Midas Kwant is vijftien jaar en als hij niet op school is ontwikkelt hij iPhone-applicaties met drie vrienden. In deze aflevering van Top Names gaat hij met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg in gesprek over Apple, Android, de wereld van apps en die van hemzelf in het bijzonder.

Kwants ontwikkelaarschap startte met een interesse in de producten van Apple: “Ik kreeg een iPhone en zag dat daar applicaties op stonden, het enige aan de telefoon dat niet van Apple zelf was.” Hij zocht uit wie die apps hoe maken en vond dat de iPhone ontwikkelaars een breed doch vastomlijnd ontwikkelgebied bood. Kwant raakte geïnteresseerd, bouwde kennis op door boeken te lezen, te browsen en veel vragen te stellen. Mede door Apple’s duidelijkheid koos Kwant ervoor om apps voor de iPhone –en niet voor Android– te gaan maken: “Die beperkingen vind ik juist plezierig. Ik heb wel gekeken naar het developergebied van Android, maar dat is een chaos, net als hun telefoons en al hun andere producten.”

Op het moment staan er vier apps van Kwants hand in de iTunes App Store: AppWall , PhotoWallInside iOS 5 en Appmatch. Op Appmatch is hij het meest trots: “Dat is een memoryspelletje gebaseerd op app-icoontjes, die is nu al zo’n 30.000 keer gedownload.” Of dat lucratief is? Kwant: “Drie van de apps zijn betaald en één is gratis. Ze hebben mij en m’n vrienden al meerdere duizenden euro’s aan omzet opgeleverd.”

Of hij over vijf jaar nog steeds apps ontwikkelt weet hij niet, maar dat hij bezig zal blijven met nieuwe technologie staat vast.

 

(Een verslag van Anke Hans)

 

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.