Volvo biedt kopers van hun nieuwste vrachtwagens een app aan. Daarmee kunnen chauffeurs  leren hoe zij efficiënter en veiliger kunnen rijden. “Op het moment dat ze de sleutel krijgen krijgen ze ook een app. Daarmee kunnen zij vragen beantwoorden en tips & tricks krijgen om het beste uit de vrachtwagen te halen”, aldus Kirsten Brandt founder en algemeen directeur bij RMMBR. De app is een mooi voorbeeld van het werk van RMMBR: een bedrijf komt met een leervraag en RMMBR maakt een oplossing op maat. RMMBR is een digital learning agency. Dat wil zeggen wij ontwerpen, ontwikkelen, schrijven en bouwen digitale leeroplossingen voor organisaties.”

Vroeger was leren binnen een bedrijf vaak een kwestie van klassikale lessen ergens op een afgelegen plek. De zogenaamde heidagen. Kostbaar en niet altijd op maat gesneden van de deelnemers. RMMBR biedt een alternatief. Aantrekkelijk omdat het vaak veel goedkoper uitpakt. Daarmee verkoopt het bedrijf zichzelf. Daarbij kun je digitaal leren persoonlijker maken.

Kijk bijvoorbeeld naar de cursus voor verkoopmedewerkers bij en voor Vodaphone. “Het is niet relevant om over producten te leren die ik helemaal niet verkoop. Wanneer ik al 20 jaar in sales zit denk ik al snel: ik weet het wel, dan heb ik ook geen zin om alles weer helemaal door te moeten. Dus we hebben challenges bedacht. Maak je die goed dan heb je inderdaad minder leerstof en maak je die minder goed dan moet je meer doornemen. Op die manier krijgen de verkoopmedewerkers gedurende het hele jaar door nieuwe producten, nieuwe proposities maar wel zo efficiënt mogelijk afgestemd op het individu.”

“De driehoek van marketing, communicatie en leren”

Leren wordt tegenwoordig meer het bedrijf in getrokken. Daarbij blijven sommige lessen verplichte stof, denk bijvoorbeeld aan banken die ervoor moeten zorgen dat medewerkers op de hoogte blijven van de laatste wetgeving. Maar je ziet ook steeds vaker vrijblijvende lessen binnen bedrijven. “Daarmee komt het in de driehoek van marketing, communicatie en leren, want het gaat heel erg over het vermarkten wat je hebt gemaakt. We zijn bij meerdere bedrijven bezig met lessen over digitale transformatie. Zowel bij Heineken, Friesland Campina als Arcadis hebben we een platform gemaakt wat vrijblijvend is. Het is niet iets dat medewerkers moeten doen. Dan zie je hoe belangrijk de campagne er omheen wordt. Je moet mensen echt intern stimuleren om er naartoe te gaan, al dan niet met allerlei allerlei incentives. Daar wordt heel erg mee gespeeld en dan zie je echt hoge scores van mensen die ernaar toe gaan. Ze daar houden is een kwestie van regelmatig nieuwe content toevoegen, nieuwe prikkels.”

RMMBR werkt in de regel volgens een vaste formule. Allereerst komt er een lesaanvraag binnen. “Dan komen wij met een conceptvoorstel met daarin didactiek en een passende technische oplossing. We laten ook zien hoe dat eruit komt te zien. Als we dan verder mogen, dan gaan we echt een kijkje in de keuken nemen. Dat is het leukste. Ik heb op de truck gezeten. Het is heel arbeidsintensief, maar het bespaart uiteindelijk ook heel veel geld. Het traject voor Volvo wordt nu bijvoorbeeld vertaald in 9 verschillende talen.”

Een ander mooi voorbeeld zijn de call center medewerkers van de ANWB. Zij moeten iedere zomer nieuwe call center medewerkers trainen. Dat betekent in een hele korte tijd heel veel mensen opleiden. Dat deden ze bij de ANWB in 4 weken klassikaal. Wij hebben dat nu teruggebracht tot 60 uur trainingstijd, dus dat is minder dan 2 weken. De businesscase maken we met hen en het resultaat is deels digitaal, deels klassikaal. Het gaat er uiteindelijk wel om dat je op deze manier eenzelfde of beter resultaat bereikt, want die mensen moeten groeien en ontwikkelen. Anders kun je de lestijd wel verkorten, maar daar heb je dan niks aan.”

“Dicht op de bal zitten”

RMMBR is sinds 2014 uitgegroeid tot een bedrijf waar inmiddels een kleine dertig mensen werken. “We zijn met z’n drieën gestart aan een tafel bij een bevriend bedrijf. Het eerste project was voor Randstad, mijn oud werkgever. Daarna zijn we op zoek gegaan naar nieuwe projecten, hebben we mensen aangenomen en zo zijn we doorgegroeid tot we naar een eigen kantoor moesten.”

RMMBR is volledig zelf gefinancierd. “Wij werken op projectbasis en ik denk dat onze kracht zit in de creativiteit en dicht op de bal zitten. We zijn een hele platte organisatie, ik denk dat veel van onze klanten dat fijn vinden aan ons en daarom voor ons kiezen. Ik vind dat zelf ook heel leuk.  Ik geloof heel erg in een platte, open cultuur met veel verantwoordelijkheid voor iedereen.”

Een deel van de projecten wordt al wereldwijd weggezet. “ING bestaat uit 55.000 man wereldwijd. Die zien allemaal onze modules. We werken al in allerlei talen. Ik zou de mogelijkheid willen verkennen om een vestiging in het buitenland te openen. Maar ik denk dat voor het belangrijkste is dat we heel veel lol houden in ons werk, dat we de cultuur overeind houden en dat we hele gave dingen blijven maken. En omdat te doen volgen we technologieën en bedrijven. Daar zijn we continu mee bezig. Het is heel veel passie en vooral heel veel lol.”

RMMBR heeft ook een maatschappelijk initiatief gestart. “De AI cursus, een gratis cursus voor alle Nederlanders. Daar ligt voor mij wel een persoonlijk doel. Hoe kan ik bepaalde onderwerpen die we maatschappelijk relevant vinden naar een groter publiek brengen. Dat vind ik heel mooi. Daar zou ik wel meer mee willen doen. Persoonlijk zou ik graag iets willen doen met klimaatverandering.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.