Iedereen weet dat energiebesparen zinvol is. Het scheelt in je portemonnee en het is goed voor het milieu. Maar weten dat iets zinvol is en er ook daadwerkelijk mee aan de gang gaan zijn twee verschillende dingen. Energiebespaarders helpt woningeigenaren bij het verduurzamingstraject van hun huis. “Wij hebben een platform. Aan de ene kant ontzorgen wij de woningeigenaar en aan de andere kant ontzorgen wij ook de installateur”, aldus founder Mark Zaal. 

Het begint met een gratis online check. Wanneer een woningeigenaar vervolgens de behoefte voelt aan meer advies dan komen de mensen van Energiebespaarders langs. Voor 199 euro wordt de mogelijkheid van energiebesparende maatregelen in je woning grondig onderzocht. “Dus we gaan bij iemand thuis de kruipruimte in. We klimmen op het dak als het nodig is en dan kijken we: welke maatregelen zijn het best geschikt voor deze woning. Daar zullen we over adviseren, maar we vinden het ook belangrijk dat die mensen ook echt actie gaan ondernemen. Dat ze daadwerkelijk kunnen verduurzamen. Daar komt de installateur om de hoek kijken.” Energiebespaarders heeft een netwerk van onafhankelijke, betrouwbare installateurs die zo nodig ingezet kunnen worden.

“Betalen voor advies ”

Energiebespaarders timmert inmiddels al ruim vier jaar aan de weg. Het bedrijf groeit gestaag. De combinatie advies plus het direct kunnen aanbieden van de juiste uitvoeringspartij maakt volgens Zaal het verschil met de concurrentie. “Onze kracht is de check plus het onafhankelijke advies gecombineerd met de zorg voor kwalitatief goede installatiepartijen die het werk komen uitvoeren, zodat het ook op een goede manier gebeurt. Als je er voor de lange termijn in zit dan kun je niet anders dan ervoor zorgen dat de partijen waarmee je werkt goed zijn. In de zonnepanelen heb je op dit moment bijvoorbeeld zoveel cowboys, je weet gewoon dat daar onderdelen stuk gaan binnen een paar jaar. Dat willen wij niet hebben.”

Ondanks het feit dat Energiebespaarders de installateurs kan leveren die de besparingen kunnen komen uitvoeren, is dat geen verplichting. “Je betaalt voor het advies. Wij doen dit elke dag. Wij weten zodoende beter dan de gemiddelde woningeigenaar welke partij goed is en welke niet en dat geldt ook voor producten. Die kennis gebruiken wij om de juiste installateurs bij ons te houden, maar op het moment dat je ons advies gekregen hebt ben je ook volledig vrij om het ook door een andere partij te laten uitvoeren.” Energiebespaarders staat voor twee grote uitdagingen: de krapte op de arbeidsmarkt en financiering. Het eerste zorgt ervoor dat het lastig is om het eigen netwerk met kwalitatief goede krachten verder uit te breiden. “Het betekent dat het soms wat langer kan duren voordat bepaalde installaties uitgevoerd kunnen worden. Maar juist omdat je je installateurs een gezonde marge gunt zijn ze wel altijd blij en tevreden om via het platform te werken.” Energiebespaarders zorgt er ook voor dat installateurs zelf geen tijd kwijt zijn aan het werven van klanten.

“De holy grail”

Wat betreft de financiering probeert Enegriebespaarders met oplossingen te komen. “Elf procent van de mensen in Nederland heeft de middelen om zelf een grote slag te slaan om hun woning duurzamer te maken en bijna vijftig procent van woningvoorraad zijn woningen van eigenaren die die middelen niet hebben. De uitdaging ligt hem erin om iedereen toch in staat te stellen om hieraan bij te kunnen dragen.

Wanneer je een nieuwe hypotheek nodig hebt dan kun je normaliter 10o procent van de woning financieren, maar bij een aantal banken kun je daar nog eens zes procent bovenop krijgen mits je dat uitgeeft aan verduurzaming van de woning. Dat betekent dat je misschien 2 a 3 tientjes per maand aan hypotheeklasten omhoog gaat, maar daarmee wel spouwmuurisolatie kunt financieren. Dus onderaan de streep bespaar je meer op je gasrekening dan dat je aan extra hypotheeklasten gaat betalen. Je netto maandlasten gaan naar beneden. Dat is voor ons de holy grail. Hiermee gaan we het echt voor iedereen toegankelijk maken.”

Energiebespaarders richt zich vooralsnog alleen op Nederland. De door het bedrijf ontwikkelde software, waarmee op basis van een aantal publiek beschikbare data en een foto berekeningen kunnen worden gemaakt van de afmetingen van ramen of een dak kan lang niet overal functioneren. “In Nederland is natuurlijk heel veel goed geregeld. Je hebt hoogtedata, het kadaster en nog een aantal van dat soort bronnen, waardoor we met onze bespaarcheck helemaal aan het begin op basis van een postcode en huisnummer eigenlijk al goed inzicht kunt krijgen. Op het moment dat je  in een land niet over die data beschikt wordt het wel meteen een stuk lastiger om dat eerste inzicht te geven. En je moet ook wel een beetje met die mannen van het netwerk van partner installateurs kunnen praten. Je moet een beetje op hetzelfde niveau zitten.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.