Het idee voor Green Simplicity ontstond tijdens de studententijd van Wessel van Paassen: “Tijdens mijn afstudeerproject ben ik met licht bezig gegaan en daar zag ik: je kunt veel dingen sturen. Zo kan je de smaak beïnvloeden. We deden bijvoorbeeld een proef met radijs, waarbij we alleen het licht veranderden, wat tot gevolg had dat je drie verschillende soorten radijs proefde. Dat triggerde me enorm.” Met als resultaat dat Green Simplicity op dit moment systemen levert waarmee plantonderzoek gedaan kan worden.

“Van nature hebben we geen keuze: je hebt gratis zonlicht dus dat ga je gebruiken. Maar naarmate we steeds efficiënter en effectiever willen gaan telen en de teelt willen gaan optimaliseren, ga je zoeken naar het ideale licht om een plant zo efficiënt mogelijk te laten presteren met zo min mogelijk energie.” Green Simplicity levert de hardware voor een dergelijk onderzoek. Vervolgens kan een kweker in een totaal gecontroleerde omgeving planten aan verschillende kleuren licht blootstellen. “Wij kijken hoe de planten daarop reageren. Je kunt naast de kleur ook kijken naar de hoeveelheid licht en de samenstelling van het licht, dus het licht-spectrum.” De resultaten zijn indrukwekend. “Je kunt een plant onder kunstmatige omstandigheden laten denken dat het weer voorjaar of herfst of winter wordt. Zo kunnen ze voor sommige gewassen vaker dan in de natuur zaad produceren. Dat is voor een veredelaar een voordeel omdat ze dan sneller een nieuw gewas kunnen creëren.”

“Je kunt een gewas veel compacter laten groeien ”

Van Paassen heeft heel bewust gekozen om het uitvoeren van de testen aan de kwekers zelf over te laten. “Er zijn heel veel gewassen en misschien nog wel meer wensen van kwekers. Daar zit zoveel diversiteit in. Wij leveren de systemen aan de klant en daarnaast kijken we met de klant mee: welke kant moet je nou op? Ik heb al diverse gewassen gezien, dus kan een zeker resultaat al wel voorspellen. Maar een teler weet echt alles over een gewas. Hij kan gelijk aan een bladstand of de hoeveelheid knoppen zien of het goed gaat of niet. Ik mis die kneepjes. Ik weet dat niet. Het is natuurlijk wel concurrentiegevoelig dus daar probeer je een modus in te vinden.”

Wie bang is dat het sleutelen met licht een slap aftreksel van de originele plant tot gevolg zal hebben, maakt zich zorgen om niks. “Je kunt een gewas veel compacter laten groeien. Net zo hard als normaal,  alleen in een compactere vorm. Wat er dan gebeurt is dat de droogstof-gehaltes omhoog  gaan, dus dan wordt de smaak van een product ook anders. Die wordt veel intenser. Restaurant de Kas in Amsterdam, die hun eigen groenten verbouwen, is een mooi voorbeeld van een restaurant dat de kruiden die ze gebruiken een andere smaak wil geven dan de reguliere kruiden die overal verkrijgbaar zijn. Ze willen een intense smaak. Dus we hebben gekozen voor een opzet met veel blauw licht waardoor de plant lekker compact groeit. Alle assimilaten die die plant heeft, gaat hij opslaan in de plant, waardoor je een plant krijgt met een iets hoger droogstof-gehalte, dus ook een hogere smaak. Een intensere smaak. Dat proef je echt.”

“In Nederland lopen we niet direct warm voor verdere vernieuwing ”

Op dit moment zijn de testomgevingen van Green Simplicity in zo’n 50 Nederlandse bedrijven te vinden. Het probleem van Nederland is dat de voorsprong en kennis die wij hebben op het gebied van telen van gewassen ervoor zorgt dat we niet snel warm lopen voor verdere vernieuwing. In Nederland zijn we gewend om in kassen te telen. Het systeem van Green Simplicity komt het beste tot zijn recht in een geheel gecontroleerde omgeving zonder licht van buitenaf. Toch kan ook de Nederlandse kweker baat hebben bij de belichtingstechnieken van Green Simplicity. ” In Nederland is het moeilijk om zo’n vertical farm te ontwikkelen, omdat het niet rendabel wordt. Nederland zou wel de ideale plek zijn om het te ontwikkelen omdat alle techniek, kennis, leveranciers en meer hier aanwezig is. Ik denk dat het dus toch nog wel gaat komen hier en dan kunnen we dat exporteren.”

Van Paassen heeft in de chrysanten kwekerij van zijn ouders inmiddels ook een lichtopstelling hangen. “Ik ben gaan kijken hoe we de vertaalslag kunnen maken naar een kas-omgeving en daar hebben we nu ook weer software voor gemaakt. Sinds juli hangt er nu een belichtingsinstallatie en daar beginnen we nou de vruchten van te zien, dus we krijgen er onderhand grip op. Het is leuk om te zien dat we die vertaalslag van de cel naar de kas kunnen maken. Dat hadden we van tevoren niet bedacht. Het is echt letterlijk trial and error, want er zijn nergens handleidingen.” Met het oog op de toekomst, met een groeiende wereldbevolking waar eten voor moet komen, lijkt Green Simplicity in ieder geval goud in handen te hebben. “Uiteindelijk zijn we bezig om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Die kennis mag van mij ook openbaar zijn, want hoe meer we weten over het telen hoe makkelijker we voedsel kunnen produceren en hoe harder die technologie ook weer gaat. Bedrijven kopen het nu om kennis op te bouwen die een ander nog niet heeft, maar in de toekomst zal het meer brede kennis worden. Op een gegeven moment is er iemand die het wel gaat delen met de wereld.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.