Bill Ferster is één van de mannen die in de jaren 80 digitaal monteren introduceerde in de wereld. Een revolutie. Voordat digitaal monteren mogelijk was ging alles met banden die werden bediend door een editor. Wilde je nog iets veranderen in je montage dan was dat ingrijpend en duur. Digitaal editen gaf vrijheid, drukte de kosten en zorgde er voor dat je niet langer goed doordacht en lineair hoefde te werken. Inmiddels is Ferster professor aan de Universiteit van Virginia waar hij het vak historische visualisatie geeft. Iets wat bij nadere beschouwing veel overeenkomsten vertoont met digitaal monteren.

Met het project Visualeyes wil Forster studenten gereedschap in handen geven om geschiedenis op een andere manier te benaderen. “Visualisatie is een tool om geschiedenis te leren. Geschiedenis leent zich erg goed voor visualisatie en digitalisering.  Beter dan veel andere onderwerpen. Er is enorm veel gedigitaliseerd in de wereld: alle archieven ter wereld worden gedigitaliseerd. Ze worden ook vaak be- of uitgeschreven. Dat is erg belangrijk.” De gedigitaliseerde archieven bevatten een oneindige hoeveelheid data die met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie geanalyseerd kunnen worden. “We hopen dat nieuwe technieken als machine learning en kunstmatige intelligentie kunnen helpen verbanden aan te brengen in de data die voorhanden zijn.”

“Visualisatie leer je complexe zaken beter begrijpen”

Ferster is één van de voorlopers op de universiteit. “De mensen van geesteswetenschappen zijn daar niet in geïnteresseerd. Ze zijn zelfs niet geïnteresseerd in het internet. Het is schokkend om te zien hoe moeilijk het is om mijn collega’s met technologietools te laten werken.” Vandaar ook zijn komst naar Nerderlands. Hij hoopte hier mensen te ontmoeten die de geschiedenis en achtergronden van Afro Amerikanen kan vastleggen en uitdiepen. “Dat waren slaven en die werden dus niet gezien als mensen maar als bezit. In Amerika werd alleen gesproken over hoeveel ze waard waren, en misschien nog het onderscheid man en vrouw. Later kwam daar misschien een voornaam en achternaam bij. Daarmee is het heel lastig om familiebanden vast te stellen. We hopen dat nieuwe technieken als machine learning en kunstmatige intelligentie kunnen helpen verbanden aan te brengen in de data die voorhanden zijn. We weten heel veel, er zijn ook bepaalde wetmatigheden, maar toch is het heel lastig. We hopen er meer mensen bij te betrekken.”

Ook mensen uit Nederland die dan hun eigen geschiedenis beter in kaart kunnen brengen. “Het is noodzakelijk en kan grote doorbraken veroorzaken wanneer mensen met heel verschillende achtergronden en specialismen gaan samenwerken, waarmee ook verschillende vormen van techniek kunnen worden ingezet. Er is een heel nieuw vakgebied aan het ontstaan: digitale geesteswetenschappen.” Waarbij visualisatie een belangrijke rol speelt: “Visualisatie leer je complexe zaken beter begrijpen.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.

Dit was een uitzending in het kader van Nerderlands en Appsterdam live vanuit Pension Homeland.

Mogelijk gemaakt door/dank aan Triggi (Arjen Noorbergen en Frank Meeuwsen)