Het probleem bestaat natuurlijk al langer, maar werd tijdens de corona crisis heel scherp zichtbaar: video chatten met een groep is vooral functioneel. “Je hebt een meeting en die heeft een input en een output. Wat er dan wegvalt is het sociale deel en wat doe je daar dan mee? Dat is eigenlijk een heel groot deel van je werk”, dat was de vraag waarmee Tacco Ekkel en wat collega’s aan de slag gingen. Het resultaat: Mibo.

Mibo combineert videochatten met een 3D wereld. “Niet heel fancy maar wel heel bruikbaar. Doordat je in een omgeving rondloopt heb je het gevoel dat je echt bij elkaar bent. Mensen die verder van je afstaan kun je ook minder goed horen, dus je vormt vanzelf groepjes en gaat een beetje bij elkaar staan. Daardoor voelt het veel meer als real life.”

De app onstond als een projectje, maar is inmiddels een volwaardig bedrijf. Een goedlopend bedrijf met betalende klanten. Mibo telt 1000 premium subscribers en met de tool werden ook zeker 500 events georganiseerd. “Het gaat van klein naar groot: van startups naar helemaal all the way to Unilever, maar ook alles er tussenin.”

“ Inzetten op groei”

De groei van gebruikers is tot op heden vrij organisch gegaan. Gebruik is gratis tot 12 mensen en daarboven kost het 19 euro per maand, wanneer je je vastlegt voor minimaal een jaar (gebruik de promocode FASTMOVINGTARGETS voor 10 eurokorting). Het aantal gebruikers per ruimte is tot nu toe gelimiteerd tot 25 mensen. Op verzoek kunnen er meerdere ruimtes aan elkaar gekoppeld worden.

Mibo krijgt veel user feedback. “Van het goede soort. Zelfs brieven met de post! Mensen voelen echt dat ze bij elkaar zijn. Dat komt deels door het ruimtelijke: je kiest zelf waar je staat en waar je naartoe gaat. Wij geloven dat dat heel erg onderdeel is van mens en werknemer zijn. Je kunt niet samen met elkaar een bedrijf vormen als je niet autonoom je ding kunt doen. Omdat je in een lichtvoetige 3d omgeving bent geeft het ook het signaal dat het leuk mag zijn, dat werk ook leuk mag zijn.”

Mibo heeft inmiddels investeringen aangetrokken. “Sinds februari is Mibo een eigen bv geworden. 100% op eigen benen. Daar hebben we bewust voor gekozen. Ik voerde samen met 2 andere de directie bij Q42, daar kwamen heel gave dingen uit. Maar wij vinden dat we hier globaal all out op moeten gaan. Het probleem speelt ook in de VS of Duitsland of noem maar op. Dat is een heel ander spel met geld en investeringen dan wat we deden met Q42. Dat moet je niet door elkaar halen, dat is een hele andere modus van opereren.”

“Het is een mixed world ”

Bang dat Mibo na corona geen functie meer zal hebben, is Ekkel niet. Hij verwacht dat thuiswerken afgewisseld met werken op kantoor de norm zal worden. “Kleinere startups en scaleups die weten al: het is een mixed world. Dat was ook al zo. Je bent op zoek naar talent en de allerbeste mensen en die kun je niet altijd in je directe omgeving vinden. Dus dan zoek je verder over de wereld. Dat is dus voor ons een kern target audience. En je ziet dat multinationals al vaker verspreid zijn over de wereld, met teams in verschillende landen. Dat zie je bij Linkedin of Snapchat. Zij zijn ook een bedrijf dat gesplit is over meerdere plekken in de wereld. Ze zijn al remote.”

Het investeringsgeld zal naast aan marketing ook aan productontwikkeling worden besteed. Mibo oogt misschien simpel, maar de techniek erachter is dat niet. “Er wordt wel gevraagd waarom doe je niet meer met VR, maar wij zeggen: doe dit maar eens goed. Gewoon op een laptop joinen, in je browser. Het moet ook allemaal werken op corporate laptops van 5 jaar oud. En als het niet werkt dan is het terecht onze schuld. Wij moeten dat fixen.”

Qua concurrentie maakt Ekkel zich nog weinig zorgen. ” We zijn dit begonnen op het kleine piratenschip waarop we zitten omdat wij iets willen fixen in deze wereld. We worden af en toe op de vingers getikt: je moet ook af en toe kijken naar de concurrentie, maar dat is nog niet zo boeiend. We zijn zelf op een missie en dat is het sociale aspect leuk te maken ook als je niet bij elkaar bent. Het werk is tof, mensen zijn super enthousiast, maar we zijn nog maar net begonnen.”

Wie Mibo wil gebruiken gaat naar: getmibo.com. En zoals gezegd gebruik de promocode FASTMOVINGTARGETS voor 10 eurokorting als je voor een betaald account kiest.

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!