Theo Meereboer is idee-ontwikkelaar binnen het erfgoed 2.0, een sector die door digitalisering op z’n kop staat. De kracht van een goede kunstcollectie zit namelijk niet meer in selectie en context van een conservator. Nu alles altijd beschikbaar is maken mensen hun eigen collecties en voegen daar zelf context aan toe, op het moment dat het hun uitkomt. Meereboer is te gast in Top Names met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg om de gevolgen voor gevestigde rollen en verdienmodellen af te schilderen.

De stelling dat experts het moeilijk krijgen in het digitale tijdperk spreekt Meereboer tegen: “Je autoriteit stijgt als je met kennis van zaken dingen bij elkaar raapt en er duiding aan geeft. Als een conservator die vaardigheden heeft en goed kan delen zal hij nu juist aan autoriteit gaan winnen.”

Wel verandert volgens Meereboer de rol van de conservator: “Van de kenner ‘die het gaat vertellen’ wordt hij een facilitator die meningen bij elkaar brengt en ze met elkaar in verband plaatst.”

“Van het verkopen van producten naar verhalen vertellen over producten”


De inkomstenbronnen voor musea zullen volgens Meereboer niet meer alleen komen uit entreegelden en verkoop van producten uit museumwinkel en -webshop: “Veel meer dan vroeger zullen musea bezig moeten zijn met marketing. Ze zullen een verhaal moeten vertellen bij de producten in hun webshop, en dat koppelen aan sociale media. En daar is die conservator ook weer bij nodig. De functies van museummedewerkers gaan dus meer met elkaar samenhangen.”

“Online aan de slag met kunst smaakt naar the real thing”

Die veranderende rollen en verdienmodellen zijn een uitdaging voor de erfgoedsector. Maar door meer te delen en actievelingen online te betrekken creëert een museum meer interesse in haar producten. Met als gevolg dat mensen ook je fysieke museum zullen willen bezoeken: “Net zoals het leuk is om twitteraars in het echt te ontmoeten, gaat je eigen virtuele collectie ook smaken naar ‘the real thing’. En bind je zo veel mensen aan je merk, dan gaan sponsoren je óók interessant vinden”, aldus Meereboer.

(Een verslag van Anke Hans)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.