[Dit is onderdeel van het project De Realtime Revolutie. Koop het mooie door @wilg vormgegeven papieren boek (20 euro) of de ePub (10 euro)]

Naam:
Paulus Veltman

Twitternaam:
@paulusveltman

Wat is voor jou de kracht van Twitter?
“Mensen, informatie en werk.”

“Twitter helpt me om nieuwe, interessante mensen te leren kennen en om los-vast in contact te blijven met groot netwerk. Dit netwerk voorziet me van het belangrijkste nieuws over nieuwe media, mijn vakgebied, maar ook over andere onderwerpen die ik interessant vind. Ik bespaar zo veel tijd die vroeger in Google Reader ging zitten.”

“Via Twitter weten mensen me ook te vinden voor presentaties, workshops en mediaoptredens.”

“Voor mij is Twitter als een Zwitsers zakmes: veelzijdig en altijd bij de hand.”

Wat is voor jou de zwakte van Twitter?

“Ergens in 2009 is Twitter opgehouden om naar gebruikers en externe ontwikkelaars te luisteren. De eerste jaren waren die de drijvende kracht achter de innovatie van het platform. Zo zijn hashtags bedacht door Chris Messina en was de zoekfunctie van Twitter eerst een aparte dienst (Summize).”

“De laatste jaren zijn er vooral cosmetische veranderingen geweest en wordt er geëxperimenteerd met betaalde tweets. In belangrijke zaken als betere doorzoekbaarheid van oude tweets zit niet veel schot. Staan de investeerders nu aan het roer?”

Wat is jouw meest waardevolle ervaring op Twitter?

“Toen ik twee jaar geleden een zelfgeschreven Twitterhandleiding op mijn website zette, had ik geen flauw idee of iemand daarop zat te wachten. Het leek me gewoon leuk om iets terug te doen voor de mensen op Twitter. Een geintje.”

“Het succes van mijn boekje overtrof mijn stoutste verwachtingen. Inmiddels staat de vierde editie online. Ik houd het aantal downloads niet precies bij, maar meer dan 5000 zijn het er zeker. Elke nieuwe editie wordt door vrijwilligers kritisch doorgelezen.”

“Natuurlijk heb ik hier zakelijk profijt van, ook al was het daar niet speciaal om begonnen. Begin met delen, je krijgt er uiteindelijk heel veel voor terug.”

“Aan de slag met Twitter”” is hier te downloaden.”

Wat is jouw meest vervelende ervaring op Twitter?

“Paul de Leeuw heeft me ooit eens geblokt. Het had te maken met een uitzending van Shownieuws waarin ik iets over het Twittergedrag van de sterren zou gaan zeggen. Het was de eerste keer dat iemand me blokte. Ik vond het een heel naar gevoel.”

Wie is je favoriete Twitteraar?

“Daar doe ik niet aan mee! Er zijn al onzinnige lijstjes en verkiezingen genoeg.”

Wat is je favoriete Twittergebeurtenis?

“Jaren terug hebben we op Twitter in één avond een nieuwe laptop voor @marlooz bij elkaar gesprokkeld. Haar MacBook Pro was in New York gejat. Het idee voor de inzameling kwam – als ik het me goed herinner – van de helaas overleden @idsedepree. Ook @michielb hielp mee. Iemand heeft later ook nog eens de Twitternamen van alle gulle gevers in de klep van de laptop gegraveerd. Gratis.”

“Dit was het moment dat bij mij het Twittermuntje viel. Tweepcare. Natuurlijk is inzamelen van alle tijden, maar dit ging bliksemsnel en zonder formele organisatie.”

Wat gezegd moet …
“Wat voor mij echt niet hoeft, is complimentjes aan jezelf retweeten.”