Covid vraagt om nieuwe vormen van ventilatie. Door goed te ventileren verklein je de kans op besmetting in een ruimte. Goflow Technology bedacht een systeem waarmee lucht niet verticaal maar horizontaal door een ruimte beweegt. Een speciale vloer, een demontabele ventilatie unit van hout en twee gaten in de buitenmuur zorgen dat een ruimte tot 20 keer per uur voorzien kan worden van frisse lucht. Lucht die niet verticaal door de ruimte trekt maar horizontaal. Dus je bent eigenlijk buiten terwijl je binnen bent” aldus CEO en founder Norbert Vroege.

“Wat wij bedacht hebben is een plug and play systeem. Het systeem wordt kant en klaar voor een gebouw neergezet. Het zijn een aantal pallets waarop 8 modules staan, die worden bijvoorbeeld een klaslokaal op elkaar gestapeld. Vervolgens wordt de vloer neergezet en wordt in het systeemplafond een rooster vervangen door een rooster dat wij ontwikkeld hebben. Zodoende heb je perfect schone lucht in een klaslokaal. Dus als er een kind ziek is aan de linkerkant dan zal die minder snel andere kinderen infecteren. En hetzelfde geldt voor een docent. Je kunt als het ware een bubbel rondom een docent creëren door lucht rondom een docent omhoog te brengen. Zo is de kans om ziek te worden vele malen minder.”

“ Plug and play”

Goflow is niet goedkoop. Het systeem bedraagt op dit moment zo’n 30 tot 40.000 euro per te ventileren ruimte. Maar Vroege verwacht dat als het systeem veel gebruikt gaat worden dat de prijs dan kan halveren. “Het is nadrukkelijk mijn bedoeling om het hele pakket met technologie te delen met alle partijen die het willen maken. Dat doen wij tegen een kostendekkend tarief. We willen dat zoveel mogelijk partijen dit gaan maken. Degene die het kunnen betalen moeten betalen en degene die dat niet kunnen die krijgen het gratis. We moeten gewoon zorgen dat het gedeeld gaat worden.” Zodoende hoopt Vroege binnen afzienbare tijd zoveel mogelijk ruimtes van schone lucht te voorzien. “Het enige dat wij doen is schone lucht naar binnen brengen en dat kan in een dag tijd.”

Het antwoord op de vraag waarom niemand eerder op dit idee gekomen is is volgens Vroege simpel: “Mensen denken traditioneel. Ik heb zelf jaren in een traditioneel werkend bedrijf gezeten en als je dan anders dacht dan was dat raar. Met dit idee stuitten we ook eerst op scepsis, maar dat is inmiddels verdwenen. Men ziet nu dat je met hout makkelijker dingen kunt maken. Het is schaalbaar en reproduceerbaar, veel meer mensen kunnen het doen. Dus partijen die nu geen werk hebben kunnen in een gezamenlijke aanpak vloeren gaan leggen of plafonds gaan vervangen. Het is plug and play. Een stekker in het stopcontact en dan draait het systeem. En wat het allermooiste is: als je eenmaal in een vertrek zit wat op deze manier geventileerd wordt dan wil je niet meer anders.”

“ Wie niet kan delen zal nooit vermenigvuldigen”

Vroege heeft eerder eigen bedrijven gerund. Eén van de belangrijkste lessen uit het verleden: blijf niet te lang passief op het moment dat je merkt dat het niet echt goed gaat. Voor Goflow heeft hij om die reden een volledig nieuw team geformeerd. Het bedrijf is bezig met funding, al is het delen van het product uitdrukkelijk de bedoeling. “Wie niet kan delen zal nooit vermenigvuldigen. In het begin gaan we verspreiden waardoor iedereen ermee aan de slag gaat. Het volume zal ervoor zorgen dat we toch een prima bestaan zullen hebben. Met het geld wat andere mensen opbrengen kunnen we meer mensen laten delen in de kennis. We zullen vooral een team zijn dat met engineers een volgende generatie gaat maken.”

Bang dat de noodzaak van Goflow zal verdwijnen wanneer iedereen ingeënt is en Covid naar de achtergrond verdwijnt is Vroege niet. “Na Covid 19 komt er een Covid 20, 21, 22. Wij krijgen dit soort dingen niet onder controle. Als zaken zich door de lucht gaan verspreiden dan hebben we daar nu nog geen goede oplossing voor. (…) Wij kunnen niets garanderen, maar als je de lucht 20 keer per uur ververst dan heb je er wel alles aan gedaan. Daarmee zullen er ongetwijfeld nog steeds hobbels komen, maar het is in ieder geval een stap in de richting. We willen straks ook weer allemaal graag naar de horeca. Ook daar kun je dit toepassen en de kans dat je dan geïnfecteerd wordt is dan veel kleiner dan in een traditionele omgeving. We zijn niet zaligmakend maar wel een enorme stap vooruit als het gaat over de kans op besmetting. Het gaat niet alleen om virussen, maar ook om zaken als fijnstof. Dat ben je et Goflow allemaal kwijt.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!