Hij is nog geen 20: Ted Braakman, founder en CEO van Hero Balancer. Maar ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij vinding in handen waarmee scholen, kantoren, appartementencomplexen en zorgcentra veel geld kunnen besparen op hun energiekosten. De gemiddelde besparing is 25% claimt Braakman. Die besparing komt tot stand door verwarmingssystemen beter in te regelen met behulp van iets wat er uitziet als een klein oranje kastje. “Wij sluiten ons kastje aan op het verwarmingssysteem en daarmee digitaliseren we het systeem. Zo krijgen wij beschikking over alle data. Die analyseren we en vervolgens komen we met betere instellingen. Instellingen die kunnen variëren per 5 minuten.” 

Op dit moment worden grote verwarmingssystemen over het algemeen aangestuurd door een zogenaamd gebouwbeheersysteem. “Dat is een hele grote kast vol met hardware, daar komen alle data puntjes binnen. Daar is alles ingeprogrammeerd, maar dat ligt daarmee ook allemaal vast. Het is fixed. Dat vinden wij niet slim. Er zijn een stuk meer factoren in een gebouw aanwezig die de warmtevraag bepalen en waar je rekening mee moet houden: natuurlijk de buitentemperatuur, die kun je mede bepalen door over een uur naar het weer te kijken. De gebouw beheer systeem doen dat niet, die kijken alleen naar het nu. Wij kijken ook naar straks, daarmee maken we het systeem pro-actief.”

“Software first ”

Het uitgangspunt voor Hero Balancer is software first. “We proberen de software van het systeem te verbeteren, niet de hardware.” Hierdoor verandert het systeem compleet en kunnen grote besparingen worden geboekt. “Ik denk dat de belangrijkste verbetering is dat het verwarmingssysteem eindelijk de warmtebehoefte  van de gebruikers snapt. De persoon binnen wil het gewoon de hele dag 20 graden hebben en het systeem moet daar alleen maar aan voldoen. Er is nu vaak een enorme afstand tussen de eindgebruiker en het instellen van die systemen. De kast komt erin, die moet worden ingeregeld, maar daarvoor zijn de budgetten vaak krap. 70% van de  verwarmingsinstallaties in Nederland zijn verkeerd ingeregeld. Dat is de eerste besparing. Daarnaast zijn ze reactief. Het is tegenwoordig normaal dat alles met internet verbonden is, maar verwarmingssystemen worden neergezet voor zo’n 30 tot 50 jaar. Die zijn soms dus alweer een aantal jaren oud en nog helemaal niet pro-actief. Daar kun je de meeste winst boeken.”

De data die een belangrijke rol spelen bij het systeem betrekt Hero Balancer van een specialistische weerservice. “We hebben een koppeling met een weerservice die puur gericht is op het aanleveren van data. Wij hebben een project. Dat is een locatie, een punt op de kaart. Daar hebben we een hoop data van uit het verleden en voorspellingen voor de toekomst. Daardoor weten we wat op een normale januaridag waarop het 3 graden is de warmte consumptie is en wat er verandert als de zon gaat stralen. We hebben een zelflerend algoritme dat kijkt naar de buitentemperatuur, de windsnelheid en de zoninstraling en met die drie punten in het nu en in de toekomst kunnen we ook de warmte van straks voorspellen.” Daarbij speelt met name zon instraling een grote rol. “We sturen alles naar de cloud en daar doen we de analyse. Ons kastje is een doorgeefluikje. We kunnen iedere 5 minuten het systeem aanpassen: wat is er echt nodig. Waarbij je rekening moet houden met het feit dat warmte is langzaam is.”

“Koningen van de verwarmingsinstallatie ”

Het installeren van het kastje kost zo’n twee minuten. Het complete inregelen van het systeem zo’n acht uur. Daarmee kun je stellen dat Hero Balancer wel schaalbaar is. Het bedrijf werkt op dit moment met 5 mensen en staat op het punt om een investeringsronde af te sluiten, waarmee 150.ooo euro is gemoeid. Daarmee kan worden doorgegroeid naar 10 medewerkers. Uitbreiding in het buitenland staat hoog op de agenda. “Wanneer je een deuk in de verwarmingsmarkt wil slaan dan kun je niet in Nederland blijven. Nederland is een te kleine markt. In Nederland zijn iets van 80.000 gebouwen die in aanmerking komen, maar in Duitsland staan een miljoen gebouwen? Daarmee is dat land voor ons absoluut de logische vervolgstap en volgend jaar rond deze tijd willen we daar ook onze entree maken. We hebben al getest in Duitsland en zijn al een beetje bekend met de Duitse markt. Het is een hele conservatieve markt: daar komen die Hollanders met hun oranje kastje…Ze vinden zichzelf, vaak terecht, de koningen van de verwarmingsinstallatie.”

Terwijl er al wordt gepraat over uitbreiding in Duitsland is Hero Balancer feitelijk pas net op de markt in Nederland. “We hebben in Nederland 6 systemen draaien. We gaan nu pas echt de markt op.” Ondertussen is duidelijk dat de verwarmingsmarkt aan de vooravond van grote veranderingen staat. Het gas gaat verdwijnen. Braakman ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Wij juichen toe dat er warmtepompen komen, die zijn een stuk duurzamer. Wat je oo zult zien is dat we van één grote regelkast naar kleine moduels zullen gaan. Iedere warmtepomp heeft zijn eigen module en die zullen in de cloud worden aangestuurd. Dat is althans mijn visie over waar we naartoe gaan straks.  Wanneer je kijkt naar welke andere partijen in de markt zitten dan denk ik dat wij daar een hele belangrijke rol in gaan spelen, dat we dat nu ook eigenlijk al doen. We krijgen nu al al die datapuntjes digitaal binnen. Daar gaan we een alternatieve logica op bouwen. Daar kijken we enorm naar uit.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.