Wie wel eens op Rotterdam Airport komt, zou de vinding van VideowindoW kunnen hebben gezien. In het glas van de ramen kan het videospel Pong worden gespeeld. “Dat kun je met je eigen telefoon doen, maar het is tegelijkertijd zonwering”, aldus bedenker en CEO Remco Veenbrink. De techniek van VideowindoW zorgt ervoor dat verschillende segmenten die fungeren als displays in het glas kunnen worden ‘meegebakken’. Nu gaat het nog om relatief bescheiden oppervlakken, maar op den duur kan het ook in grote raamwanden worden toegepast.

“Het is gesegmenteerd tintable glas waarbij de segmenten fungeren als pixels. Daarmee creëren we een monochroon videobeeld dat de zon en het buitenlicht gebruikt als een backlight voor een enorm scherm. Denk bijvoorbeeld aan glas in lood in de kerk: daar heb je ook het buitenlicht nodig om de afbeelding te kunnen zien. Het kan ook donkerder worden en daarmee lichtreductie realiseren.  Het is dus zonwering met een mediafunctie en dat verbetert de ervaring, het verhoogt het comfort.”

“Aanbieden als een service”

VideowindoW begon als kunstproject, maar door de zonwerende functie werd het al snel veel meer. Samen met Ambassadors in Amsterdam en Kitt Engineering in Enschede wisten Veenbrink en zijn compagnon het idee tot een product om te bouwen wat commercieel kan worden uitgebaat.

Daarbij bleek het lastig dat bedrijven als vliegvelden feitelijk geen aankopen doen. “Vorig jaar zagen we dat cash aanschaffen uit den boze is voor luchthavens en veel andere sectoren. In ieder geval nu. Dus iets verkopen is moeilijk. Dus toen zijn we gaan zoeken naar een leasepartij waarmee we samenwerken. We moeten dit aanbieden als een service  waardoor het een maandelijkse kostenpost wordt voor de algehele operatie van zo’n bedrijf.”

Die kostenpost kan vervolgens worden terugverdiend door de mediawaarde dat een scherm oplevert. Je zou bijvoorbeeld reclames kunnen laten zien. Die worden niet geprojecteerd, maar verschijnen door partieel licht tegen te houden waarmee een licht/donker schaduwspel wordt gecreëerd. Je moet dan ook meewegen wat je kunt besparen aan energiekosten door de zonwerende functie. “Wat is de waarde van het glas als we daar onze zonwering in installeren? Kunnen we daarmee uit die advertentie inkomsten meer geld ophalen dan wat het kost aan lease? Dat is feitelijk nu al het geval. Op die manier kunnen we het wegzetten. Samen met een partij die ons helpt om het als een service aan te bieden. Ik denk dat daar de toekomst zit. Uiteindelijk hoop ik dat de kosten zullen dalen door schaalvoordeel, dat we het gewoon gratis kunnen ophangen en dan kunnen gaan praten: we willen graag meedelen in de opbrengsten van het scherm.”

“Goed voor het milieu”

Het systeem gebruikt zelf weinig stroom. “We hebben 4 watt per vierkante meter nodig als je het vol zwart uitstuurt. En geen enkel beeld is continu vol zwart.” Wanneer VideowindoW op nog veel grotere schaal zou worden toegepast wordt het dus ook mogelijk om zo geld te besparen op energiekosten. Er hoeven minder airco’s te draaien.”

Tintable glas is een goede investering. Het is goed voor het milieu. Je bespaart CO2 uitstoot en in 8 tot 10 jaar tijd kun je het terugverdienen. Maar als je er daarnaast een mediawaarde aan kunt toevoegen en je het dus veel sneller kunt terugverdienen, soms al binnen een jaar, dan is de wil om het te plaatsten veel groter. Zo kunnen we het hele proces versnellen door versneld meer zonwerend glas in grote glasoppervlakken kunnen krijgen en versnelt onze CO2 variant kunnen waarmaken.”

De komende jaren wil Veenbrink het product veder ontwikkelen. Het doel over drie jaar is duidelijk: “Dan hebben we alle technische uitdagingen gevalideerd, gefixt en gecertificeerd. Dat is belangrijk, zeker met het constructieglas. We hebben ook een patent ingediend. Dus dan hebben we een mooie install base zeker binnen Europa, maar ik hoop ook Amerika en Azië. We hebben nu al aanvragen, maar die durven wij nog niet aan. Ik hoop dat we er dan wel ja op durven te zeggen. 2400 vierkante  meter in Dubai, kunnen jullie dat leveren? Nog even niet. Maar ik hoop dat we dat over drie jaar wel durven en doen met genoeg vet op de botten. We hopen zo ook een artistiek medium te creëren waarmee we betekenisvolle kunst kunnen laten zien. Daar zou ik toch graag mee willen eindigen. Ja, het is een onderneming, maar er moet ook iets betekenisvol aan worden toegevoegd. Want om alleen maar 200 vierkante meter reclame toe te voegen aan een façade? Ik denk dat niemand daar op zit te wachten.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!