In 2019 wisten 260 verschillende Nederlandse startups in totaal anderhalf miljard euro aan investeringsgeld op te halen. En ook dit jaar, zelfs met corona, lijken de cijfers weer die kant op te gaan. Het gaat dus goed met de startupmarkt. “Er is veel meer geld in de markt. Er zijn veel nieuwe fondsen opgestart en ook steeds meer buitenlandse investeerders die het interessant vinden wat er hier gebeurt en de krenten uit de pap proberen te halen”, aldus Thomas Mensink. Als startup analist bij Golden Egg Check zoekt hij naar de perfecte match tussen startup en investeerder.

“Wat we doen is in de gaten houden wat er allemaal gebeurt in Nederland op het gebied van startups en venture capital. Wij helpen startups om bij de juiste investeerders aan tafel te komen en vise versa: we helpen ook een aantal investeerders. Die investeerders zijn natuurlijk altijd op zoek naar de kip met gouden ei en wij denken dat we ze daarbij kunnen helpen om die te vinden.”

“Niet met hagel schieten”

Aanvankelijk werkte Golden Egg Check met een heel expliciete checklist met 21 criteria, maar inmiddels gaat de check vaak impiciet. “Vroeger gingen we expliciet langs om startups te beoordelen, maar omdat we dat zo vaak hebben gedaan doen we dat nu vaak impliciet. We kunnen heel snel een inschatting maken van potentie en haalbaarheid en samen maakt dat wat ons betreft een goede mix of iemand investor ready is.” Nieuw in de corona tijd is het zogenaamde startup roulette. Omdat het ontmoeten in levende lijve een probleem is brengt Golden Egg Check de partijen online bij elkaar. In sessie van circa 20 minuten kunnen startups en investeerders elkaar leren kennen.

Per editie doen zo’n 50 tot 60 startups mee. “We merken dat onze rol verschuift van analist die zelf die proposities allemaal beoordeelt naar iemand die heel veel startups kent en die bij de juiste investeerder aan tafel weet te zetten. In dit geval aan de digitale tafel. Wij worden steeds meer the middle man, maar dat proberen we wel op een hele slimme analytische manier te doen. We houden alle deals in Nederland goed bij en kennen de verschillende investeringsstrategieën. We schieten dus niet met hagel, maar achter elke match die we maken zit een bepaalde gedachte.”

“Niks mis met bootstrappen ”

Startups zijn over het algemeen pas interessant voor een VC met een omzet vanaf 50k per maand. Zij worden verder beoordeeld op potentie en haalbaarheid. “Het moet echt kunnen schalen, heel groot kunnen worden. VC’s nemen risico’s wel mee, maar die vertalen ze naar de haalbaarheid. Wat is de kans dat dit team met onze support en funding tot die potentie kan komen? Het is een combinatie van die twee.

“VC’s hebben ook eigen mensen die op zoek zijn naar geschikte startups. Toch denkt Golden Egg Check van toegevoegde waarde te kunnen zijn. “Veel VC’s werken niet echt data driven. Zij gaan nog vaak vrij traditioneel te werk en vertrouwen heel erg op hun eigen netwerk. Ze investeren vaak ook heel dichtbij: in Nederland of in Europa, dus misschien is er ook niet echt noodzaak om heel erg data gedreven te werken. Maar ik hoor wel verhalen uit Silicon Valley dat investeerders daar wel heel veel data gebruiken. Daardoor scouten ze heel gericht en proberen ze concurrenten te snel af te zijn. Ik denk dat er ook hier nog wel wat te winnen valt voor de meeste vc’s.”

Mensick waarschuwt startups om niet te snel op zoek te gaan naar een VC. “Er is absoluut niks mis met lekker blijven bootstrappen. Groeien op basis van je eigen omzet. Dat brengt veel focus in waardecreatie voor de klant. Omzet is de beste manier om de  groei te financieren. Het liefste haal je funding op als je in een luxe positie zit. Je kunt dan kiezen tussen verder bootstrappen waardoor het wat langer duurt maar je houdt wel alles in eigen hand. Of je kiest voor een versnelde groei met de juiste resources die een investeerder meebrengt. Dus dat kan zijn netwerk of expertise in een domein. Het is slim om niet te handelen met je rug tegen de muur. Hou het heft in eigen hand dat is het beste voor je eigen onderhandelingspositie.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!