Met een studie fiscaal recht lijkt een toekomst aan de Amsterdamse Zuidas de logische keuze. Maar fiscaal jurist Rick Schmitz verruilde een carrière bij PricewaterhouseCoopers na een paar jaar in voor een eigen bedrijf. “Ik wist wel dat ik geen partner wilde worden bij PWC. Ik vind die wereld veel te langzaam en veel te politiek. Zo ben ik niet. Ik zocht altijd al naar andere dingen.Dat werd eerst Firm24, waar je online een BV kon oprichten, en is inmiddels LTO Network. Het is een open source blockchain netwerk om data veilig te krijgen.

Het probleem dat daarmee wordt opgelost: het maakt het mogelijk data te delen tussen partijen die elkaar per definitie niet kunnen vertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan overheden. “Er is no way dat de Nederlandse overheid zijn database laat managen door de Belgische overheid. Dat gaat gewoon nooit gebeuren. Ze hebben ieder een eigen database waar ze gebruik van maken. Wij leveren een laagje ertussen waardoor er veilig gewerkt kan worden.” Kern van dat systeem: het vastleggen van data op de blockchain. Een dienst waar grote behoefte aan blijkt te bestaan. LTO Network verwerkt tussen de 50.000 en 80.000 transacties per dag. Daarmee staat het bedrijf in de top 20 van meest gebruikte chains voor bedrijfstoepassingen

“In één keer wereldwijd schalen ”

LTO Network brengt haar producten niet zelf aan de man. Dat loopt via partijen die weinig anders doen dan voor overheden of multinationals software-oplossingen schrijven. “Wij zijn een open source platform dus iedereen kan onze tooling van de plank pakken. En dat gebeurt dus ook: het wordt dan geïmplementeerd in een bestaand systeem wat door een partij wordt onderhouden. Wij doen dus zelf nooit zaken met die klanten. Wij leveren aan software partijen die echt goed begrijpen wat wij doen en waar we mee bezig zijn.”

Werken via de open source methode is wat LTO Network betreft een bewuste keuze. “Je moet het zo zien:  door middel van een initial coin offering open source je eigenlijk je aandelen, want je geeft een deel van je protocol weg. Het wordt ook onderhouden door anderen. Als wij iets willen wijzigen moet 8o% van de betrokkenen instemmen om er een nieuwe feature doorheen te krijgen. Dat is een heel andere manier van een bedrijf runnen dan een centraal bedrijf als Firm24. Het mooie is dat je veel sneller kunt gaan dan Firm24. Je kunt in één keer wereldwijd schalen, omdat je in je community bijvoorbeeld Spaanse, Duitse of Amerikaanse ontwikkelaars hebt zitten die jou lokaal onder de aandacht kunnen brengen.”

“ Het draait allemaal om communicatie”

Bij een normaal bedrijf zijn op z’n best de medewerkers die in dienst zijn vaandeldragers van het bedrijf. Bij open source kun je zomaar ineens 15.000 vaandeldragers hebben. “Zij hebben allemaal dezelfde incentive als jij: er een succes van maken. Zij doen dus allerlei dingen om dat laten te gebeuren. Dat is het prachtige van een community hebben. Ik denk dat het opzetten van een community één van de moeilijkste dingen is voor een bedrijf. Je moet een bepaalde visie kunnen neerzetten en uitdragen een continu updaten naar je volgers en fan. Dat draait allemaal om communicatie. Dus zorg voor extreem actieve communicatie binnen je social media channels zodat iedereen altijd ziet wat je aan het doen bent. Eigenlijk creëer je een open boek van je bedrijf. Waar normaal de deuren super gesloten zijn zetten wij ze gewoon open. Iedereen kan alles zien. Ik denk dat dat met name het leukste onderdeel is.”

Tel daarbij op dat de wereld van blockchain jong is. Schmitz is nog steeds blij met zijn overstap. “Zeker wanneer je kijkt naar de wereld waar ik vandaan kom, die zeer ontransparant is en alles op eilandjes en achter gesloten deuren gebeurt. Het was voor mij een verademing dat er ook een andere wereld bestond die jong en dynamisch is. De gemiddelde leeftijd in de blockchain space is onder de 30. Ik ben daar echt een opa.”

LTO Network goed het goed, maar het kan altijd beter. “Voor mij is het allerbelangrijkste is dat ik  komend jaar wil verdubbelen in het aantal transacties. Dus als we meer dan 100.000 transacties per dag kunnen halen dan ben ik enorm trots.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!