Jarenlang was het zo dat als je een snellere computer nodig had, je gewoon het nieuwste model moest kopen. De rekenkracht van een chip verdubbelde gemiddeld elke achttien maanden, zoals Gordon Moore al in 1965 voorspelde. Maar die wet gaan niet langer op. “Als je de pc of de processor nog sneller wilt maken, dan brandt ie door je broek heen als die in een mobieltje zit. Je kunt nog steeds wel meer transistortjes op de chip krijgen, alleen kun je ze niet harder laten lopen”, aldus Martijn Rutten van Vector Fabrics. De oplossing leek te liggen in meer processoren. “Alleen ontstond toen het probleem dat de softwareprogrammeurs dan wel iets moeten doen.  Want als je niks doet, draait er maar één processor en staan die anderen gewoon stil.”  Voor dat probleem heeft Vector Fabrics uit Eindhoven een oplossing gemaakt. 

“Eigenlijk maken wij gereedschap voor de programmeur, waarbij die in staat is om de software die al geschreven is en in staat is om op één processor te draaien, om te vormen en in stukjes te knippen en die stukjes parallel te laten draaien. Wat in de praktijk betekent sneller, efficiënter en met minder energie en dan ook nog eens zonder fouten. Voor zover ik weet kan niemand anders dit wereldwijd.”  Een knappe prestatie dus van het bedrijf uit Eindhoven, dat al sinds 2007 aan de weg timmert. Ontstaan doordat twee knappe koppen op de Philips research afdeling een kans roken. Dus een eigen startup begonnen. En met een beetje geld uit Silicon Valley van start gegaan, waar het idee als de holy grail maar ook “too good to be true” werd weggezet. Inmiddels bestaat het team uit vijftien mannen, “allemaal nerds”, aldus Rutten, en wordt er hard gewerkt aan ‘world domination’.

“Wij in staat om marktleider te worden in dit soort tools ”

Rutten verklaart het succes, wat is toe te schrijven aan grote kennis van zowel software als hardware, door de wortels van het bedrijf. “Het komt door de ervaring bij Philips en IBM die wij hebben opgedaan.  De mensen die ons bedrijf zijn gestart, hebben ook hun eigen processoren ontworpen, binnen Philips en IBM, dus die weten exact hoe zo’n processor in elkaar zit. Ze hebben compilers gemaakt en weten hoe dat werkt. En daarnaast: als je bij de afdeling digitale televisie werkt dan heb je te maken met heel veel rekenwerk, enorme bakken met software en dan zie je het probleem. Dus we hebben allemaal met het bijltje gehakt.”

En daarin zijn ze uniek. “Hardware mensen die chips maken, snappen hardware, maar snappen niks van programmeren en omgekeerd snappen de programmeurs weer weinig van de hardware. En wij brengen dat bij elkaar.” Een recept om heel rijk te gaan worden, vooral omdat de toepassingen zo breed zijn. Vrijwel elk apparaat met rekenkracht, telefoons, medische apparatuur, zelfrijdende auto’s, allemaal hebben ze baat bij de tool van Vector Fabrics. “Dus in principe elke programmeur die iets met multicores moet doen, moet onze tool kopen. Je neemt een licentie en dan kun je het gebruiken.”

Over de vraag of deze kennis niet binnen Philips of IBM verder had kunnen worden ontwikkeld is Rutten duidelijk: “Dit is dermate disruptive, dat het binnen elk groot bedrijf op vragen en weerstand stuit. De echte innovatie lukt dan vrijwel niet. En je ziet dan dat al die grote bedrijven het model hanteren: je moet het in een startup doen. Mensen die er echt voor gaan, hun eigen team kunnen verzamelen en heel specifiek kunnen ontdekken hoe het eigenlijk moet en wat precies de markt is. En als het slaagt dan koop je dat bedrijf gewoon. Dat is een veel efficiëntere manier van innovatie.”

Voorlopig is Vecor Fabrics op de goede weg met klanten in landen als Amerika en Korea. “Uiteindelijk zijn we in staat om marktleider te worden in dit soort tools.” Als het bedrijf niet voor die tijd wordt overgekocht. “Het risico is dat iemand voor die tijd zegt ‘Ik wil dit exclusief hebben en ik wil mij daarmee kunnen differentiëren en daar betaal ik de hoofdprijs voor.” Maar tot die tijd doet het bedrijf uit Eindhoven  z’n uiterste best om iets neer te zetten waarmee ze de wereld kunnen veranderen. “Het wereldje van de programmeurs, in dit geval.”

[Fast Moving Targets was een dag in Eindhoven op de High Tech Campus om ondernemers te interviewen. Bekijk hier de 9 gesprekken]

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.