Wanneer je het heel simpel wilt houden, zeg je dat  Bitcoin een nieuw betaalmiddel is. Maar het is geen betaalmiddel dat je vast kunt houden, al heeft Vancouver inmiddels wel een bitcoin pin-automaat en kun je op Thuisbezorgd.nl met bitcoins betalen. Bitcoins zijn gebaseerd op een algoritme. Wie het ooit heeft bedacht is onduidelijk, maar het staat vast dat er in het protocol ruimte is voor niet meer dan 21 miljoen bitcoins.

Die 21 miljoen, die op dit moment middels de computer worden ‘gemined’, kun je dan wel weer verdelen in eenheden ver achter de komma. Dus er komt wel meer beschikbaar, maar de totale hoeveelheid blijft hetzelfde. Wat ook vast staat: wie een half jaar geleden Bitcoins heeft gekocht zag die in hoog tempo in waarde stijgen. Alleen al de afgelopen twee weken werd de munt 100% meer waard. Welkom in de wondere wereld van de Bitcoin.

Grote vraag is natuurlijk: waarom nieuw geld? We hebben al geld. “Het geld dat we al kennen, ook Paypall en creditcards, heeft zijn geschiedenis voor de tijd van het internet. En Bitcoin is ontwikkeld op het internet, dus echt van deze tijd”, stelt Rutger van Zuidam, de man achter intobitcoin.nl. Daarmee doelt hij op het feit dat de organisatie van bitcoins transparant is. Ook blijven geen grote sommen geld bij banken aan de strijkstok hangen. Bovendien biedt het systeem de mogelijkheid dat je er zelf mee aan de slag gaat. ” Door daar een eigen systeem met eigen regels op te programmeren. Iedereen met een creatieve ondernemende  geest kan er op los gaan.”

“Bitcoin is het betaalmiddel van de toekomst”

Voor een buitenstaander klinkt het misschien als het nieuwe speeltje van hackers of andere internet-nerds. Maar volgens ondernemer en investeerder  Marc van der Chijs moeten we het wel degelijk serieus nemen. Sterker nog: in zijn visie zal het de wereld veranderen. “Bitcoin is voor mij het betaalmiddel van de toekomst. Een betaalmiddel dat de financiële industrie helemaal gaat disrupten, wat het einde van de banken in gaat luiden. Ik zie het als een betaalmiddel dat internationaal heel makkelijk gebruikt kan worden. Ik kijk dan met name naar Afrika en Azie.” Op die continenten is het vaak lastig om geld over te maken. Veel mensen hebben geen bankrekening. Pinautomaten ontbreken in grote gebieden.

Western Union is de firma waar veel mensen daar hun  geld aan in bewaring geven. “Western Union rekent ongeveer 10% op alle bedragen die overgemaakt worden. Die 10% kun je uitsparen als je Bitcoins gebruikt. En 10% is heel veel geld, zeker wanneer je al niet veel geld hebt. Dus dan zijn mensen wel bereid wat risico te nemen en met bitcoin te beginnen.” Met het verdwijnen  van Western Union tot gevolg? “Ik verwacht dat Western Union over 3 of 4 jaar niet meer zal bestaan”, aldus Van der Chijs. En niet alleen Western Union moet oppassen. Ook de banken in Europa rekenen hoge kosten, die mensen graag vermijden. Als eenvoudig voorbeeld noemt Van Zuidam het opvragen van oude rekeningafschriften. Die kosten bij een bank op dit moment 5 euro. Terwijl je bij Bitcoins al je transacties gratis in kunt zien. “Dit gaat de functie van banken gewoon veranderen. Het hele Bitcoin protocol kan dingen doen die banken nu doen. Dus of banken moeten zich aanpassen aan Bitcoin, wat ik niet snel zie gebeuren, of ze worden gewoon irrelevant.”

“Makkelijker, stabieler en veiliger. Bitcoin heeft nog even te gaan”

 

Voor het zo ver is moet er nog wel het nodige gebeuren. Op dit moment is het voor de leek, zelfs wanneer die goed bekend is met internet, nog vrij ingewikkeld om een zogenaamde Bitcoin-wallet, een plek waar je je Bitcoins op zet, aan te maken. Dat is een drempel die mensen tegenhoudt. Daarnaast is het belangrijk dat de munt stabieler wordt. Voor beleggers natuurlijk heel leuk dat de koers grote sprongen maakt, het is niet goed voor het vertrouwen. Zolang de munt stijgt misschien wel, maar  sterke waardedalingen zullen mensen afschrikken. “Het komt puur doordat het een startfase is, waarin mensen speculeren met de munt. Mensen kopen dat om snel weer te verkopen. Pas als er meer transacties komen zal het stabieler worden en dat gaat zeker gebeuren.”

Voor meer transacties zijn meer mensen nodig die instappen. En die doen dat pas wanneer het makkelijker en veiliger wordt. Want ook dat is een punt van zorg. Op dit moment kunnen hackers onbeschermde wallets kraken. “Ik print mijn wallets uit op papier en dat leg ik in een kluis. Dat lijkt me safer dan een harde schijf waar elke hacker op kan komen”, aldus Van der Chijs. Hij verwacht overigens dat er bedrijven zullen komen die al deze zorgen gaan wegnemen. En wanneer de Bitcoin steeds zichtbaarder wordt, door bijvoorbeeld de pin-automaten en plekken waar je ermee kunt betalen, zal het vertrouwen in het fenomeen ook groeien. “Ik ben in contact met een bedrijf dat die automaten wereldwijd uitrolt en ik heb hun plannen gezien. In Canada komen er 5 of 6 te staan voor het eind van het jaar, dan Hongkong en daarna Europa: Berlijn als eerste.” Een belangrijke stap, al komen er geen Bitcoins uit de apparaten, maar bijvoorbeeld dollars. Toch had Van der Chijs voor het eerst het gevoel: “Dit is tastbaar, het is echt geld. Niet meer virtueel, maar echt iets wat je in handen kunt houden.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.