Data scientists zijn geen hardcore programmeurs. Daar kunnen ze hulp bij gebruiken. Orchest biedt die hulp. “Wij maken software voor data scientists. Wij maken het makkelijk om in een team samen te werken en helpen specifiek met het inregelen van de cloudomgeving. Dus het samenwerken, het live zetten van modellen, het trainen van modellen en het verkennen van datasets. Wij faciliteren alles wat een data scientist doet met browser based data scientist tools”, aldus co-founder Rick Lamers.

Het motto van Orchest: zorgen dat data scientists zich kunnen focussen op dat waar ze echt goed in zijn. In plaats van dat ze hun tijd verdoen met programmeerwerk dat ze vaak niet goed beheersen. Orchest is niet het enige bedrijf dat hier een markt in zag. Snel groeien en misschien wel de grootste worden, is daarom het devies. “Je moet het snel doen of niet.”

“Goed voorbereid ”

Begin dit jaar wist Orchest 650.000 dollar aan ‘pre-seed’ kapitaal op te halen in Amerika. In dat land werden 80 gesprekken met VC’s gevoerd. “Ik heb me goed voorbereid voor mijn rondje door Amerika. Daar ben ik eigenlijk stiekem al een jaar of 5 mee bezig. Ik heb langer geleden ook bij Startup Bootcamp gewerkt. Ik kijk al heel lang naar het ecosysteem: wat moet je wel of niet doen? En nu voer ik het uit.”

Lamers wist investeerders te overtuigen van de omvang van de markt en de groei die er nog aan zal komen. “Het aantal data scientists, de behoefte naar betere tooling en de beweging naar de cloud dat zijn hele grote robuuste trends en daar haken wij direct op in.”

De doelgroep van Orchest is bedrijven die geen recources hebben om zelf oplossingen te bouwen. Om te onderzoeken of daar werkelijk vraag naar was hebben Lamers en zijn partner diverse interviews gedaan. “We hebben gebeld met die mensen: wat is de situatie, wat gebruik je nu en waar loop je tegenaan? Maar als je online rondkijkt dan is er ook enorm veel te vinden. Op YouTube alleen al kun je zo een maand zoet zijn met filmpjes vol informatie. Ik had een keer de founder van Elastic gemaild en die zei: ik ben druk, maar kijk vooral goed rond. Dat was misschien wel de belangrijkste tip die ik ooit heb gehad. Wat is er al? Wat wordt gebruikt, wat doen die tools goed en wat niet? Er is echt zoveel te leren van de markt. Als je dat allemaal een beetje paraat hebt terwijl je je product aan het vormgeven bent dan kun je veel valkuilen voorkomen. “

“ Enorm krachtige manier van software bouwen”

Orchest is, naar goed voorbeeld van onder meer GitLab, open source en remote. “Ik ben al vanaf mijn 14e developer. Dan leef je en adem je continu open source. Dat is zo waardevol. Ik denk dat dat niet voldoende wordt gewaardeerd. Inmiddels is de halve economie gebaseerd op digitale producten en alles draait op Linux, dus open source. Dat is gewoon een enorm krachtige manier van software bouwen. Je kunt met open source ook veel makkelijker onder de aandacht komen. Het is wat ons betreft een no brainer.”

Wat betreft het remote werken was er feitelijk niet veel keus. “Wij zitten in een heel complexe markt puur als je kijkt naar de core technologie. Die beweegt continu onder ons uit omdat het zo snel ontwikkelt. Mensen die daarmee om kunnen gaan zijn schaars en krijgen vaak heel erg goed betaald. Als wij de tool willen maken die de beste is dan hebben we toegang nodig tot de beste mensen en het is onrealistisch om te verwachten dat ze naar Nederland verhuizen. Het is puur gedreven door talent. Dus daarom een remote bedrijf. Je legt dan alles asynchroon en gedetailleerd vast. Dat is ook voor het opschalen van ons bedrijf enorm belangrijk.” En opschalen is het doel. Lamers kijkt in een glazen bol: “Over een jaar zijn we gegroeid, hebben we een groot engineering team, hebben we belangrijke klanten en groeien we als kool.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!