Hij is sinds een maand op de markt: een eerste hoog capaciteit draagbare accu om mee te varen. Hij weegt 10 kilo, levert een vermogen van 8pk en past bij alle motoren op 48 volt. “Het is echt een universele batterij voor al die verschillende inbouw en buitenboordmotoren. Daarmee zetten we een standaard om het  elektrisch varen te laten doorbreken, want daar wordt het hoog tijd voor”, aldus Job Veltman, co-founder bij Voltogo. De batterij is te koop voor een bedrag rond de 2000 euro. Om hem te kunnen gebruiken heb je wel een elektrische motor nodig.

Veltman is afgestudeerd systems engineer en is gespecialiseerd in batterijen. De batterij die nu op de markt is is het product van maandenlang sleutelen en geboren uit een eigen behoefte. ” Ik had samen met een paar vrienden een boot. We voeren eerst op benzine, maar die motor ging vaak stuk. Toen dachten we met een paar oude auto accu’s te kunnen varen. Die waren loodzwaar en gingen te snel leeg. Dat betekende heen en weer sjouwen om thuis weer op te laden. Ik dacht: er moet iets beters mogelijk zijn.” Met de tien kilo batterij als resultaat. “Water verplaatsen kost gewoon superveel energie, dus met een lullig batterijtje redt je dat niet. Maar met een flinke capaciteit lukt het wel. Onze accu vervangt 10 oude auto accu’s.”

“Van prototype naar een serieproduct gaan is moeilijke stap ”

Het thuis sleutelen was relatief eenvoudig. “De moeilijkste stap was van een prototype naar een serieproduct gaan. Het zelf solderen is leuk, maar je bent er dan nog lang niet. Je bouwt een relatief goedkope batterij door enerzijds de cellen goedkoop in te kopen en aan de andere kant door een efficiënt productieproces. Want de rest van de materialen daar zitten de kosten niet in. De kosten zitten in de assemblage van de batterij. Wij kiezen ervoor om hem niet met een enorme marge te verkopen, want we willen echt een beweging op gang brengen. Dat zijn we nu in Amsterdam aan het testen.”

Veel mensen wantrouwen een accu en zijn bang om zonder stroom komen te zitten. Daar heeft Voltogo een mooie oplossing voor bedacht. Je kunt via een app op je telefoon precies zien hoeveel capaciteit de batterij nog heeft. Bovendien kun je naast thuis, je batterij ook in vier Amsterdamse kroegen laden. “Wanneer je op een gegeven moment moet plassen of wat wilt drinken dan kun je op dit moment bij vier cafés in Amsterdam aanleggen, zodat je altijd binnen 10 minuten een plek hebt. Dan leg je aan, gaat naar binnen en daar kun je opladen. Hij laadt ongeveer 1% per minuut. Je zegt tegen de barman: twee biertjes en even opladen alsjeblieft en dan kun je relaxed weer door. Dus je komt in ieder geval thuis.”

“Hoge restwaarde ”

De accu zal zich in hoog tempo verder ontwikkelen. “Ik wil dat je over twee jaar van hier naar Kopenhagen kunt varen met je elektrische sloep. Dat zou mooi zijn. Ik hoop dat je dan in 20 minuten je batterij kunt opladen. Dat moet haalbaar zijn. De batterij die wij in januari lanceren kan al weer dubbel zo snel opladen als de batterij die we nu hebben, dus dan ben je binnen het uur helemaal vol. Maar nog sneller moet kunnen.”

Sterk punt van de accu is de hoge restwaarde. “Een elektrische motor heeft twee bewegende delen. Dat is ontzettend veel minder complex dan een benzinemotor, dus je hebt minder onderhoudskosten, maar ook een veel hogere restwaarde. Onze batterij is met het internet verbonden om ervoor te zorgen dat je overal kunt zien hoeveel capaciteit je nog hebt en ook waar de oplaadpunten zijn. Het mooie is: die data slaan we voor je op en dan kunnen we laten zien: dit was de beginlevensduur, je hebt zo vaak opgeladen en als je erom vraagt dan krijg je een rapport met de tweedehandswaarde. En dan ineens is een batterij niet langer een black box die op het moment dat je over de drempel van de winkel bent direct zoveel procent minder waard is, maar wordt het een product met een duidelijke restwaarde en daardoor wordt het veel makkelijker om erin te investeren voor iedereen.”

Voltogo telt inmiddels zes medewerkers. Het bedrijf is tot op heden volledig gebootstrapped. Omdat je niks aan de batterij hebt zonder elektrische motor verkoopt Voltogo die inmiddels ook. “Dat is een kwestie van inkopen en een beetje aanpassen om het allemaal plug and play te maken, waarna we de hele set verkopen. Vanaf deze winter leveren we ook veel grotere buitenboard motoren plus ook hele sloepen. Daarvoor werken we samen met botenbouwers.” Die bouwen de accu in. Elektrisch varen staat nog in de kinderschoenen, maar Veltman voorziet een mooie toekomst. In Amsterdam worden binnen niet al te lange termijn alle benzine-, en dieselmotoren verboden. “We zijn misschien nog iets te vroeg, maar we zijn in ieder geval op tijd.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.