum waarop mensen dingen kunnen posten, mensen kunnen ons mailen en daar reageren we ook op. Dan zit ik nu om 4 uur ‘s nachts te mailen met iemand uit Amerika, dat is nieuw. Maar ik vind het ook echt heel leuk. Ik ben kunstenaar natuurlijk, maar het vetste kunstproject vind ik iets maken waar anderen dan weer kunst mee kunnen maken. Dat is gewoon super cool, dat je niet een af kunstproject maakt maar dat je iets maakt waar anderen weer mee verder gaan.”

Hofs is zelf altijd bezeten geweest van techniek. Al op zijn twaalfde bedacht hij dat het cool zou zijn om twee audiolagen over en door elkaar te mixen. “Dan zat ik met cassettebandjes te klooien omdat ik  twee audio lagen over elkaar heen wilde mixen en ik geen audiomixer had. Toen dacht ik ook al na over hoe ik het zo slim mogelijk kon doen. Dus techniek is altijd heel dominant geweest.” Dat daar later video bijkwam is voor hem volstrekt natuurlijk. ” Muzikanten zijn in principe geen videomakers, maar video en hun visuele identiteit  is super belangrijk geworden tegenwoordig. Als je nu als muzikant optreedt, sta je in een visuele omgeving met lichten die knipperen, vj’s die bezig zijn, aankleding en allerlei andere toestanden. Hetzelfde geldt als je je werk publiceert. Je werk wordt vaak bekeken op bijvoorbeeld Youtube of Facebook. Je visuele identiteit is belangrijk, ook om jezelf te onderscheiden. Hoewel muzikanten in principe geen videomakers zijn kunnen zij met deze tool toch zelf video’s maken.  Zowel eigen content voor social media als om ermee op te treden.”

“Een makkelijke manier voor muzikanten om video te maken ”

Hofs lijkt weinig moeite te hebben met zijn nieuwe rol als ondernemer, maar in de kern ziet hij zichzelf nog steeds vooral als kunstenaar. “Je moet als kunstenaar relevant zijn en toegevoegde waarde hebben. Dat is niet alleen iets maken wat mooi is of wat lekker voelt, het gaat ook over statements maken. Je ziet bepaalde mogelijkheden. Het gaat om iets neerzetten wat impact heeft op mensen, zowel als kunstenaar als als ondernemer. Dat doe ik binnen de audiovisuele media waardoor ik makkelijker herkend wordt als kunstenaar.”

Hij verwacht dat de EboSuite wereldwijd interessant is voor honderduizenden mensen. “De doelgroep is de groep mensen die zelf dansmuziek wil maken. Dat is het startpunt. Met de EboSuite leg je er een videolaag bovenop. Een hele makkelijke manier voor muzikanten om video te maken, want ze werken gewoon met de software die ze al kennen. Zonder dat ze er veel moeite voor hoeven doen installeren ze onze plugin en dan kunnen ze met dezelfde tool in één keer ook video maken en komt die hele wereld heel eenvoudig binnen hun bereik. En voor mensen zoals ik, daar groeit het gewoon naartoe, gaan we effecten toevoegen, allerlei slimme features om te kunnen video scratchen of op andere manieren video’s te kunnen  aansturen. Er zijn onwijs veel doorontwikkelmogelijkheden om er echt een totaal instrument van te maken waarbij je met beeld en geluid tegelijk aan het componeren bent. ”

Zijn ambitie om meer mensen met video sampelen in aanraking te brengen speelt een belangrijke rol.  “Ik wil graag dat er een dynamiek ontstaat waarin mensen elkaar vj packs gaan aanbieden. Dat muzikanten gaan samplen wat in de audiowereld al heel normaal is, maar dat het in de videowereld ook ontstaat. En dat het dus voor muzikanten heel makkelijk wordt om een videoclip te maken of te laten maken en om andere artiesten te featuren. Die hele wisselwerking met elkaar. Dus in eerste instantie gaat het om veel gebruikers en vanaf daar gewoon groeien.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.