Het idee ontstond ergens anders. In de festivalwereld om precies te zijn. Daar werd het idee opgevat om een enorme versterker te bouwen. Met een vermogen van 25.000 watt en meerdere bronnen in en uit. Enige probleem: één onderdeel werd 2400 graden. Om dat te kunnen koelen werd ‘immersive’ koeling geopperd: koeling door middel van een vloeistof in plaats van lucht.

Vloeistof geleidt 1400 keer beter dan lucht, dus door een heet voorwerp in de vloeistof te dompelen kun je hitte makkelijker afvoeren. Een techniek die niet alleen geschikt bleek voor de superversterker, maar ook toepasbaar is op datacentra. Met vele voordelen: het maakt geen geluid, het gebruikt minder stroom, de datacentra kunnen afnemen in volume. Hypotherm is de naam van het bedrijf dat de techniek heeft ontwikkeld. Founder Job Witteman doet zijn uiterste best het aan de man te brengen.

“ Luchtkoeling volstaat niet langer”

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, valt het nog niet mee om datacentra over te laten stappen van luchtkoeling naar vloeistofkoeling. “Het valt behoorlijk tegen moet ik zeggen. Dat heeft te maken met het feit dat alle huidige datacentra gebouwd zijn rond luchtkoeling. Dat is proven technology, dubbel uitgevoerd. Het is een hele conservatieve industrie, veel conservatiever dan je zou denken en hopen.” Klanten willen niet veel meer dan dat alles werkt naar verwachting. Dus van die kant komt er geen vraag naar andere koeling.

Toch houdt Witteman hoop. “Er zijn veel argumenten die zeggen dit moet en gaat gebeuren, maar er zijn veel tegenbewegingen. Daar moeten we een speelveld in vinden. Dus ik zit met allerlei partijen om tafel om te zorgen dat immersive koeling eerder omarmd gaat worden. Wij zijn in ons eentje een roepende in de woestijn. Het is echt een kwestie van samenwerken waarbij iedereen zijn netwerk moet inzetten om mensen te overtuigen.” Hij verwacht dat uiteindelijk de wal het schip keert. De laatste tijd staan datacentra in een negatief daglicht. Daarbij zijn de nieuwste chips die in de centra gebruikt gaan worden zo krachtig dat luchtkoeling niet langer volstaat.

“Duurzaamheid is een belangrijk argument ”

Volgens Witteman is immersive koeling voor nieuwe data centra een no brainer. Naast eerder genoemde voordelen bespaar je ook nog eens 30% stroom. “In een bestaand datacenter kun je wel een een kast vervangen, maar veel van de investeringen zijn al gedaan. Dus dan is je winst alleen maar dat je bespaart op de koeling van de server zelf. Dat is ook altijd nog 20% dus de moeite waard. Maar het aanpassen van een bestaand centrum blijft lastiger, qua nieuwbouw is het echt een no brainer.” Witteman verwacht dat de politiek meer eisen op dit terrein zal gaan stellen.

Duurzaamheid is een belangrijk argument. ” De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld gezegd: geen nieuwe datacentra meer. Dat was best een klap voor die industrie. Die zijn er ontzettend van geschrokken en hebben zich herpakt. Ze doen er veel aan om zuiniger te worden en warmte af te geven aan warmtenetten. Maar of dat genoeg is? Als het beter kan dan zullen ze ook wel verplicht worden om daar ook wat mee te doen.” Witteman lobbyt onvermoeibaar door. “Ik hoop dat wij over twee jaar de nummer 1 bij mensen in hun hoofd als ze denken aan immersive koeling. De Spa van het bronwater. Dat zou ik graag zien. En als bedrijf hoop ik dat we nog veel plezier hebben in ons werk en nieuwe producten kunnen ontwikkelen rondom deze koeling.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!