Arash Aazami weet waar hij het over heeft:  in zijn vorige baan had hij een energiebedrijf onder zijn hoede. “En daar zag hij dat alle energieleveranciers die we nu kennen eigenlijk ten dode opgeschreven zijn, omdat ze hun geld verdienen met het verkopen van kilowatt uren en kubieke meters gas. Zij hebben er belang bij om meer te verkopen. Terwijl hun klanten minder willen  afnemen. En de politiek wil dat er minder afgenomen wordt. En het milieu wil dat er minder afgenomen wordt. Ook de maatschappij wil dat er minder afgenomen wordt. Dus je dient als energiemaatschappij  een volledig tegengesteld belang.” Reden voor Aazami om te bedenken  hoe het anders kan. Wat resulteerde in BAS, een initiatief waarmee iedereen steeds minder energie zal gaan gebruiken en de rest zelf gaat produceren. 

Het belangrijkste doel van BAS is energiegebruikers onafhankelijk laten worden van andermans fossiele brandstoffen. En dat is hard nodig meent Aazami. Van de 7,1 miljard mensen nu op aarde, heeft grofweg de helft op dit moment toegang tot energie. Die energie komt voor 85% uit fossiele bronnen. Die bronnen raken op een gegeven moment op. “Dus met andere woorden: we hebben een mega probleem met z’n allen en energie onafhankelijkheid is daarbij het belangrijkste topic.” Je ziet in andere landen van de wereld dat men daar soms al meer van doordrongen lijkt dan wij hier in Nederland. “Ik kom net terug uit Finland waar ze een enorme heisa hebben gehad in het parlement omdat één van de  partijen uit de coalitie is gestapt vanwege onmin over het al dan niet plaatsen van een kerncentrale. Die centrale zou afhankelijk zijn uranium uit Rusland en de Finnen vertrouwen Poetin niet. Dat geeft meteen een enorme spanning in dat hele land en iedereen is daar aan het praten over hoe kunnen wij er in hemelsnaam voor zorgen dat we onafhankelijk worden van andermans bronnen. Hier voelen we dat ietsje minder omdat we nog een gasbelletje hebben, maar in feite zitten we precies in hetzelfde schuitje.”

“30% energiewinst in vier jaar”

Wanneer je je inschrijft bij BAS  kies je effectief voor ‘het pad naar nul’. Praktisch betekent het dat je een bedrag betaalt dat ongeveer gelijk is aan je huidige energierekening, maar dat de winst die daar normaal gesproken op zit, nu vrijkomt om te investeren. “In eerste instantie wordt het geïnvesteerd in iets dat niks kost, maar wel gelijk energie oplevert zoals het beter instellen van je thermostaat. Daarna streven we bijvoorbeeld naar het installeren van een goede thermosstaat. En daarna heb je steeds minder nodig en dan spaar je steeds grotere bedragen. Dat gaat jouw LED lamp financieren en daarna jouw zonnepanelen en daarna jouw aandeel in een windpark of zonnepark, totdat je helemaal onafhankelijk bent.” Die oplossingen zijn voor elk huishouden anders. “Je krijgt een BAS franchise partner en die komt bij jou langs om de boel door te lichten en door te meten. In goed overleg formuleert hij  dan een aantal conclusies die zet hij online.” Je kunt dan zelf beslissen wat je ermee doet. “Door meer te betalen kun je veel harder richting nul gaan en door minder te betalen neem je er meer tijd voor.”

Het businessmodel van BAS bestaat uit vier lagen. Een servicefee van ongeveer anderhalf procent op je energierekening en de verkoop van de uit te voeren maatregelen zijn daarbij de belangrijksten. Op dit moment bedient BAS overheden, zorginstellingen en middelgrote vastgoed eigenaren, ruim 5000 in totaal. “We hebben in het begin vooral voor grotere klanten gekozen, omdat we onze processen nog niet uitontwikkeld en geautomatiseerd hadden. Dan krijg je eigenlijk een rekensom: het is handiger om een grotere klant te bedienen omdat je met de zelfde handeling meer kilowatt uren, dus meer euro’s wint. Naarmate wij onze operatie beter op orde hebben, kunnen we steeds kleinere klanten aan en nu zijn we ons heel hard aan het voorbereiden om ook de consumentenmarkt te gaan bedienen.” Wat overigens niet wil zeggen dat particulieren zich niet nu al aan kunnen melden. Wie bang is dat hij daarmee voor altijd aan BAS vast zit hoeft zich geen zorgen te maken: “We gaan in principe uit van vier jaar, omdat we in die periode de eerste grote stappen kunnen maken. Gemiddeld halen we op een huis, een normaal gebouw, 30% energiewinst in de eerste vier jaar. We hebben het contract ook zo opgesteld dat je er eigenlijk alleen maar vrijwillig gebruik van kunt maken, want op het moment dat je zegt dat je binnen die vier jaar weg wilt, dan kun je gewoon weg. Ik heb geen zin in allerlei moeilijke lockins wat dat is een product dat ik zelf ook niet zou kopen.”

Gisteren werd bekend dat Bas, de MIT Climate CoLab Challenge heeft gewonnen. Gefeliciteerd!

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.