Het huidige elektriciteitsnet is nog onvoldoende ingericht op een toekomst met duurzame energie. Op dit moment is het zo dat het aanbod op de voortdurend wisselende vraag wordt afgestemd. Op het moment dat je aanbod wordt geleverd door zonne- en windenergie is dat veel complexer. Je kunt moeilijk zeggen dat de zon meer moet schijnen of de wind harder moet waaien. Sympower biedt daar een oplossing voor.

Het bedrijf werkt samen met grote energiegebruikers en stelt vast of daar flexibiliteit in zit door machines of koeling of lichten soms tijdelijk uit te zetten. “Als je het vergelijkt met een huishouden dan zou het betekenen dat we af en toe jouw koelkast aan of uit gaan zetten. Iets wat waarschijnlijk wel mag zolang het altijd koud genoeg blijft. Maar als ik jouw televisie af en toe ga uitzetten, dan is dat naar verwachting minder populair. Tenzij ik je 1000 euro per maand geef en in ruil daarvoor de televisie 1 keer per maand mag uitzetten. Dan overweeg je misschien wel om mee te doen. Zo kijken we ook naar flexibiliteit bij bedrijven”, aldus founder en CEO Simon Bushell.

“Mensen willen hun steentje bijdragen ”

Sympower timmert al sinds 2016 aan de weg. Het bedrijf opereert internationaal. De energiemarkt is steeds meer een Europese markt aan het worden. “We zijn live in Finland, Zweden, Nederland, Noorwegen en binnenkort ook in Israël. Het zijn nog steeds allemaal lokale markten, maar we zien wel synergieën, dus het feit dat we internationaal opereren helpt ons enorm.” Grote bedrijven en stroomleveranciers van elektrische auto’s hebben twee redenen om met Sympower in zee te gaan. Eén is het geld. Zonder in details te treden wil Bushell wel kwijt dat bedrijven, afhankelijk van hun omvang, bedragen tussen de 10.000 en 500.000 per jaar kunnen verdienen door met Sympower in zee te gaan.

“De tweede reden om mee te doen is dat je een bijdrage wilt leveren aan de verduurzaming van het energiesysteem. Dat wordt voor steeds meer mensen een beweegreden. Mensen willen hun steentje bijdragen.” Dat is ook een belangrijke drijfveer voor Sympower zelf. Het bedrijf kiest er bewust voor om onafhankelijk te opereren. “Wij hebben grotere internationale doelen. En één van de dingen die wij heel belangrijk vinden is dat we onafhankelijk zijn. We werken wel met grote energiepartijen samen, maar altijd onafhankelijk.Wij vinden het belangrijk dat er dat soort partijen in de markt zijn en dat je niet automatisch aan een energiecontract vast zit.”

“We moeten nog hele grote stappen zetten”

Sympower telt zo’n 50 werknemers. “Ongeveer de helft van ons team is met een specifiek land bezig en de rest werkt aan het softwareplatform. Normaal hebben we 6 kantoren. Uit studies blijkt dat we in 2050 enorm veel flexibiliteit nodig hebben. ⅓ daarvan is industrieel, ⅓ is commercieel en ⅓ zit bij huishoudens. Dus we moeten in de toekomst aan de slag met verwarmingsinstallaties bij mensen thuis.” Klanten zouden bijvoorbeeld een warmtepomp kunnen leasen, met de afspraak dat er wordt teruggeleverd aan het net zonder dat dat invloed heeft op de temperatuur in huis. Een proces dat volledig automatisch zou moeten plaatsvinden.

“Wanneer ze dan vanaf het begin zijn aangesloten op ons platform dan zijn de sales- en aansluitkosten laag, dus dat maakt de verwarmingskosten lager. Zo kun je op allerlei interessante manieren combinaties maken van business cases. En misschien dan ook batterijen toevoegen of een elektrische auto die af en toe terug levert. Ik denk dat dat de route is die we met z’n allen opgaan in de toekomst.”

Vooralsnog gaat het met name in Nederland niet erg rap. “In Nederland lopen we enorm achter, maar het gaat ook hier de goede kant op. Er komt enorm veel zonne-energie bij. Dan zie je direct dat het energiesysteem beginnen met kraken. Waar echt een gebrek aan is en waar ik me echt zorgen over maak is iets meer lange termijn denken en niet alleen in systemen denken. Niet alleen denken: we moeten zoveel mogelijk zonnepanelen neerzetten, maar ook bedenken: als we zoveel panelen neerzetten wat betekent dat voor de infrastructuur. Ik ben licht optimistisch, maar ik denk dat we echt nog hele grote stappen moeten zetten.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!