Hij maakte het WK Voetbal in Zuid-Afrika klimaatneutraal, is genomineerd voor de Accenture Innovation Awards en volgens Trouw de meest duurzame ondernemer van Nederland. Maurits Groen mag zich terecht een serial sustainability entrepreneur noemen. Hoe hij dat is geworden, wat een waka waka is en hoe Afrika daarvan kan profiteren vertelt hij in Top Names met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg.

“Afrika is een donker continent vol onderontwikkeld potentieel van mensen die geen onderwijs kunnen volgen”

Waarom Groen na 40 jaar internationaal bedrijfsleven voor duurzaam ondernemerschap gekozen heeft? “Als ik over de wereld vloog zag ik dat Europa, Amerika en Azië verlicht waren, maar Afrika donker; een continent met een onderontwikkeld potentieel van mensen die veroordeeld zijn tot het exporteren van ruwe grondstoffen waar ze niets aan verdienen.”

“1 waka waka geeft na 1 dag zonlicht voor 80 uur LED-licht”

Groen ziet heil in onderwijs, maar leren moet in Afrika ‘s avonds, ná school- en werktijd. En daar is licht voor nodig. Dat is er ‘s avonds niet, maar overdag in overvloed. En dus ontwikkelde hij in één jaar de waka waka: een compact solar-LED-lampje met ingebouwd zonnepaneeltje dat op 1 dag zonlicht 80 uur ledlicht kan geven: “Dat is onuitputtelijk efficiënt, en daarnaast gaat ‘ie jaren mee. Waka waka’s zijn daarmee veel goedkoper en ook veiliger dan de kerosine waar Afrikanen nu dagelijks 30 cent aan spenderen.”

Groen is positief over duurzaam ondernemerschap: “Aan de ene kant is het zeker arbeidsintensief en ingewikkeld. Maar heeft me erg verrast dat we binnen een jaar het meest efficiënte LED-lampje ter wereld hebben kunnen maken.” Daar heeft crowdfunding een belangrijke rol in gespeeld, want spaargeld alleen bleek niet afdoende om deals met banken en aandeelhouders buiten de deur te houden: “Met Kickstarter en Symbid hebben we de €120.000 opgehaald die we nog nodig hadden.”

Met de Kickstart-campagne die Groen 12 december gaat starten, hoopt hij een waka waka te ontwikkelen met twee ingebouwde USB-poorten. Zodoende kunnen gebruikers er hun mobiele telefoon aan opladen, waarin het ware revolutionaire potentieel van de waka waka ligt.

(Een verslag van Anke Hans)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.