Vandaag (woensdag 29 april) opent het loket waar startups een lening kunnen krijgen om de coronacrisis te overleven. Het fonds omvat 100 miljoen. Dat bedrag is onvoldoende aldus Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. “Het is een overbruggingskrediet, geen gift. Dus de sector in Nederland die bij uitstek banen creëert moet geld lenen om in stand te blijven. Dat is een beetje gek. Zeker als andere bedrijven veelal een uitkering krijgen. Startups zullen moeten lenen.” 

Naast het feit dat het om een lening gaat, is er ook kritiek om de omvang van het fonds. Wanneer je met 100 miljoen euro de huidige 7000 Nederlandse startups wilt redden, snapt iedereen dat dat lastig gaat worden. “Premier Rutte heeft in januari geroepen dat ‘we’ nummer 1 van Europa moeten gaan worden, Techleap heeft dat ook als doel omarmd. We zijn nu een paar maanden verder en dan merk je dat er in verhouding tot andere landen eigenlijk heel weinig beschikbaar komt voor startups. Dan zit je nu in de achterhoede van Europa qua regelingen. Begrijp me niet verkeerd: iedereen werkt keihard en de intenties zijn allemaal goed, maar dit is zeker vergeleken met andere landen gewoon te weinig.”

“Het raakt het land”

Los van de kritiek op de omvang van het fonds en het feit dat het om een lening gaat, is er ook onduidelijkheid over de definitie van een startup. “Het is altijd een beetje moeilijk. Het verschil tussen startup en scale up is al lastig. En in de regelingen die er nu zijn is het zo dat als je nog niet ouder bent dan anderhalf jaar en je vertoont tractie in het aantal werknemers of in omzet dan ga je als een snel groeiend bedrijf, dus als een startup tellen. Dat is wel een punt, maar je zou ze ook wel kunnen omschrijven als een klein bedrijf met de ambities van een groot bedrijf.”  Er zijn ook startups die een geweldig idee hebben wat resulteert in tractie uit de markt, maar nog niet voldoen aan de andere voorwaarden betreft medewerkers en omzet. Die vallen nu buiten de boot.

Kritiek dat veel startups helemaal niet bezig zijn met omzet genreren wijst Burm van de hand. “De meeste startups blijven langer dan 5 jaar bestaan. En het grappige is dat grote bedrijven steeds korter bestaan: 12 tot 15 jaar. Dus dat kruipt steeds meer naar elkaar toe. 10% van de startups is heel succesvol en creërt zo’n beetje de meeste banen van de economie. Dat is een hele belangrijke component. Dus mensen die het niet zo belangrijk vinden die raakt het misschien niet, maar het raakt het land. Als je kijkt naar KLM, dat is natuurlijk een prachtig voorbeeld. Er wordt 4 miljard gegarandeerd voor 33.000 medewerkers. Bij startups werken ergens tussen de 100 en 120.000 medewerkers en die gaan het nu met een klein deel daarvan doen.”

“ Kapitaalvernietiging”

Naast de 100 miljoen voor startups komt er ook nog 100 miljoen beschikbaar voor scale ups. Die regeling loopt via Invest-NL. Bedrijven die daarvoor in aanmerking komen zullen met de hand worden uitgezocht. Burm wil niet ondankbaar lijken, maar pleit toch voor een ruimhartiger regeling. “Zodat startups in ieder geval hun mensen kunnen aanhouden en kunnen kijken wat ze verder kunnen doen. Ondertussen je ziet dat mensen op dit moment ontslagrondes aan het voorbereiden zijn  of al gedaan hebben. Dat is eeuwig zonde. Dat is een enorme kapitaalvernietiging en dat gaat even goed geld kosten aan de kant van de overheid. Die mensen gaan allemaal naar het UWV en dat moet ook betaald worden. Eeuwig zonde.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!