Remote werken klinkt eenvoudig, maar dat is het in praktijk vaak niet. Vooral bedrijven die iemand op afstand willen inhuren lopen tegen regels aan. Het bedrijf Remote biedt een oplossing. “Wij zorgen daarvoor dat je iemand kunt aannemen, kunt betalen en secundaire arbeidsvoorwaarden kunt geven. Daarvoor hoef je zelf geen entiteit te zijn in een ander land. Wij zijn feitelijk op papier de werkgever”, aldus CEO Job van Voort. Remote  is op dit moment in zes landen actief: Nederland, Portugal, Groot Brittanië, Amerika, India en Denemarken. Dat aantal moet snel groeien.

Er komt veel kijken bij de vestiging in een ander land. “We moeten eerst uitvogelen of het überhaupt mogelijk is het land waar we naartoe willen. Kunnen we daar een ’employer of record’ zijn? Dan moeten we uitzoeken hoe de lokale arbeidswetten eruit zien. Hoe werkt het als je daar een werkgever bent? Hoe moet je iemand betalen? In dat proces schakelen we advocaten en juristen in. En als we eenmaal zo ver zijn dan moeten we een entiteit opzetten. Dat is voor elk land anders. Geen land is hetzelfde. Het is elke keer weer een verrassing. Je moet een bankrekening hebben en een postbus. Soms is het makkelijker en soms heel ingewikkeld.” Meestal dat laatste. Vooraf had Van der Voort wel verwacht dat het ingewikkeld zou zijn, maar de praktijk bleek twee keer zo lastig. “Het is wel een kwestie van bloed, zweet en tranen.”

“Talent is distributed and opportunity is not”

Van der Voort heeft zelf vijf jaar bij Gitlab gewerkt. Dat bedrijf werkt volledig zonder kantoor. “Iedereen werkte altijd vanuit huis of waar ze ook maar wilden. We konden zo de beste personen aannemen voor een positie. Dan is het ook makkelijker om personeel te vinden. Je zoekt op de hele aarde. Voor individuen heeft dat als voordeel dat ze niet hoeven te verhuizen of te forensen. Dus ik wist: dit is de toekomst. Bij Gitlab was ik verantwoordelijk voor het product. Ik heb heel veel mensen gerekruteerd en liep dan vaker tegen problemen aan. Ik wilde heel graag iemand in Duitsland aannemen, maar daar had Gitlab geen entiteit. Dan moest iemand twee keer zoveel verdienen omdat hij dan als ZZP-er aan de gang moest. Dat was een teleurstelling. En een entiteit in een land hebben kost heel veel geld. Daar zijn we heel vaak tegenaan gelopen. Je kunt dan wel samenwerken met lokale partijen, maar die begrijpen startups vaak helemaal niet. Na vijf jaar Gitlab dacht ik: het is tijd voor wat anders en dat werd het oplossen van dit probleem.”

Remote werkt ook remote. Het bedrijf telt 11 medewerkers door heel Europa en de VS. Onlangs werd 11 miljoen aan investeringsgeld opgehaald. Veel geld, omdat het bedrijf een groot probleem kan oplossen. Steeds meer bedrijven gaan remote werken. “Ik denk dat het grootste deel van de bedrijven deze kant op gaat. Waarbij een groot deel van de mensen, op bepaalde dagen van de week zeker, maar waarschijnlijk het overgrote deel van hun werk op afstand gaat doen. Het is logisch. Steeds meer werk verplaatst naar de cloud. Je kunt dan elke dag naar kantoor gaan en daar naast elkaar naar je computer gaat staren of datzelfde vanuit huis of een cafe doen. De grootste uitdaging voor moderne techbedrijven is talent, dat is het altijd al geweest. Daarom zijn die salarissen ook zo hoog. Als je dat probleem kunt oplossen dan zijn investeerders geïnteresseerd. Remote is de oplossing. Talent is distributed and opportunity is not. De grote bedrijven zitten allemaal op dezelfde plekken, maar talent bevindt zich overal. De meeste software engineers leren zichzelf programmeren. Dat leren ze niet perse op school, maar via internet.”

“Remote werkt niet”

Om van een remote bedrijf ook echt een bedrijf te maken vraagt wel aanpassingen. “Je moet het praatje bij het koffieapparaat vervangen. Dat doen wij op een aantal manieren. Allereerst hebben we elke dag een team call, dus met z’n allen videobellen met het hele bedrijf. Het enige doel daarvan is dat we elkaar leren kennen. Er is altijd een question of the day. We stimuleren dit soort calls ook bij mensen individueel. We doen ook heel veel buiten het werk om: spelletjes die je samen kunt doen, al is het maar om samen een biertje drinken in een zoom hangout. Voor de pandemie kwamen we ook vaak samen in het echt. Dat is fijn. Anders weet je nooit hoe lang iemand is. Je moet niet zeggen: we hoeven elkaar nooit te zien.  We stimuleren ook dat mensen samen komen als ze dichtbij elkaar wonen. Bijvoorbeeld het team in Portugal. Dat doen we elke keer in een andere stad op een andere plek.”

Bedrijven die denken dat ze een hybride bedrijf kunnen worden moeten nog maar eens goed nadenken. Dat is de lastigste optie meent Van der Voort. De mensen op kantoor delen vaak onvoldoende wat zich daar afspeelt, met als gevolg dat de thuiswerkers buiten de groep komen te staan. “Als het management allemaal in een kantoor bij elkaar zitten dan gaan ze geen remote meetings organiseren. Dan wordt het heel lastig. Dan voelen ze die problemen niet en kunnen ze die ook niet aanpakken. Ik ben bang dat dit gaat gelden voor veel bedrijven die nu noodgedwongen remote werken. Dat hun conclusie is: remote werkt niet, terwijl het wel had kunnen werken als ze er volledig voor waren gegaan.”

Toch is Van der Voort positief. Hij voorziet grote groei voor zijn eigen bedrijf. “Ik hoop dat we over een jaar in het grootste deel van de landen waar vraag naar is beschikbaar zijn. Ik denk dat dat wel lukt. De top 10 hebben we nu bijna, maar de top 40 of top 50 landen, dat zou heel goed zijn. Dan kunnen we in 99,9% van de gevallen uit de voeten. Ik denk dat we ook veel groter zijn. Er is heel veel vraag, we hebben onze handen vol en we kunnen bijna niet snel genoeg groeien. Ik denk dat het bedrijf dan drie keer zo groot is.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!