Vrijwel iedereen worstelt met wachtwoorden. En veel partijen bieden oplossingen. Maar niemand doet het zoals MindYourPass, stelt Merijn de Jonge in Top Names.

“Wij slaan geen wachtwoorden op. Wij genereren jouw wachtwoord elke keer opnieuw. Dat doen we aan de hand van een makkelijk te onthouden wachtwoord. Dus effectief hoef je één makkelijk wachtwoord te onthouden en al je accounts zijn beveiligd met super sterke wachtwoorden”, aldus founder en CEO Merijn de Jonge. Het systeem van MindYourPass is bovendien beveiligd met slimme intelligentie waarmee verdacht gedrag snel kan worden gedetecteerd. Wanneer iemand opeens snel achter elkaar verschillende wachtwoorden probeert te genereren gaan de alarmbellen af.

“Een hacker is tamelijk kansloos ”

Eén wachtwoord onthouden, ook al moet dat 12 tekens lang zijn, is voor de meeste mensen goed te doen. “Je hebt één hoofd wachtwoord nodig, daar worden enige eigen aan gesteld: 12 tekens of langer. Daarmee log je in en dan controleren wij direct of je inlogt vanaf een apparaat dat wij kennen, waar jij toestemming voor hebt gegeven. Dus een hacker is direct tamelijk kansloos, want die heeft geen toegang tot jouw apparatuur.”

MindYourPass richt zich voor de business voornamelijk op bedrijven. “Bij bedrijven gelden vooral geschreven policies: je moet sterke wachtwoorden gebruiken, maar het kan nergens afgedwongen worden. Met MindYourPass hebben we een oplossing die dat volledig overal voor alle online accounts kan afdwingen.”

Ook al zijn individuele burgers dus niet de primaire focus voor de bedrijfsvoering, zij kunnen wel gebruik maken van MindYourPass. “Onze propositie is voor gewone gebruikers waardevol en gratis. Dat is onze wachtwoordengenerator, omdat we er echt van overtuigd zijn dat we de maatschappij willen helpen met een oplossing die overal te gebruiken is en helpt mensen een veiliger en gebruiksvriendelijker digitaal leven te geven. Tegelijkertijd helpt dat om bij bedrijven binnen te komen. Voor hen hebben we een commercieel verdienmodel. We zijn nog in de ontwikkelfase en zijn de prijsstelling nog aan het valideren, maar we hebben op dit moment een standaard prijsstelling voor bedrijven tot 50 medewerkers van 10 euro per gebruiker per maand. Bij grote bedrijven gaan we dat staffelen.”

“Goed en af ”

MindYourPass doet het op dit moment goed bij gemeenten. De Jonge ziet de overheid als een goede klant: “Grote partijen zoals de overheid maken zich ook zorgen over de wachtwoordmanagers. Het kost geld en het is de vraag waar de wachtwoorden worden opgeslagen. En sinds deze zomer het privacy shield tussen Amerika en Europa ongeldig is verklaard, heb je best wel een probleem om AVG compliant te zijn wanneer je een wachtwoord manager gebruikt van Amerikaanse afkomst. Dus er is steeds meer interesse voor een systeem dat de wachtwoorden niet opslaat. Dat is nog een redelijk onontgonnen terrein dus wij ervaren best veel interesse.”

Dat gezegd hebbende: MindYourPass is nog steeds een startup en startups hebben nog wel eens de neiging om het ondanks alle goede ideeën niet te redden. De Jonge kan geen garanties geven over het voortbestaan van zijn bedrijf. “Hoe kunnen we continuïteit garanderen? Dat is een probleem waar ik mee te maken heb. Ik heb dus baat bij goodwill van partijen die me een kans willen geven.”

Binnenkort start een campagne om bedrijven het nut van MindYourPass te laten zien. “Er is op dit moment een tiental bedrijven dat het gebruikt en een paar 100 individuele gebruikers. We hebben het product nog maar heel mondjesmaat gepromoot, zeker op de consumentenmarkt. We zijn er ons van bewust zijn dat het afbreukrisico heel erg groot is. Mensen verdiepen zich maar een paar seconde in een app en als die dan niet bevalt gebruiken ze het nooit meer. Dus het moet eerst goed en af zijn. Dat punt hebben we nu bijna bereikt.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!