De bouwwereld is een vervuilende industrie. Eén derde van alle CO2 uitstoot komt daar naar verluidt vandaan. “Dat komt met name door de productie van de gebouwen en de bouwmaterialen: beton, staal etcetera. Plus het energieverbruik gedurende de levensduur van een gebouw. Die twee samen maken het een verschrikkelijk vervuilende industrie”, aldus Gert van Vugt. Een industrie waar dus veel winst te halen valt. Daar hoopt zijn  Sustainer Homes een bijdrage aan te leveren met duurzame circulaire woningen. 

De basis van de woningen bestaat uit twee verschillende ‘Legoblokken’ van hout waarmee je een woning op maat kunt maken. “Een woning is iets waar je in je leven het meest voor betaalt, maar je het minst over te zeggen over hoe het eruit ziet. Je kunt alles customizen, maar woningen vrijwel niet.  Tenzij je met met een architect aan de gang gaat, maar dat is voor de meeste mensen te duur. Wij zagen dat we een recept hadden om met onze techniek ook gewone mensen de kans te geven om een woning onder architectuur vorm te geven. Onze woningen bestaan uit bouwblokjes, uit legoblokjes die allemaal circulair zijn. We hebben 2 basis ‘Legostenen’ bedacht, zodat je met een beperkt aantal blokjes een onbeperkt aantal woningen kunt maken.” Sustainer Homes bouwt de woningen niet zelf, maar levert de software waarmee een woning kan worden ontworpen. Een zogenaamd parametrisch ontwerp.

“Parametrisch ontwerp ”

Bij de bouw van een doorsnee woning bedenkt een architect hoe die eruit komt te zien. De tekeningen die daaruit voortvloeien worden door een aannemer vertaalt naar de praktijk. “Bij een parametrisch ontwerp wordt alle kennis over bouwen in een model gestopt zodat wanneer je de input verandert automatisch ook de output verandert. Dat is een heel complex model waarbij hogere wiskunde komt kijken. Een bepaald deel van het skelet is steeds standaard, maar geen enkele uitkomst is hetzelfde. Alle huizen die met behulp van deze methode worden ontworpen zijn volstrekt uniek.” Daarbij biedt Sustainer Homes de mogelijkheid om te kiezen uit drie basismodellen, die tussen de twee en drie ton kosten, of een volledig nieuw model. Het gaat tot op heden altijd om vrijstaande woningen.

“We zijn begonnen met de particuliere klant vooral omdat we dan in staat zijn om heel snel van plan naar bouw te gaan. Je hebt geen last van bestemmingsplannen of politieke besluitvorming. We hebben te maken met particuliere opdrachtgevers en die zijn opdrachtgever, ontwikkelaar en financier ineen. Zij kunnen binnen 8 weken een vergunning hebben en van start gaan. Dat is ideaal om te kunnen ontwikkelen.”

Daarmee richt Sustainer Homes zich op particuliere eigenaren van een kavel die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. In een land als Amerika is het veel normaler om een kavel te kopen en daar zelf een huis op te bouwen. In Nederland is die markt klein. Toch wordt de oversteek niet overwogen. “We zitten nu hier en we willen gewoon binnen een half uur op de bouwplaats kunnen staan om te kijken of het goed gaat of wanneer er iets niet past.”

“Cutting edge architectuur software”

Wat Sustainer Homes bijzonder maakt is het softwaremodel dat ten grondslag ligt aan de woningen. In feite is dat de kern van het bedrijf. “Ons businessmodel is ingericht als een softwaremodel. Het idee is dat straks elke architect in onze software kan tekenen ewaar een Ikea bouwpakket uitkomt rollen dat elke aannemer, waar ook ter wereld, kan assembleren.” Ook om die reden is het fijn om in Nederland te zitten. De architectuur software is volgens Van Vugt cutting edge. En Nederlanders lopen inmidels goed warm voor duurzaamheid.

Sustainer Homes onderzoekt inmiddels de mogelijkheden om deel te gaan nemen aan grootschaliger projecten. De eerste verkennende gesprekken zijn al gevoerd. “We moeten nu nog even de akoestische en brandveilige details voor bouwen boven een bepaalde hoogte uitwerken en laten testen. Dat is kostbaar. We weten dat je met onze blokkken tot 5 hoog kunt bouwen, maar of het gebouw dan nog stabiel is en hoe dat moet met een lift, dat zijn dingen die we moeten onderzoeken.”

Eerst dus op zoek naar ontwikkelingsgeld. “We kunnen op prijs concurreren en meerwaarde bieden voor bewoners. Het lijkt dus een goede  businesscase te zijn, maar er moet best wel wat ontwikkelingsgeld in. Bovendien moet er een partij opstaan die het risico wil nemen en wil bouwen tegen de prijs die wij in gedachten hebben. Daar hebben we naar gezocht en het lijkt erop dat we die hebben gevonden.”

 (Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.