Beleggen was vroeger iets voor de happy few, maar omdat je vandaag de dag vrijwel geen rente meer op je spaargeld ontvangt, wordt het steeds interessanter voor een grotere groep mensen. “Wij willen iedereen helpen om een betere financiële toekomst op te bouwen met behulp van beleggen. Mensen vinden beleggen vaak moeilijk, spannend, risicovol en eng en wij proberen met een fijne app en lage tarieven, soms zelfs gratis, mensen helpen beleggen zo makkelijk mogelijk te maken”, aldus Nick Bortot, CEO en founder van BUX.

BUX begon zes jaar geleden met een speculatie app onder de naam BUX X. In de app kon je eenvoudig in een vorm van opties handelen. Twee jaar terug werd daar een nieuwe app naast gezet waarmee je echte aandelen koopt: BUX ZERO . Je handelt zonder commissie wanneer je wacht op de zero order die aan het eind van de dag wordt uitgevoerd. Wil je zelf invloed hebben op het moment van aan- of verkoop dan betaal je een euro per transactie. “Dat is nog steeds vele malen goedkoper dan de traditionele brokers en banken. Wij verdienen ook geld op een marge van de wisselkoers. Dat geldt dus alleen voor de aankoop van aandelen buiten de euro. Dat zijn op dit moment de twee verdienmodellen. We komen volgend jaar met een abonnement en we hebben ook nog een paar andere potentiële modellen in de pijplijn zitten.”

“ Gebonden aan regels”

BUX heeft inmiddels bijna 3 miljoen gebruikers in 9 verschillende Europese landen. De verdiensten per klant zijn lager dan bij de traditionele partijen, maar de app kan redelijk snel worden uitgerold in andere landen. Daarbij speelt vertrouwen een cruciale rol. “Een vertaling moet bijvoorbeeld echt 100% goed zijn. Daarvoor hebben we natives in dienst. Die vertalen en beoordelen op het ook cultureel gezien klopt. Maar aan de achterkant is Europa nog een lappendeken. De belastingen zijn anders, het onboarden is anders en betaalsystemen variëren  per land. Aan de achterkant zit een motor, die hebben we in drie jaar gebouwd, en we hebben hem zo gebouwd dat we hem heel snel de grens over kunnen rollen. Daardoor kunnen we veel sneller uitrollen dan traditionele partijen.”

BUX is net als alle andere financiële partijen gebonden aan de regels die de AFM heeft geformuleerd. “Dat kun je natuurlijk vervelend vinden en dat is ook niet altijd fijn, maar aan de andere kant het gaat bij beleggen heel erg om vertrouwen. Het is heel belangrijk dat het een level playing field is  en dat ook alle beleggings ondernemers zich houden aan al die regels.  Het gaat wel om geld van mensen waar ze hard voor hebben gewerkt. Dus ik ben helemaal niet tegen al die regels. Het heeft zelfs voordelen: het is een lastige markt om in te komen omdat je aan van alles moet voldoen. Het is niet zo dat je even een appje bouwt. Dat betekent ook dat het voor andere partijen lastig is om de markt te betreden. Het vormt een natuurlijke barrière, wat heel fijn is.”

“ Vertrouwen is de kern”

BUX ZERO is veel serieuzer dan BUX X. “Bij de eerste app, BUX X, ging het om speculeren. Je zit bovenop op de beurs, het is leuk, het is spannend. Als er nieuws over het corona vaccin of de Amerikaanse verkiezingenis zie je direct wat er gebeurt. Maar dat is voor mensen echt een hobby. Het is super spectaculair, maar op die koersbewegingen inspelen heeft niks met beleggen te maken. Dat is speculeren. Dat doe je als het goed is met niet al te veel geld. Voor een app die speculeren aanbiedt is vertrouwen wat minder belangrijk. Het gaat vaak maar om een paar 100 euro. Dat is wat anders wanneer het om 10.000 euro gaat.” BUX ZERO is mogelijk omdat de kosten om op de beurs te handelen de laatste jaren flink zijn gedaald.

Wat ook veranderd is: de definitie van vertrouwen. “Iemand van boven de 40 ziet vertrouwen als een net kantoor met een loper, maar een 20-jarige ziet vertrouwen als datgene wat zijn of haar vrienden ook doen. Daar zijn andere zaken opeens niet zo belangrijk. Dus daarmee wordt de community heel belangrijk. En als je nauw met je community in contact staat dan hoor je veel sneller of er iets leeft of dat er iets niet goed gaat of wat beter kan.” Vooralsnog lijkt het BUX voor de wind te gaan. “Beleggen is ook heel relevant. Met de lage spaarrentes en de pensioenstelsels die in heel veel landen niet houdbaar zijn door de vergrijzing. Heel veel mensen freelancen tegenwoordig. Dus mensen moeten zelf een vermogen proberen op te bouwen. Beleggen is één van de manieren waarop dat kan. Vroeger was beleggen iets voor de happy few en tegenwoordig is beleggen voor heel veel mensen een must have.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!