Eigenzinnig, dwars, tikkie arrogant, maar ook briljant en bevlogen. Michiel Frackers is het allemaal. Hij stond na zijn studie aan de wieg van Planet Internet, het bedrijf dat eind jaren negentig volgens analisten 5 miljard waard was. Liep daar de deur uit toen hij er geen zin meer in had. “Ik vond er eigenlijk geen ruk meer aan. Toen heb ik mijn pasje ingeleverd en ben ik de deur uitgelopen.” Startte nieuwe ondernemingen, waaronder BitMagic, ging twee keer failliet. En is nu naar eigen zeggen “met pensioen”. Wat in de praktijk betekent dat hij alleen werk doet dat hij leuk vindt. Zo is hij mede-oprichter van het bedrijf Skylines en investeert hij, namens een fonds met een waarde van 8 miljoen, in tech startups.

“Ga ervan uit dat het geld weg is”

Gevraagd naar hoe het gaat, antwoordt Frackers: “Met mij gaat het goed, met  de startups minder.” Veel startende ondernemers zitten te springen om geld. Zo kreeg Frackers het afgelopen jaar honderden aanvragen binnen. Terwijl zijn fonds geen website heeft en hij alleen maar afspraken maakt met bedrijven die via via komen. Op dit moment heeft hij 4,6 miljoen geïnvesteerd in tien bedrijven. “Je moet ervan uitgaan dat 7 van de 10 mislukken. En de meeste tijd besteed je aan de dingen die niet goed gaan, dus voordat je het weet besteed je 80 tot 90% van je tijd aan dingen die niet goed gaan.”  Volgens Frackers is de grote truc om bedrijven die het redelijk te doen in de categorie ‘goed’ te krijgen. En bedrijven die het slecht doen in de categorie redelijk.  Maar alle betrokken geldschieters moeten ervan uitgaan dat ze hun geld nooit meer terug zien. “Ik heb gezegd dat ik mijn best doe, maar dat ze ervan uit moeten gaan dat het geld weg is. En dat doe ik al 15 jaar met groot succes.” De mensen die bij het fonds betrokken zijn kent hij allemaal al jaren en kennen de regels van het spel. “Je moet startup-investeringen doen met geld dat je kunt verliezen, niet met het geld waar je kleinkinderen het bejaardenuis mee moeten betalen. Je moet het niet nodig hebben.”

“Winst op papier, toch failliet”

De roep om geld wordt mede ingegeven doordat steeds meer bedrijven langere betalingstermijnen hanteren. “De betalingstermijn zat een paar jaar terug op 40  dagen dat is nu 120.” Mede hierdoor komen bedrijven in de problemen. Zeker wanneer banken dan ook niet makkelijk bijspringen. “Dus er zijn bedrijven die op papier winst maken, maar toch failliet gaan omdat ze hun geld niet op tijd krijgen. Dat is wat er nu gebeurt in heel Nederland en Europa, omdat de banken het moeilijk hebben. Dat druppelt van boven naar beneden door.” Desondanks zijn er ook redenen om positief te zijn. “Ik denk dat er nu een heel interessante generatie aan het ontstaan is. Er zijn nu mensen die een bedrijf beginnen en zich niet herinneren dat er geen internet was. (….) Altijd een computer, altijd online, altijd een mobiel. Die jongens bedenken totaal andere dingen dat mensen van onze generatie.”

“Het leven in Amerika is armoedig”

Toch blijft de vraag hangen waarom het interessant is om in Nederlandse startups te investeren. Frackers heeft een tijd in Amerika gewoond en gewerkt. Daar is hij bewust weer vertrokken. Ook omdat er in Amerika niemand echt op hem zat te wachten ,”in Amerika zijn er wel 1500 mensen zoals ik”, maar vooral vanwege de kwaliteit van leven. “Ik vind het een leuk land om te werken, maar om te leven bedroevend. Het is armoedig. Om 9 uur gaan de restaurants dicht en iedereen staat om 6 uur op. Daar ben ik niet goed in: ik eet langzaam en sta graag laat op. En ik heb gekozen voor levenskwaliteit in plaats van boven-optimaal presteren.”  Waarmee we misschien wel bij de kern van Frackers komen: hij is, zoals hij zelf zegt, niet in staat om iets te doen dat hij niet leuk vindt. Dat gold in de tijd van Planet Internet en dat geldt nog steeds. Hij wordt niet gedreven door de hang naar rijkdom of bezit. “Ik wilde ooit heel graag Osdorp uit, ik moest Osdorp uit. Maar toen ik eenmaal een huis gekocht had voor mijn moeder en ik het zelf naar mijn zin had, was de druk er wel af. Ik geef niet om auto’s, niet om materiele spullen. Mijn vriendin moet me pushen af en toe nieuwe kleren te kopen anders liep ik nog steeds in kleren uit 1994: dat interesseert me helemaal geen ruk. Maar wat ik wel belangrijk vind:  ik wil werken met mensen die ik leuk vind.”

“Lekkere hiphop neger”

Waar Frackers ook zin in heeft is South by South West (SxSW), de conferentie in maart in Austin Texas. Hij was er twee keer eerder, vorig jaar met een groep startups die zich ter plekke presenteerden. Dit jaar opnieuw, maar nu is het de bedoeling dat er niet alleen startups maar ook bands en/of dj’s mee gaan.Waarom je dat zou doen? “Het is echt inspirerend. Ik ben pas twee keer gegaan, maar ik heb mensen gezien…. Ik val in slaap bij hun boek, maar wanneer die man dat in een uurtje vertelt: facinerend. Ik was bij Jay-Z: is toch leuk die lekkere hiphop neger voor maar 1500 man. We liepen weg bij Al Gore om naar Jay-Z te gaan: waar maak je dat mee? Bruce Springsteen die een speech geeft.”

Zie voor meer informatie over de reis van Dutch Fellows naar SxSW dit artikel op FMT. Je kunt geheel verzorgd naar Austin, Texas en als je laat weten dat je via Fast Moving targets komt krijg je ook nog eens honderden euro’s korting! Informatie is ook te verkrijgen via info@dutchfellows.com

(Een verslag van @daalder)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.