Veel bestaande effectenbeurzen zijn ingericht op grote beleggers. Er gaat op hele efficiënte en goedkope wijze heel veel geld in om. Toch is er plek voor nieuwkomers. Nx’change is zo’n partij. Gebouwd op blockchain technologie, waardoor veel lagen die bij traditionele partijen wel aanwezig zijn wegvallen. Sneller en flexibeler. “Bij ons gebeurt het allemaal op één platform. Die techniek hebben we zelf in huis. We hebben daardoor ook meer flexibiliteit om nieuwe dingen te proberen. Denk aan betaalmethoden of loyaliteitsprogramma’s. Dat maakt ons nieuw“, aldus co-founder en CEO Marleen Evertsz.

Nieuw, maar wel gereguleerd. “We hebben gewoon een vergunning en moeten ons aan alle regels houden die van toepassing zijn.” Nx’change richt zich op een duidelijke niche: duurzaamheid. Veel duurzame bedrijven komen lastig aan geld. “Dat heeft veel te maken met een mismatch tussen wat de kapitaalmarkt kan en mag financieren en wat deze partijen nodig hebben. Dat is waar wij met  Nx’change denken een brug te kunnen slaan. Wij denken doordat we nieuw zijn creatievere oplossingen kunnen bieden die wel vallen binnen het mandaat en toch de duurzame partijen te kunnen bedienen. Duurzame partijen is absoluut een hoek waar wij veel waarde kunnen toevoegen.”

“Enorm lange adem nodig ”

Jonge, nieuwe bedrijven die zich richten op duurzaamheid maken vaak gebruik van nieuwe technologieën. Daarmee vormen ze een risico: lukt het om een goed idee om te zetten naar een winstgevend bedrijf. Als ongeschreven regel geldt dat van de tien startups er slechts eentje levensvatbaar is op de lange termijn. Hierdoor hebben innovatieve bedrijven met een focus op duurzaamheid vaak moeite om aan geld te komen. Nx’change denkt hier een oplossing voor te hebben.

“Een voorbeeld van een project waar we nu mee bezig zijn: neem 30 ondernemingen die in de deep tech sector zitten. Een sector die heel moeilijk te financieren is omdat het om nieuwe technologie gaat en enorm lange adem nodig heeft voordat het omzetstromen gaat genereren. Er moet eerst heel veel geld in voordat de mogelijkheid ontstaat dat er geld verdiend gaat worden. Daar zit gewoon een gat. Wij financieren niet één onderneming, maar bouwen een mandje van 30 ondernemingen tegelijk. Allemaal uit het ecosysteem van Philips en ASML. Dan hebben we het over 36 miljoen. Dat virtuele mandje bieden wij aan aan de beleggers. Die participeren dus in 30 ondernemingen.”

“ Risico’s beperken”

En het zijn niet alleen grote beleggers die mee kunnen doen. Bij Nx’change kun je ook met kleine bedragen participeren. “ Bij ons kun je straks 100 euro investeren en dat wordt dan gespreid over 30 ondernemingen. Dus dat zijn hele andere grootheden. Zo maak je het makkelijker om te investeren.” Philips en ASML zorgen voor de eerste screening. ” Zij beoordelen of een bedrijf een omzet zou kunnen genereren. Zij kunnen dat technisch beoordelen. Bedrijven die gefinancierd worden krijgen ook niet in één keer het hele bedrag, maar moeten bepaalde milestones doorlopen. Worden die niet gehaald dan krijg je je geld terug. Zo kun je risico’s beperken.”

Evertsz hoopt met Nx’change echt een verschil te maken. “Persoonlijk vind ik het fijn als ik iets kan bijdragen aan de maatschappij. Ik wil me er goed bij voelen, al is het is niet zo dat alles wat ik doe in mijn leven met duurzaamheid te maken heeft. Ik denk wel dat we daar echt waarde kunnen toevoegen. Dat we die stap moeten zetten. Het gaat niet vanzelf. Ik vind het boeiend en interessant om met die problematiek bezig te zijn. Het is echt een groot probleem. Het is ingewikkelder omdat het vaak te maken heeft met nieuwe technologie en nieuwe ondernemingen. Dat maakt het moeilijker. Grote beleggers hikken er nog steeds tegenaan ook als zijn we er al heel lang mee bezig. We zijn hier in Nederland echt wel goed bezig met 4 grote technologische universiteiten, maar als je ziet wat een moeite het kost om gefinancierd te worden: ik vind het absurd. Er zijn wel allerlei potjes, maar ik zie het niet gebeuren. Dat frustreert me wel. Dus wat zie je gebeuren: ze worden door het buitenland opgekocht of net niet goed genoeg gefinancierd waardoor het niet van de grond komt of het stopt gewoon. Dat is eeuwig zonde.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!