Financiële afdelingen bij bedrijven zijn veel tijd kwijt aan het controleren en invoeren van documenten zoals facturen, declaraties en bonnen. Klippa automatiseert een belangrijk deel van dit proces. ” Wij bieden een platform en een API waarmee je automatisch documenten kunt laten controleren, sorteren en goedkeuren. Zodat de repeterende handelingen uit het proces gaan en de accountant zich kan gaan focussen op advies in plaats van het handmatig controleren van document stromen”, aldus co-founder en CEO Yeelen Knegtering.

De grote kracht van Klippa is dat het bedrijf verder gaat dan het inlezen van documenten. “Het geheim zit in de data extractie. Stap 1  is omzetten van een afbeelding naar tekst. Maar vervolgens moet je die tekst begrijpen en daar de juiste datapunten uit halen en toetsen op waarheid. Daar zit ons sterke punt: hoe kun je een computer leren wat de structuren van een document zijn. En dat op internationale schaal over heel veel document soorten heen. Dat is wat ons uniek maakt.”

“ De software achter de software”

Klippa richt zich met name op partijen die veel documenten moeten verwerken. “We zijn helemaal onderaan begonnen: met kleine bedrijven en ZZP-ers. Dat heeft met het vertrouwen in de markt te maken. We zijn langzaam maar zeker voor steeds grotere bedrijven gaan werken, ook op internationale schaal. We kwamen er achter dat we meer geld verdienden met grotere bedrijven, dus daar hebben we onze focus gelegd. En waar je je op focust daar komen ook je klanten vandaan. Dus daarom zie je dat we in dat segment groeien.”

Inmiddels is het bedrijf ook actief in Amerika. “We hebben iemand aangenomen om dat uit te breiden. Dat is een goede keuze geweest. Taal en lokale regulering is niet het grootste struikelblok. Tijdzones en culturele verschillen wel. “Looks very interesting”, betekent dat ze je niet nog een keer hoeven te spreken. Dat moet je leren begrijpen.”

Naast dat Klippa zichtbaar voor veel bedrijven werkt, is het bedrijf ook vaak onzichtbaar aanwezig. “Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te ontwikkelen, maar wat steeds vaker wordt gedaan is wat ze de API economie noemen: je bouwt zelf een deel van de oplossing en de rest koop je in.  Denk bijvoorbeeld aan Ideal. Wij zijn ook zo’n soort partij, voor diverse boekhoudpartijen. Er zijn een tiental partijen in Nederland waarvan wij de engine zijn om de papieren te verwerken, maar dat weet jij als klant niet. Wij zijn dus vaak de software achter de software. Ik wordt enthousiast dat heel veel mensen onze software gebruiken ook al kennen ze de naam niet.”

“Natuurlijke expansie ”

De expansie van Klippa verloopt vrij natuurlijk. “Ik denk dat we altijd een hele praktische benadering hebben wat betreft expansie. Ik ben niet een groot voorstander van grote plannen schrijven en marktanalyses doen, maar ik kijk liever naar waar actieve vragen vandaan komen.”

Daar wordt vervolgens iemand opgezet die bepaalde targets moet zien te halen. Als dat lukt gaat er meer aandacht naartoe. “We hebben een ontwikkelteam van 15 man en daarvan zijn circa 8 man continu bezig met algoritmes ontwikkelen om specifieke problemen op te lossen. Bijvoorbeeld een algoritme dat adressen of een eindbedrag kan vinden in een document. Er gaat dag voorbij zonder dat we kijken: hoe kunnen die algoritmes beter maken en wat hebben we daarvoor nodig. Wat er doorgaans voor nodig is is trainingsdata: mensen die het accuraat uitvoeren. Die voer je aan het systeem en dat leert ervan. Dat moet resulteren in elke dag een procent beter worden.”

De belangrijkste motor achter het succes van Klippa: flexibel blijven. “Het gaat vaak fout als je ooit een geweldig idee hebt bedacht en denkt: zo moet het en niet anders. Terwijl de praktijk vaak weerbarstig is. Als je blijft vasthouden en niet flexibel bent dan is de kans op succes vrij klein. De wereld aanpassen is vrij lastig, terwijl je product aanpassen iets is wat je redelijk onder controle hebt.” En dat alles met een duidelijk doel voor ogen: “Ons doel is om de grootste document verwerker van Europa te worden en dan hebben we altijd een hele belangrijke bijzin: met respect voor mens en milieu. We willen dus niet de grootste worden ten koste van alles. Dus niet te veel vliegen en niet meer werken dan 40 uur. Binnen gezonde kaders zo groot mogelijk groeien. Dat is heel anders dan de Amerikaanse kaders waarbij groot voorop staat en dat ten koste mag gaan van alles.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!