Het is een grote stap van Nebraska in Amerika naar Rotterdam in Nederland. Toch is biochemicus Lori Goff blij dat ze de sprong  heeft gewaagd. Ze leerde bier brouwen wat haar op het idee voor een bedrijf bracht. Ze vond kantoorruimte in Blue City. En werkt nu met haar bedrijf Outlander Materials aan een alternatief voor plastic verpakkingsmateriaal dat wordt gemaakt van het afvalwater van het brouwproces. Volledig circulair. “In Nederland heerst een cultuur waarin dit soort ideeën worden gesteund en omarmd. Gemeenten, de overheid en gewone mensen zijn heel positief en behulpzaam.”

Outlander Materials maakt verpakkingsmateriaal dat eenmalig gebruikt kan worden. Het is flexibel, semi-transparant en voelt als plastic, maar is het niet. “Inmiddels hebben we een professionele partner gevonden voor de productie. We hebben er bewust voor gekozen om het iets minder op plastic te laten lijken. Voorheen vonden mensen het zodanig op plastic lijken dat dat voor verwarring zorgde. Nu benadrukken we de eigen schoonheid.” December vorig jaar ontving Goff geld van het Rotterdam City Lab. Hiermee hoopt ze haar bedrijf dit jaar personeel uit te breiden.

“Timing is belangrijk ”

“Ik krijg tot mijn eigen verbazing veel positieve respons. Eigenlijk van iedereen. Zelfs van plasticbedrijven. Ook die zijn enthousiast. Ik ben ook niet tegen plastic. Ik denk dat plastic een rol heeft in onze maatschappij. Een wereld zonder plastic is ondenkbaar. Ik maak een alternatief.” Toch is het nog een enorme sprong van min of meer kant en klaar product naar productie en gebruik op grote schaal. De kosten om het zogenaamde on plastic te maken liggen nog te hoog. Het is ook nog vrij complex om het te maken. Toch is Goff ervan overtuigd dat een doorbraak om meer dingen gaat dan alleen kosten en gemak.

“Timing is ook belangrijk. Op dit moment is het juiste verpakkingsmateriaal een sexy onderwerp. Iedereen weet dat plastic dat slechts eenmalig wordt gebruikt een probleem vormt. Hoe we dat gebruiken, de afval die het vormt en soms ook de interactie met de producten waarbij het wordt gebruikt. We kunnen dat niet langer negeren, zeker niet als er alternatieven zijn. Dan willen ook grote bedrijven daar gebruik van maken.”

Toen plastic op de markt kwam was het ook duur om te maken. Waarmee Goff maar wil zeggen: dingen kunnen veranderen. Zij werkt op dit moment aan een installatie die bij bierbrouwers kan worden geplaatst. “Zodat het afvalwater automatisch het systeem in vloeit en we ter plekke kunnen produceren waarmee we transport minimaliseren. Dan maken we het en brengen het naar een centrale plek waar we het afwerken en distribueren.”

“ Niemand kan tegen zijn”

Met een open blik op de toekomst zet Outlander Materials stap voor stap. Stap één was kijken of het mogelijk was. “Daarna was de vraag of het industrieel geproduceerd kon worden. Nu moeten we kijken wat we kunnen gaan verpakken en daar specifiek folie voor ontwerpen. Dat moet zo snel mogelijk zodat de klant er snel mee aan de slag kan. Dan volgt testen zodat het klaar en bruikbaar is voor de markt. Aan het eind van dit jaar willen we 1000 kilo produceren, daarna optimalisatie om te zien hoe we de kosten kunnen verlagen.” Pluspunt: het is een product waar niemand tegen kan zijn. “Zelfs plasticbedrijven zien het voordeel: zij zien een verbod op plastic aankomen of dure recyclingkosten, dus ze zullen ook  focussen op alternatieven. We hebben een alternatief nodig.”

Goff ziet een toekomst voor zich waar ze het liefst zo lang mogelijk onafhankelijk blijft. Ze staat wel open voor het delen van het idee. “We willen onze eigen productielijn opzetten, maar het productieproces ook verkopen aan derden.” In mei moet er een dusdanig tastbaar en praktisch product liggen dat het vinden van funding mogelijk wordt. “Ons plastic is een product dat kan worden gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar als bedrijf willen we ons blijven vernieuwen en ontwikkelen. Als je iets wilt veranderen in de wereld dan heb je behoefte aan vreemde en gekke ideeën. Ik wil graag dat we één van die bedrijven zijn. Een bedrijf dat fouten kan maken, dingen kan uitproberen en van daaruit voorwaarts kan bewegen.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!